to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 13.07.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Να πάρει θέση η Κομισιόν για το 12ωρο στην Αυστρία

Ερώτηση της Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τηρήθηκαν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το μέγιστο ωράριο εργασίας; Ζήτησε η Αυστρία τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Θα κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αν διαπιστώσει παραβίαση της Οδηγίας;


Να  πάρει θέση για τη νομοθέτηση  του εξοντωτικού 12ωρου από την αυστριακή κυβέρνηση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGLΚωνσταντίνα  Κούνεβα με ερώτησή της. Mε αφορμή την πρόσφατη (12/7/2018) τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας της Αυστρίας στο  Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά αν η κυβέρνηση Κουρτς διαβουλεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν νομοθετήσει. Κι  αυτό γιατί η ρύθμιση του χρόνου εργασίας πρέπει να είναι συμβατή με την Οδηγία 2003/83/ΕΚ που ορίζει μέγιστη διάρκεια εβδομαδιαίας εργασίας τις 48 ώρες, ενώ αποκλίσεις επιτρέπει μόνο για συγκεκριμένες περιόδους και με προϋπόθεση την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Η αυστριακή υπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους ευρωβουλευτές σχετικά, απάντησε με χαρακτηριστική άγνοια ότι «ίσως η κυβέρνησή της συζητήσει το θέμα με την Επιτροπή», παρότι το 12ωρο έχει ήδη νομοθετηθεί. Η Κ. Κούνεβα ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν  η αυστριακή κυβέρνηση διαβουλεύτηκε μαζί της, και  αν προτίθεται να κινήσει διαδικασία  επί παραβάσει σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι  το αποκρουστικό νομοθέτημα παραβιάζει την κοινοτική  νομοθεσία. Παραπέμπει, δε, σε παλαιότερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρητά δήλωνε πως  δεν θα υποστήριζε θέσπιση εθνικής νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ και παρέπεμπε σε περιεκτική ανασκόπηση ερευνών που είχε δημοσιεύσει σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Η  ερώτηση της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν έχει  ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Είναι συμβατό με την  κοινοτική νομοθεσία το 12ωρο στην Αυστρία; 

Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ ορίζει ως μέγιστη εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας τις 48 ώρες , συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών[1], ενώ υπέρβαση επιτρέπεται μόνο εφόσον έχουν τηρηθεί οι αρχές προστασίας και ασφάλειας της υγείας των εργαζομένων και ο εργαζόμενος δεν υποχρεώνεται  και δεν υφίσταται ζημία σε περίπτωση μη αποδοχής[2] .

Σε παλαιότερη απάντησή της η Επιτροπή(P-007872) διαβεβαίωνε πως "δεν θα υποστήριζε θέσπιση εθνικής νομοθεσίας ασύμβατης με τη νομοθεσία της ΕΕ", πως "η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο" και παρέπεμπε σε περιεκτική ανασκόπηση ερευνών που είχε δημοσιεύσει σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Η υπουργός απασχόλησης της Αυστρίας B.Hartinger-Klein, επιβεβαίωσε στην Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ(11/7/2018) για τη νομοθέτηση του 12ωρου στη χώρα της,  ότι «πρέπει να δουν το θέμα της υγείας και ίσως συζητήσουν  με την Επιτροπή».

Ερωτάται η Επιτροπή:

-διαβουλεύτηκε μαζί της η Αυστρία πριν τη νομοθέτηση της 12ωρης ημερήσιας εργασίας και αν ναι, εγκρίνει αυτές τις αλλαγές χωρίς χρονικούς περιορισμούς;

-αν δεν πιστοποιείται η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασία της υγείας των εργαζομένων που προβλέπει η Οδηγία, προτίθεται να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει;»

[1] Άρθρο 6 Οδηγίας 2008/83/ΕΚ

[2] Άρθρο 22 Οδηγίας 2008/83/ΕΚ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)