to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:47 | 06.01.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Μήπως ήλθε η ώρα για συντεταγμένη μείωση του χρόνου εργασίας στην Ευρώπη;

Ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL προς την Κομισιόν, με αφορμή τις διεκδικήσεις της IGMetall για αυξήσεις μισθών και εργάσιμη εβδομάδα 28 ωρών


Το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο, η IGMetall, εγκαινιάζει τη Δευτέρα,  8/1/2018  το αγωνιστικό  ημερολόγιο της χρονιάς με 24ωρη προειδοποιητική απεργία και  η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα την υποδέχεται με ερώτηση προς την Κομισιόν. Συγκεκριμένα, με αφορμή το διεκδικητικό πλαίσιο ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά συνδικάτα, της  IGMetall, με  3,9 εκατ. μέλη στους κατεξοχήν εξαγωγικούς κλάδους της Γερμανίας (μέταλλο- αυτοκινητοβιομηχανία- ηλεκτρικές συσκευές κ.α.), η  Κ. Κούνεβα  σε ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή 5 /1/2018, ρωτάει την Κομισιόν  πώς αξιολογεί την  κεντρική πρόταση του συνδικάτου  για καθιέρωση εργάσιμης εβδομάδας 28 ωρών για διάστημα δύο  ετών, με στόχο να διευκολυνθεί η ισορροπία επαγγελματικής  και οικογενειακής ζωής, ιδιαίτερα  για τους εργαζόμενους γονείς ανηλίκων  και όσους φροντίζουν συγγενείς που έχουν ανάγκη (ηλικιωμένους, άτομα με  αναπηρία  κλπ). Το ενδιαφέρον για την IGMetall , η οποία  για χρόνια πρωτοστάτησε σε συμφωνίες παγώματος των μισθών και «εργασιακής ειρήνης» προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση της απασχόλησης στη Γερμανία, είναι ότι τώρα ζητεί εκτός από γενική αύξηση μισθών  6%, να μην υποστούν μειώσεις αποδοχών όσοι εργαζόμενοι κάνουν χρήση της εβδομάδας 28 ωρών. Επίσης προτείνει μετά το τέλος της διετίας με το μειωμένο ωράριο οι εργαζόμενοι να επανέρχονται σε εγγυημένο καθεστώς 35ωρου την εβδομάδα.

Αυτή η πρωτότυπη διεκδίκηση, που διατυπώνεται στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις στη Γερμανία, προσδίδει  μια διαφορετική διάσταση στην πρόταση Οδηγίας που συζητείται αυτή  την περίοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «εξισορρόπηση  επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής».

Κι αυτός είναι ο λόγος που η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, καταθέτει τη σχετική ερώτηση προς την  Κομισιόν για ένα θέμα που τυπικά θεωρείται  αποκλειστικά «εθνικής αρμοδιότητας». Η πρόταση Οδηγίας  για την ισορροπία  επαγγελματικής  και οικογενειακής ζωής, στο όνομα της διευκόλυνσης της πρόσβασης κυρίως των  γυναικών στην αγορά εργασίας, αφήνει  «παράθυρα» για κατάχρηση της μερικής απασχόλησης από τους εργοδότες, όπως συνέβη στην ίδια τη Γερμανία, όπου  η μερική απασχόληση προσεγγίζει πια το 40%. Γι’ αυτό και οι γερμανικές εργοδοτικές ενώσεις, που αντέδρασαν  οξύτατα στην πρόταση της IGMetall, αντιτείνουν ότι το ισχύον πλαίσιο μερικής απασχόλησης και «ευελιξίας» επαρκεί για να  εξισορροπήσει επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, αποσιωπώντας το γεγονός ότι χάρη σε αυτό εξασφάλισαν δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους και απογείωση της κερδοφορίας τους.

Σε αυτό το πνεύμα, η ευρωβουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ   καλεί την Κομισιόν να πάρει θέση στην  πρόταση για συντεταγμένη μείωση του εβδομαδιαίου  χρόνου εργασίας όχι μόνο για να διευκολύνεται η ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, αλλά και για να μειωθεί  η ανεργία. Πρόταση που συνάδει με την επέκταση της ψηφιακής οικονομίας και τα νέα δεδομένα  που αυτή δημιουργεί στην έννοια, στον χρόνο και στην  παραγωγικότητα της εργασίας. 

Το κείμενο της ερώτησης προς την  Κομισιόν έχει ως εξής:

«ΤΙΤΛΟΣ: Πρόταση εβδομαδιαίας εργασίας 28 ωρών στη Γερμανία

Το μεγαλύτερο συνδικάτο  στη Γερμανία,  η IGMetall, που εκπροσωπεί 3,9 εκατομμύρια εργαζόμενους, διαπραγματεύεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις εκτός από αυξήσεις 6% στους μισθούς, την καθιέρωση  εβδομαδιαίας  εργασίας  28 ωρών  για δυο χρόνια για κάθε εργαζόμενο,  χωρίς επίπτωση στους μισθούς. Ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που φροντίζουν ανήλικα παιδιά ή συγγενείς με ανάγκη φροντίδας, η  IG Metall προτείνει διατήρηση  του μισθού στα επίπεδα του πλήρους ωραρίου. Έπειτα από τη  διετή περίοδο μειωμένου ωραρίου, σύμφωνα με την πρόταση, οι εργαζόμενοι θα επανέρχονται εγγυημένα σε εβδομαδιαία εργασία 35 ωρών. Στόχος του γερμανικού συνδικάτου είναι η  εξασφάλιση ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, η διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην αγορά εργασίας και η χρήση  της ευελιξίας στο ωράριο- που σήμερα αξιοποιείται μονομερώς από τους εργοδότες -  υπέρ των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης  στη Γερμανία, ερωτάται η Επιτροπή:

1.     Πώς αντιμετωπίζει τις προτάσεις για συντεταγμένη μείωση  του χρόνου εργασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, στο πνεύμα της σχετικής Οδηγίας που συζητείται ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;  

2.     Πιστεύει ότι η ενθάρρυνση των κρατών μελών σε μέτρα μείωσης  του χρόνου εργασίας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά, εκτός από την ισορροπία επαγγελματικής -ιδιωτικής ζωής, και στη  μείωση της ανεργίας; »

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)