to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:21 | 10.03.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Η λιτότητα χειροτέρεψε την κατάσταση ανισότητας των γυναικών

Η λιτότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη χειροτέρεψαν την κατάσταση ανισότητας των γυναικών, οι οποίες έγιναν οι «βασίλισσες» της μερικής απασχόλησης και της ανεργίας, δήλωσε η Κ. Κούνεβα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη συζήτηση για την Έκθεση προόδου για την Ισότητα των δύο φύλων στην ΕΕ.


Αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας που οδηγούν σε τεράστια οπισθοδρόμηση τις γυναίκες, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Έκθεση προόδου για την Ισότητα των δύο φύλων στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα ιδίως, λόγω της κρίσης, όπως επισήμανε η κ. Κούνεβα, οι γυναίκες καλούνται να καλύψουν τις «τρύπες» του κοινωνικού κράτους ή λόγω των πολιτικών «ευελιξίας» στριμώχνονται σε κακής ποιότητας θέσεις εργασίας, με μειωμένες αμοιβές και δικαιώματα.


Ολόκληρη η δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

Η λιτότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη χειροτέρεψαν την κατάσταση ανισότητας των γυναικών. Οι γυναίκες έγιναν οι «βασίλισσες» της μερικής απασχόλησης και της ανεργίας, όπως φαίνεται και από στοιχεία που περιλαμβάνει η Έκθεση. Οι γυναίκες με πλήρη απασχόληση στην Ευρώπη είναι 54%, ενώ οι άνδρες 72%. Αντίθετα, οι γυναίκες με μερική απασχόληση είναι 76%, ενώ οι άνδρες μόνο 24%. Η ανεργία των γυναικών στην Ελλάδα είναι 31%, των ανδρών 23%.
 

Γιατί συμβαίνει αυτό;
 

Πρώτον, γιατί η λιτότητα κατέστρεψε τις λιγοστές κρατικές παροχές φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων, της οικογένειας. Στις πλάτες των γυναικών πέφτει το βάρος να κλείσουν τις «τρύπες» του κοινωνικού κράτους.
 

Και, δεύτερον, γιατί με τις πολιτικές «ευελιξίας», σπρώχνονται οι γυναίκες σε κακής ποιότητας θέσεις εργασίας, με μειωμένες αμοιβές και δικαιώματα.
 

Εφαρμόζονται πολιτικές που φυλακίζουν ξανά τις γυναίκες στο σπίτι. Κι αυτό είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση. Ελπίζω για άλλη μια φορά να μη σταθούμε στις θλιβερές διαπιστώσεις της Έκθεσης. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα αυτές τις πολιτικές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)