to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 24.01.2019

Κοινωνία

K. Κούνεβα: Η Κομισιόν «καρφώνει» το Συμβούλιο για το μεταναστευτικό

Θολές απαντήσεις για τον ρόλο του Frontex στην προστασία των μεταναστών από την εγκληματική δράση των δουλεμπόρων. «Έχουμε καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο να συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου», απαντά ο επίτροπος


Τις τεράστιες ευθύνες του Συμβουλίου και των κυβερνήσεων που μπλοκάρουν τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, παραδέχεται εμμέσως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση της Κ. Κούνεβα είχε ως αφορμή την άγρια δολοφονία τριών μεταναστριών στον Έβρο, τον περασμένο Οκτώβριο, πιθανότατα  από δουλεμπόρους για παραδειγματισμό, και έθετε ερωτήματα τόσο για την αποτελεσματικότητα του Frontex στην προστασία των μεταναστών από την εγκληματική δράση των διακινητών, όσο και για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου -η οποία ήρθε με καθυστέρηση σχεδόν 3,5 μηνών- «η Επιτροπή έχει καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο να συμφωνήσει επί εντολής η οποία αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν», πράγμα που, ως γνωστόν, δεν έγινε δυνατό ούτε στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω της συνεχιζόμενης αντιπροσφυγικής στάσης ομάδας κυβερνήσεων, με επικεφαλής την ουγγρική και την ιταλική.

Όσον αφορά το ερώτημα για την αποτελεσματικότητα του Frontex στην προστασία των μεταναστών από την  εγκληματική δράση των δουλεμπόρων, η Επιτροπή υπεκφεύγει. Δίνει στοιχεία για εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων διακινητών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και για τη διάθεση πληροφοριών στη Europol και στις εθνικές αρχές για εκατοντάδες υπόπτους εμπλοκής σε διασυνοριακά εγκλήματα, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα γιατί αυτή η δράση δεν έχει μειώσει τον τραγικό απολογισμό θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2018  -μέχρι και τις 11/11- πάνω από 2000 μετανάστες σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Ακολουθούν το κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα και η απάντηση του επιτρόπου  Δ. Αβραμόπουλου:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ.  ΚΟΥΝΕΒΑ

«Θέμα: Πώς προστατεύει ο Frontex τους μετανάστες από την εγκληματική δράση των δουλεμπόρων;

Σοκ προκαλεί η δολοφονία τριών μεταναστριών που πέρασαν μέσω του ποταμού Έβρου από την Τουρκία στην Ελλάδα . Οι ελληνικές αρχές ερευνούν την υπόθεση και οφείλουν να διαλευκάνουν το φρικτό έγκλημα και να εντοπίσουν τους ενόχους. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία πιθανολογούν ότι δολοφονήθηκαν από δουλεμπόρους «για παραδειγματισμό», λόγω της άρνησης ή αδυναμίας τους να πληρώσουν τα χρήματα για την παράνομη διακίνηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNHCR , πάνω 1.600 άνθρωποι φέτος έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Η πλειονότητά τους στη Μεσόγειο, αλλά τουλάχιστον 80 στις χερσαίες διαδρομές και στα χερσαία σύνορα της ΕΕ. Αρκετοί έπεσαν απευθείας θύματα εγκληματικών ενεργειών των διακινητών.

Ο Frontex συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας ως Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριακής και  Ακτοφυλακής, με διπλασιασμό της ισχύος του και υποχρέωση συντονισμού και ανάπτυξης επιπλέον εμπειρογνωμόνων και τεχνικής βοήθειας σε συνοριακές περιοχές υπό ιδιαίτερη πίεση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.            Ποιά η αποτελεσματικότητα του Frontex στην προστασία των μεταναστών από την εγκληματική δράση των διακινητών;

2.            Γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για την προτεινόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για την παροχή ασύλου στην ΕΕ, στην οποία το ΕΚ εισηγείται αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

«EL E-005642/2018 Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23.1.2019)

1. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCGA / Frontex) προβλέπει την παροχή επιχειρησιακής υποστήριξης στα κράτη-μέλη για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και, στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει στον εντοπισμό και την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος, όπως η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Στο πλαίσιο των κοινών επιχειρήσεων του Frontex συνελήφθησαν 886 ύποπτοι ως μεσάζοντες της λαθρομετανάστευσης το 2017 και 848 το 2018, στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των εν λόγω επιχειρήσεων, ο Frontex συγκεντρώνει επίσης πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι εμπλέκονται σε διασυνοριακά εγκλήματα, όπως η λαθραία διακίνηση ανθρώπων, και διαβιβάζει τα εν λόγω στοιχεία στις αρχές των κρατών-μελών και στην Ευρωπόλ. Κατά τα τελευταία δύο έτη, ο Οργανισμός διαβίβασε τέτοιου είδους στοιχεία στην Ευρωπόλ 5 476 φορές: 3 663 φορές το 2017 και 1 813 φορές το 2018.

2. Η Επιτροπή έχει καλέσει επανειλημμένα το Συμβούλιο να συμφωνήσει επί εντολής η οποία αφορά τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή εξέθεσε τις απόψεις της σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, στην ανακοίνωσή της, της 4ης Δεκεμβρίου 2018 , σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση.»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)