to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:21 | 27.04.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: «Χρειαζόμαστε άμεσα ένα στρατηγικό σχέδιο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων»

Δήλωση της Κ. Κούνεβα με αφορμή την αυριανή (28-4-18) παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας


Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή την αυριανή (28-4-18) παγκόσμια ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η απορρύθμιση της  εργατικής νομοθεσίας, η υψηλή ανεργία, η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία, σε συνδυασμό με την εργοδοτική αυθαιρεσία στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, αυξάνουν δραματικά τη στατιστική των εργατικών ατυχημάτων.  Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο  35.000 -40.000 εργατικά ατυχήματα, με πάνω από 120 νεκρούς. Θλιβερή πρωτιά έχουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Είναι τραγικό η εργασία, αντί να απελευθερώνει τον άνθρωπο, να σκοτώνει παγκόσμια πιο πολύ από τους πολέμους! 

Και σ’ όλα  αυτά πρέπει  να προσθέσουμε τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι. Το εργασιακό άγχος, τη βία, την παρενόχληση, τον εκφοβισμό. Η χώρα μας έρχεται τρίτη   στο εργασιακό bullying. Οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι έχουν αναγνωρίσει αυτά τα νέα πεδία ως επιβαρυντικούς παράγοντες της υγείας των εργαζομένων. Στη χώρα μας δεν μπορεί να είναι πολυτέλεια.

Είναι καιρός εργαζόμενοι, εργοδότες και κράτος να καταστρώσουν ένα εθνικό, στρατηγικό  πρόγραμμα  πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων στην εργασία. Ξεκινώντας από την καταγραφή των επαγγελματικών κινδύνων και νόσων, τη δήλωση όλων των ατυχημάτων –και των κρυμμένων- σε επίσημο φορέα καταγραφής, τη μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση σε ειδικότητες υψηλού κινδύνου, την εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας που ήδη υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Γιατί η ζωή και η  υγεία των εργαζόμενων είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)