to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 21.12.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: «Eξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων στον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ»

Ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΚΤ, με αφορμή τις αποκαλύψεις του Β. Σόιμπλε για τις περίεργες αναθέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM): Τεχνικοί σύμβουλοι στα stress tests των τραπεζών η BlackRock και άλλοι «συνήθεις ύποπτοι», που ταυτόχρονα είναι σύμβουλοι ή επενδυτές των τραπεζών!


Να απαντήσει πώς προστατεύεται η αξιοπιστία των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών από συγκρούσεις συμφερόντων καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Αφορμή για την ερώτηση προς την ΕΚΤ που κατέθεσε η ευρωβουλευτής έδωσε δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο αποκαλύπτει την αλληλογραφία μεταξύ του προέδρου της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), δηλαδή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. Από την αλληλογραφία προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για τις εταιρείες που προσέλαβε ο SSM ως συμβούλους των stress tests των τραπεζών την περίοδο 2014-2018.

Αν και ο Β. Σόιμπλε έχει προφανώς τους δικούς του λόγους να εκθέσει την ηγεσία της ΕΚΤ, τα ερωτήματα που θέτει είναι καυτά.

Η ΕΚΤ προσέλαβε ως συμβούλους για  τις «ασκήσεις αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών εταιρείες όπως η BlackRock, η Oliver Wyman και η McKinsey, οι οποίες ταυτόχρονα είναι είτε σύμβουλοι είτε επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που ελέγχουν.

Ακόμη, σοβαρά  ερωτήματα προκύπτουν και για τις διαδικασίες επιλογής των συμβούλων όπως και για τις αμοιβές τους, αφού για τις ίδιες υπηρεσίες δόθηκαν αμοιβές με αποκλίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση αυτές τις αποκαλύψεις η κ. Κούνεβα καλεί την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις που έδωσε ο SSM στον πρόεδρο της γερμανικής βουλής και παράλληλα τη ρωτά πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών από την εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων, η οποία μάλιστα έχει μεγάλο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αφού από τα stress tests συχνά προκύπτουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες ερωτήσεις για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και για ασύμβατες αναθέσεις έχει καταθέσει η Κ. Κούνεβα προσφάτως και προς την Κομισιόν. Η μια ερώτηση αφορούσε την εμπλοκή της BlackRock στην προώθηση του «Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος», με το οποίο λανσάρεται ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Η δεύτερη αφορούσε την πρόσληψη των λεγόμενων BIG4 – PWC, Ernst&Young, Deloitte, KPMG -, δηλαδή των εταιρειών που σχεδιάζουν στρατηγικές φοροαποφυγής για μεγάλες πολυεθνικές, ως συμβούλων της Κομισιόν για  την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής!

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν έχει ως εξής:

«Προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

 «Τα ερωτήματα Β. Σόιμπλε προς τον SSM και η αξιοπιστία των stress tests»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας isole24ore[i] , ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, ζητεί πληροφορίες για τη διαδικασία επιλογής των συμβούλων που προσέλαβε ο SSM για τη διενέργεια των stress tests την περίοδο 2014-2018 στις τράπεζες που εποπτεύει, καθώς και για το ύψος των αμοιβών τους.

Ο κ. Σόιμπλε ρωτά επίσης τον SSM αν έχει διαπιστωθεί σύγκρουση συμφερόντων, παραβίαση της εμπιστευτικότητας που οφείλουν να τηρούν οι σύμβουλοι αυτοί κατά τη διενέργεια των stress tests και εκμετάλλευση για δικό τους όφελος των στοιχείων που διέθεταν για την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κι αυτό διότι αφενός παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις αμοιβές που πήραν οι εταιρείες-σύμβουλοι για τις ίδιες υπηρεσίες, αφετέρου γιατί οι εταιρείες που προσελήφθησαν - μεταξύ των οποίων οι BlackRock, η Oliver Wyman και η McKinsey -, είτε είναι ταυτόχρονα σύμβουλοι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είτε επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλούνται να ελέγξουν.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

-          Πώς απαντήθηκαν τα ερωτήματα που θέτει ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου στην επικεφαλής του SSM;

-          Πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών από την προφανή σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει από τις ανωτέρω αναφορές;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)