to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:29 | 10.03.2016

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Επιδεικτικά αδιάφορη Κομισιόν στις μαζικές απολύσεις από την Coca Cola και άλλες πολυεθνικές

«Είμαστε αναρμόδιοι και δεν σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση», η απάντηση της Επιτροπής σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ


«Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική πρόταση που να αφορά ειδικά τις πολυεθνικές εταιρείες», απαντά χωρίς περιστροφές η Κομισιόν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα για τα λουκέτα στα εργοστάσια και τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων της πολυεθνικής Coca Cola στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Η επίτροπος Μαριάν Τίσεν στην απάντησή της παραπέμπει σε ανάλογη απάντηση που είχε δώσει σε Ισπανίδα ευρωβουλευτή, αντιμετωπίζει τη στρατηγική των πολυεθνικών κατά της απασχόλησης περίπου ως φυσικό φαινόμενο και συστήνει ως θεραπεία τις γνωστές «ασπιρίνες» που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. «για να υποστηρίξει τη γενική απασχολησιμότητα (sic!) των εργαζομένων και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των αναδιαρθρώσεων» (βλέπε επαγγελματική κατάρτιση, επαναπροσανατολισμός δεξιοτήτων κλπ).

Η Κομισιόν αγνοεί επιδεικτικά την πιο ουσιώδη διάσταση της ερώτησης της Κ. Κούνεβα, αν δηλαδή σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες περιορισμού της τεράστιας ισχύος που συγκεντρώνουν οι πολυεθνικές όπως η Coca Cola, αφενός για να ενισχύσουν την μονοπώληση της αγοράς και αφετέρου για να καταστρατηγήσουν θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

Κατά τα λοιπά, η Κομισιόν παραπέμπει στις εθνικές αρχές που έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν αν τηρήθηκε η ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις ή τη διαβούλευση των εργαζομένων.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της απάντησης της επιτρόπου Μαριάν Τίσεν.  

Η ερώτηση (είχε κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου)

Θέμα:   Θα μπουν φραγμοί στις ομαδικές απολύσεις από Coca Cola και άλλες πολυεθνικές;

«Τον Νοέμβριο του 2015, η Coca Cola Hellenic έκλεισε αιφνιδιαστικά μονάδα παραγωγής της, στον Βόλο. Με ανάλογο τρόπο αιφνιδιάστηκαν πριν 26 μήνες και οι εργαζόμενοι της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι  αγωνίζονται να ξανανοίξει το εργοστάσιο. Συνολικά, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε 29 χώρες, έχει κλείσει επτά μονάδες και έχει καταργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι έμμεσες θέσεις εργασίας που χάθηκαν.

Ανάλογη τακτική εφάρμοσε το «σύστημα Coca Cola», πρόσφατα στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, ανησυχία για νέες περικοπές θέσεων εργασίας προκαλεί η συγχώνευση της βρετανικής Coca Cola Enterprises Inc., της ισπανικής Coca Cola Iberian Partners και της γερμανικής Coca Cola Erfrischungsgetränke AG.

Επειδή οι πολυεθνικές – εταίροι του «συστήματος Coca Cola» εκμεταλλεύονται την τεράστια παγκόσμια ισχύ τους όχι μόνο για να μονοπωλούν την αγορά, αλλά και για να παρακάμπτουν φραγμούς της εργατικής νομοθεσίας, ερωτάται η Επιτροπή:

–      Θα δράσει ώστε να σταματήσει η πολυεθνική Coca Cola να καταργεί θέσεις εργασίας στην ΕΕ;

–     Συνειδητοποιεί την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον περιορισμό της ισχύος των πολυεθνικών οι οποίες, στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, παραβιάζουν θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα;

–   Πότε θεωρεί ότι η διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους επιτελείται πραγματικά και όχι προσχηματικά;»



 

Η απάντηση της Κομισιόν

«Απάντηση της κας Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή καλεί την αξιότιμο βουλευτή να ανατρέξει στην απάντησή της στην ερώτηση E-007664/2015, η οποία αφορά ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν (σ.σ. πρόκειται για σχεδόν πανομοιότυπη απάντηση της επιτρόπου σε ερώτηση της ισπανίδας ευρωβουλευτής Marina Albiot Guzman για τις μαζικές απολύσεις που ακολούθησαν την εξαγορά ισπανικής εταιρείας από αμερικανική πολυεθνική).

Η ΕΕ ανέπτυξε διάφορα μέσα για να υποστηρίξει τη γενική απασχολησιμότητα των εργαζομένων και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των αναδιαρθρώσεων, βοηθώντας τους εργαζομένους που απολύθηκαν να βρουν νέα απασχόληση. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που πλήττονται από αναδιάρθρωση είναι πιθανόν να δικαιούνται επαγγελματική κατάρτιση, αναπροσανατολισμό και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, βάσει περιφερειακών και εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική πρόταση που να αφορά ειδικά τις πολυεθνικές εταιρείες. Εναπόκειται στις αρμόδιες εθνικές αρχές, ιδίως στις επιθεωρήσεις εργασίας και στα δικαστήρια, να εξασφαλίσουν ότι η εθνική νομοθεσία για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας μεταφοράς οδηγιών της ΕΕ, εφαρμόζεται ορθά και αποτελεσματικά από τον εκάστοτε εργοδότη, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών περιστάσεων κάθε φορά. Αυτό ισχύει επίσης για τις διατάξεις που αφορούν τη διαβούλευση των εργαζομένων, ιδίως εκείνες που εκδόθηκαν για τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 98/59/EΚ  για τις ομαδικές απολύσεις και της οδηγίας 2002/14/EΚ  για την ενημέρωση και τη διαβούλευση των εργαζομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)