to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 25.04.2019

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Ενστερνιζόμαστε τον αγώνα του Στέλιου για ανεξάρτητη και ισότιμη διαβίωση, η ΝΔ κάνει το ίδιο;

"Εκτιμώ και σέβομαι τον αγώνα του Στέλιου και της οικογένειάς του, όπως και άλλων ακτιβιστών της αναπηρίας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν η κοινωνία και το κράτος στους αναπήρους", τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.


Αναλυτικά η δήλωση της Κ. Κούνεβα: 

«Με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο οφείλω να επισημάνω τα εξής:

Έχω συνεργαστεί με τον Στέλιο, ως εκπρόσωπο του οργανισμού i-living, για την ανεξάρτητη διαβίωση των Ανθρώπων με Αναπηρίες. Φιλοξένησα με χαρά στις Βρυξέλλες –όταν άλλοι είχαν αρνηθεί- μέλη του i-living και τον ίδιο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Freedom Drive, μια συμβολική πορεία για την προβολή των δίκαιων αιτημάτων των ΑμεΑ, αλλά και για να μιλήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήμουν στο πλάι του i-living στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου για την προβολή των αιτημάτων τους. Εκτιμώ και σέβομαι τον αγώνα του Στέλιου και της οικογένειάς του, όπως και άλλων ακτιβιστών της αναπηρίας, ώστε να αρθούν τα εμπόδια που θέτουν η κοινωνία και το κράτος στους αναπήρους. Σε συνεργασία που είχε με τους συνεργάτες μου παραγγείλαμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια σύντομη έρευνα για το πώς λειτουργεί η Ανεξάρτητη Διαβίωση στην Ευρώπη.

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL και εγώ προσωπικά τα τελευταία πέντε χρόνια υποστηρίξαμε ολόπλευρα την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο πολιτικής για την αναπηρία, να εξασφαλιστεί πραγματική ισότητα ευκαιριών για τους ανάπηρους. Και αυτά τα έχουμε υποστηρίξει στην πράξη. Προωθώντας τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος σε όλα τα νομοθετήματα που ήρθαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη στήριξη των αναπήρων.

Με λίγα λόγια, το όραμα που ενστερνίζεται ο Στέλιος, τον στόχο της ανεξάρτητης διαβίωσης, που προϋποθέτει γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ισότιμη πρόσβαση των αναπήρων σε όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, τον ενστερνιζόμαστε απόλυτα, και ο ίδιος νομίζω ότι το γνωρίζει καλά. Το ερώτημα είναι αν αυτό το όραμα το ενστερνίζεται και η ΝΔ. Θυμίζω ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και άλλοι συντηρητικοί ευρωβουλευτές καταψήφισαν συστηματικά καίριες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος σε όλα τα νομοθετήματα που ήρθαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναπηρία, όπως πρόσφατα για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, στο όνομα του δημοσιονομικού ή επιχειρηματικού κόστους. Μακάρι η παρουσία του Στέλιου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ να σηματοδοτεί κάποια ειλικρινή μεταστροφή και δέσμευσή της στα δικαιώματα των αναπήρων και στις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος. Δυστυχώς, οι συστηματικές απειλές που εκτοξεύουν ο αρχηγός και τα στελέχη της ΝΔ κατά του κοινωνικού κράτους δεν μας προϊδεάζουν για κάτι τέτοιο.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί δηλώσεις προσβλητικές απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι αγωνίζονται από την εφηβεία τους για την άρση των διακρίσεων κατά των αναπήρων».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)