to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 05.07.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Δημοκρατία που αποκλείει τους αναπήρους είναι μια ανάπηρη δημοκρατία!

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στις ευρωεκλογές


«Τι δημοκρατία είναι αυτή που στερεί στον  τυφλό, στον κωφό ή στον παραπληγικό  το δικαίωμα να ενημερωθεί με κατάλληλο και κατανοητό τρόπο, το δικαίωμα να ψηφίσει ή να είναι υποψήφιος; Είναι  μια ανάπηρη  δημοκρατία!» τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-  GUE/NGL Κωνσταντίνα  Κούνεβαστη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Ολομέλεια  του Ε.Κ. με θέμα  τα μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών με αναπηρία στη συμμετοχή  τους στις ευρωεκλογές. «Είμαστε το 10% του εκλογικού σώματος», είπε  η  Κ. Κούνεβα, υπογραμμίζοντας ότι οι ανάπηροι πολίτες  ουσιαστικά αποκλείονται από τις ευρωκλογές.

Το  βίντεο της παρέμβασης:

Αφορμή της  συζήτησης ήταν  η προφορική ερώτηση που είχε  καταθέσει πριν μερικούς μήνες  η Επιτροπή Αναφορών  του ευρωκοινοβουλίου, με  την οποία καλούσε  την Κομισιόν να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να δοθεί η  δυνατότητα  στους  πολίτες με  αναπηρία να  ψηφίζουν και να είναι υποψήφιοι. Η ερώτηση καλούσε την  Κομισιόν να εξασφαλίσει προσβάσιμο ενημερωτικό υλικό για τους αναπήρους, αλλά και προσιτές και κατανοητές διαδικασίες ψηφοφορίας, να λάβει  ιδιαίτερη μέριμνα για  τα άτομα που μένουν σε ιδρύματα  και να  ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να  υιοθετήσουν ταχυδρομική ή ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα.

Η επίτροπος Βέρα Γιούροβα, που εκπροσώπησε στη  συζήτηση την Κομισιόν, περιορίστηκε  σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις, χωρίς  ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις επόμενες ευρωεκλογές. «Όσα άκουσα σήμερα δεν είναι  ενθαρρυντικά», είπε η  Κ. Κούνεβα στην παρέμβασή της σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Κομισιόν.

Η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της GUE-NGL, Angela Vallina, υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε στα άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ώστε να μην υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με αναπηρία και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές.  Ανέφερε ότι στην χώρα της έχουν διατυπωθεί πολλές καταγγελίες από τους αναπηρικούς φορείς για συνθήκες αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία από την εκλογική διαδικασία.

Ολόκληρη η παρέμβαση  της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:

«Κύριε  πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι!

Κάθε πέντε χρόνια, μετά τις  ευρωεκλογές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο αποτέλεσμα. Όλο και μικρότερη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές! Μετά εμφανίζονται οι αναλύσεις για  το δημοκρατικό έλλειμμα στην  Ευρώπη.

Όλοι ξέρουμε  ότι η  Ένωσή μας απογοητεύει  με πολλούς τρόπους τους πολίτες. Αλλά τα άτομα με αναπηρία δεν απογοητευόμαστε απλά, ουσιαστικά αποκλειόμαστε  από τις εκλογές. Και είμαστε τουλάχιστον το 10%  του εκλογικού σώματος.

Τι δημοκρατία είναι αυτή που στερεί  στον  τυφλό, στον κωφό ή στον παραπληγικό  το δικαίωμα να ενημερωθεί με κατάλληλο και κατανοητό τρόπο, το δικαίωμα να ψηφίσει ή να είναι υποψήφιος; Είναι  μια ανάπηρη  δημοκρατία!

Κύριοι  της  Κομισιόν,

Πριν μερικούς μήνες, ως Επιτροπή Αναφορών, σας θέσαμε  συγκεκριμένα ερωτήματα για  τα μέτρα που θα πάρετε από τις  επόμενες κιόλας ευρωεκλογές. Για  να μη στερηθεί σε κανένας ανάπηρος πολίτης το δικαίωμα του να εκλέγεται και να εκλέγει .

Ομολογώ ότι όσα  άκουσα μέχρι τώρα δεν είναι και πολύ  ενθαρρυντικά.

Η συμμετοχή των αναπήρων στις  εκλογές  πρέπει  να γίνει κριτήριο  ποιότητας της δημοκρατίας μας. Και να αρχίσει να μετριέται από τις  ερχόμενες ευρωεκλογές. Έχουμε όλα τα τεχνολογικά μέσα! Ναι, κοστίζει! Πράγματι, η δημοκρατία  είναι ακριβό σύστημα. Αλλά είναι το καλύτερο που διαθέτουμε.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)