to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 25.04.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Απροσπέλαστη για αναπήρους και η «καρδιά της Ε.Ε.» (βίντεο)

Με πρόταση Κ. Κούνεβα, το Ευρωκοινοβούλιο παρεμβαίνει στον Δήμο Βρυξελλών για το τεράστιο έλλειμμα προσβασιμότητας


Παρέμβαση προς τον Δήμο Βρυξελλών για τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες απoφάσισε να κάνει το Ευρωκοινοβούλιο,  από την έδρα του στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρόταση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -  GUE/NGL στην Επιτροπή Αναφορών.

Η Επιτροπή Αναφορών, με επιστολή της προς τοn  Δήμο Βρυξελλών, θα τού  επισημάνει  τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες στο θεσμικό κέντρο της Ε.Ε. και θα ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ανάλογη παρέμβαση θα γίνει και προς τα κράτη- μέλη που δεν εφαρμόζουν το πιλοτικό πρόγραμμα αμοιβαίας αναγνώρισης της αναπηρίας . Στο πρόγραμμα έχουν ανταποκριθεί μόνο τα 8 από τα 28 κράτη -μέλη της Ε.Ε.

Με την πρόταση της Κ. Κούνεβα συμφώνησε και η πρόεδρος της Επιτροπής   Αναφορών, Cecilia Wikström, η οποία μάλιστα, υπερθεμάτισε αναφέροντας: «Οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να είναι ο φάρος κι όχι ο ουραγός στα θέματα της ελεύθερής κυκλοφορίας των ανθρώπων με αναπηρίες».

 Στην ομιλία της η Κ. Κούνεβα,  επισήμανε ότι η κατάσταση στις Βρυξέλλες έχει φτάσει στο απροχώρητο για τους ανάπηρους . «Δεν είναι δυνατό σε μία πόλη που στεγάζει πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών θεσμών να μην υπάρχουν υποδομές για την αναπηρία. Δεν είναι δυνατό, την ώρα που διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία των επιχειρήσεων και του εμπορίου, να δυσχεραίνεται αυτή την ανθρώπων με κινητικά προβλήματα». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε θερμά την θέσπιση Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας , καυτηριάζοντας τους ειδικούς περιορισμούς που θέτουν οι χώρες στους αναπήρους που επιθυμούν να κυκλοφορούν  πραγματικά ελεύθερα. «Ακόμη και στο Παρίσι ,αν ένας ανάπηρος θέλει να ταξιδέψει με τραίνο, πρέπει να έχει προειδοποιήσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν!»

Αφορμή για τη συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών ήταν η Αναφορά Βέλγου πολίτη με προβλήματα όρασης. Ο καταγγέλλων περιέγραφε στην Αναφορά του ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα συνοδού σε άλλα κράτη εκτός από εκείνο στο οποίο εκδόθηκε ,τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιήσει οποιοδήποτε  επείγον, ξαφνικό ταξίδι .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντηση της, περιορίστηκε να επισημάνει ότι η συμμετοχή των κρατών μελών στο πιλοτικό πρόγραμμα αμοιβαίας αναγνώρισης της αναπηρίας είναι ...εθελοντική, και πρόσθεσε  ότι το κόστος για την προσβασιμότητα στις μεταφορές είναι αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρνητική στάση από πολλές χώρες.

Δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί  το βίντεο με  την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα και  την απάντηση της προέδρου της  Επιτροπής Αναφορών Cecilia Wikström.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)