to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 02.04.2019

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: «Αναμέτρηση δύο κόσμων στην Ευρώπη και στις Ευρωεκλογές»

Η ομιλία της Ευρωβουλεύτριας Κ. Κούνεβα στη χθεσινή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, μαζί με την συνυποψήφιά της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Λαζαροπούλου


«Στην Ευρώπη και στα θεσμικά όργανά της καθημερινά αναμετριούνται δυο κόσμοι και δυο αντιλήψεις. Είναι ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος του πλούτου και της απληστίας. Είναι οι δυνάμεις της προόδου και οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της ακροδεξιάς. Για τους εργαζόμενους έχει μεγάλη σημασία να ξέρουν ποιοι εκπροσωπούν αυτούς τους δυο κόσμους και να επιλέξουν σωστά, με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι με βάση τις τηλεοπτικές εντυπώσεις. Και με τη φιλοδοξία και την απαίτηση να έχουν λόγο όχι μόνο τη μέρα των ευρωεκλογών, αλλά και μετά, στο κάθε νομοθέτημα που έρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο και καθορίζει το μέλλον τους». Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες, 1/2/2019, το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, με θέμα «Ένα Κοινωνικό Πρωτόκολλο για την Ευρώπη: Μπορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων να γίνουν νόμος στην ΕΕ;», στην οποία μίλησε επίσης η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλίστρια στις τράπεζες Γιώτα Λαζαροπούλου.

Η Κ. Κούνεβα στην ομιλία της παρουσίασε τις δυσκολίες, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνονται ώστε να υπάρξει στροφή σε μια Κοινωνική Ευρώπη, δηλαδή να υπάρξει ένα βασικό πακέτο εγγυημένων εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα  της ΕΕ. «Δυστυχώς, ούτε η Κομισιόν, ούτε τα περισσότερα κράτη μέλη, ούτε οι συντηρητικές πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχθηκαν τις προτάσεις μας να έχει ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων δεσμευτικό χαρακτήρα, τον ίδιο δεσμευτικό χαρακτήρα που έχουν οι Συνθήκες της ΕΕ, το Σύμφωνο Σταθερότητας ή η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», επισήμανε η Κ. Κούνεβα.  

Υπογράμμισε, ωστόσο, και απαρίθμησε μία σειρά θετικών ρυθμίσεων που πέρασαν στο Ευρωκοινοβούλιο την τελευταία πενταετία με βάση τις προτάσεις της Αριστεράς και με την υποστήριξη άλλων προοδευτικών δυνάμεων, κυρίως των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, όπως η υιοθέτηση για πρώτη φορά της θέσης ότι οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι της ΕΕ είναι ισότιμοι με τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς, ή η ανάγκη να δημιουργηθούν στην  ΕΕ θέσεις  εργασίας  αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, αντί της κακοπληρωμένης μερικής και προσωρινής απασχόλησης.

«Γι’ αυτό έχει σημασία ο συσχετισμός που θα προκύψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει τεράστια σημασία να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία δυνάμεων που θα υπερασπίζουν τα βασικά εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και τελικά ανθρώπινα δικαιώματα. Που θα ακούνε τη φωνή των εργαζομένων και θα παίρνουν υπόψη τις προτάσεις των συνδικάτων, και όχι των επιχειρηματικών λόμπι, που αλωνίζουν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», κατέληξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Κώστας Κατεμής, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Τσόγκας, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων-μελών του ΕΚ Κορίνθου.

Νωρίτερα η Κ. Κούνεβα, η Γιώτα Λαζαροπούλου και οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού είχαν συναντήσεις με το Σωματείο ΑμεΑ Κορίνθου και με τις επικεφαλής των Τμημάτων Ιθαγενείας και Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κορίνθου που λειτουργούν υποδειγματικά, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή που αντιμετωπίζουν.

Η ευρωβουλεύτρια  -και εκ νέου υποψήφια- Κ. Κούνεβα, στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κόρινθο, έδωσε συνεντεύξεις στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς «Ηλέκτρα TV» και «Axion  TV».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)