to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Κάβουρας: Πρέπει το Ίλιον να γίνει μια πόλη σύγχρονη, ανθρώπινη, μια πόλη αλληλέγγυα (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 16/12 η εκδήλωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κώστα Κάβουρα για τον Δήμο Ιλίου


Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου 2018, η ανακήρυξη του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Κάβουρα, εκ μέρους της δημοτικής κίνησης Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη».

Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου, παρουσία εκατοντάδων πολιτών, η δημοτική κίνηση πραγματοποίησε έναν πλούσιο απολογισμό του έργου της κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο και έθεσε το πολιτικό διακύβευμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών που δεν είναι άλλο από την δημιουργία ενός πλειοψηφικού ρεύματος στον Δήμο Ιλίου για την ανατροπή της σημερινής διοίκησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής της δημοτικής κίνησης, από την Σοφία Μυγδάλη, ένα στέλεχος που εκπροσωπεί τη νέα γενιά της παράταξης. Αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κάλεσε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Αττικής, Τασία Στεφανοπούλου και Νεκτάριο Κορδή που χαιρέτησαν εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, και της Περιφερειακής Αρχής. Εν συνεχεία, το λόγο έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, Χρήστος Μπατσής και Σούλης Τσακανίκας για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη» και υποψηφίου Δημάρχου, Κώστα Κάβουρα. Ο κ. Κάβουρας στην ομιλία του άσκησε δριμεία κριτική στη παρούσα δημοτική αρχή επισημαίνοντας τη μικροκομματική αντίληψη που αποτυπώνεται στα έργα και τις ημέρες του Δημάρχου κ. Ζενέτου. Σημείωσε ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος θα στηριχθεί ουσιαστικά –με ή χωρίς χρίσμα– από τη Νέα Δημοκρατία, υιοθετώντας τις καταστροφικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αυτοδιοίκηση.

«Δυστυχώς για τον ίδιο, οι επιλογές του θα βρουν όχι μόνο εμάς, αλλά και σύσσωμη την νέα γενιά και όλους τους προοδευτικούς και χωρίς δεσμεύσεις πολίτες του Ιλίου, απέναντί του» είπε ο κ. Κάβουρας και συνέχισε: «Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την πολιτική μας ταυτότητα, δεν ζητήσαμε όμως και δήλωση πολιτικών φρονημάτων. Στην δημοτική μας κίνηση χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες».

Παράλληλα, ο κ. Κάβουρας αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες νίκες που πέτυχε η δημοτική κίνηση με τις συνεχείς παρεμβάσεις της όλο το προηγούμενο διάστημα. Ανάμεσα τους, σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν  κτιριακές υποδομές σχολείων, καθαριότητα, χώρους πρασίνου και φυσικά το ζήτημα της ανάταξης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», κόντρα στις πρακτικές της απερχόμενης δημοτικής αρχής που συστηματικά υπονόμευσε και απαξίωσε αυτή την προσπάθεια, αλλά και τη δημιουργία του Πάρκου-Μουσείου Ραδιοφωνίας και την απόδοσή του στους δημότες του Ιλίου, ένα έργο που ήδη δρομολογείται με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας πράξη ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ένα θέμα που η «Αλληλέγγυα Πόλη» ανέδειξε μέσα από πολύμορφες δράσεις.

Ο κ. Κάβουρας προσδιόρισε τη νίκη ως στόχο, μετά την πολύ θετική επίδοση της πρώτης εμφάνισης του συνδυασμού το 2014, κάνοντας λόγο για δημιουργικές προτάσεις και ρεαλιστικό σχέδιο απέναντι σε μια διοίκηση κουρασμένη, ανίκανη να σχεδιάσει το μέλλον και έθεσε το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξής του καλώντας τους δημότες του Ιλίου να την στηρίξουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της δημοτικής κίνησης, στην οποία συμμετέχουν τόσο νέοι άνθρωποι, όσο και μεγαλύτερα σε ηλικία έμπειρα στελέχη.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, ο Υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, η Ευρωβουλεύτρια, Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι Βουλευτές και πρώην Υπουργοί, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Τόσκας και Γιάννης Τσιρώνης, η Βουλεύτρια, Χαρά Καφαντάρη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Παναγιώτης Μελαχρινός, η διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάνια Καββαθά, η διευθύντρια του Γραφείου του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Νεφέλη Σαμιακού, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς, ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών και μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξης Πουλιάσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κίνησης Ιδεών & Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, Κώστας Καραχάλιος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πάρκων και Αλσών Αττικής, Βασιλική Λάσκαρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, Βαγγέλης Αυγουλάς και Νίκος Ξενάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου, Φώτης Κουγιουμτζής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Κωνσταντίνος Ντάτσης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιλίου, Γιάννης Πατερέλης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Σερίφου, Παναγιώτης Γεροντάρης, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Αριστομένους, Δημήτρης Χούλιαρης, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου, Ηλίας Γιαννής, ο υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου, Θανάσης Καποτάς, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πετρούπολης, Μανώλης Μπουσούνης, η υποψήφια Δήμαρχος Καισαριανής, Άννα Παραγυιού, αλλά και αρκετά στελέχη της τοπικής κοινωνίας από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Εκδήλωση στη δημοτική κίνηση Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη»:

Το βιογραφικό του υποψήφιου δημάρχου Ιλίου:

Ο Κώστας Κάβουρας γεννήθηκε το 1985, μεγάλωσε στo Ίλιον και το 2003 αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Ιλίου. Η καταγωγή του είναι από το Κοπανάκι Μεσσηνίας και την Δορβιτσά Ναυπακτίας.

Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεταπτυχιακές σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα της «Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Πολιτικής» και της «Εφαρμοσμένης Γεωγραφίας και Διαχείρισης Χώρου» με ειδίκευση στην «Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών».

Είναι Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου από το 2014, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιλίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Εταιρίας Κατασκευής Τεχνικών Έργων.

Είναι αιρετό μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Κοινωνικής Πολιτικής και του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ».

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος – λογιστής. Στο παρελθόν διετέλεσε Σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου την περίοδο 2004-2006.

Ενεργό μέλος στα κινήματα από τα φοιτητικά χρόνια, με πλούσια συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή στα κινήματα πόλης, υπήρξε μέλος συλλογικοτήτων και οργανώσεων με επίκεντρο τα δικαιώματα, την οικολογία και την Αριστερά. Το 2016 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2018 συμμετείχε στην ομάδα που υλοποίησε την εφαρμογή SMART Manages A.I. Recycling Technologies για διαλογή στην πηγή και διαχείριση απορριμμάτων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο διαγωνισμό KEDE CITY CHALLENGE crowdhackathon #smartcity2 και απέσπασε το 3ο βραβείο.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όντας επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» για το αξίωμα του Δήμαρχου Ιλίου κατέγραψε ποσοστό 15,20%.

Αναλυτικά η ομιλία του Κώστα Κάβουρα:

Αγαπητοί συμπολίτες και αγαπητές συμπολίτισσες,

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η παρουσία σας σήμερα εδώ.

Εκ μέρους της δημοτικής μας κίνησης, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για τη στήριξή σας.

Η μαζική σας συμμετοχή στη σημερινή εκδήλωση μας γεμίζει όλους μεγάλη χαρά.

Παράλληλα, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η πόλη μας δεν μπορεί άλλο να περιμένει.

Στα πρόσωπα όλων σας βλέπω από τη μία τη χαρά για την επιτυχία της σημερινής μας συγκέντρωσης, κι από την άλλη την αγωνία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Κι αυτό γιατί η πόλη μας, έχει ανάγκη από αλλαγή σελίδας.

Πρέπει επιτέλους το Ίλιον να γίνει μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη αλληλέγγυα!


Κυρίες και κύριοι,

Έχουν περάσει 160 χρόνια από την ίδρυση του οικισμού Ίλιον Τρώας – του μικρού οικισμού των 227 ανθρώπων σύμφωνα με την απογραφή του 1861 – όπου αρχικά κατοικούσαν οι οικογένειες των εργατών του κτήματος Επταλόφου, αλλά και Βαυαροί αξιωματικοί, αυλικοί και εύποροι Αθηναίοι ευνοούμενοι της Βασιλικής Αυλής.

Το χωριό αυτό, αργότερα μεγάλωσε.

Η πληθυσμιακή έκρηξη των επόμενων χρόνων, ιδιαίτερα την περίοδο της εσωτερικής μετανάστευσης, την δεκαετία του 1950 και του ’60, διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την πόλη μας, τα Νέα Λιόσια – που αργότερα μετονομάστηκε σε Ίλιον.

Η απουσία πρασίνων χώρων, η άναρχη δόμηση, η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού – ιδιαίτερα στις συνοικίες μακριά από το κέντρο – οφείλονται στην ραγδαία αστικοποίηση εκείνης της περιόδου.

Σήμερα η πόλη μας κατοικείται από κάτι λιγότερο από 85.000 ανθρώπους.

Και όπως σχεδόν ολόκληρη η Δυτική Αθήνα, κατοικείται από ανθρώπους του μόχθου, ανθρώπους της εργασίας.

Στην πόλη μας δύσκολα θα βρει κανείς ανθρώπους που τα «βγάζουν εύκολα πέρα».

Αυτοί είναι οι φίλοι και οι γείτονες μας. Άνθρωποι αληθινοί. Άνθρωποι καθημερινοί.

Αυτούς επιλέξαμε να εκπροσωπούμε από την πρώτη στιγμή που ιδρύσαμε, το 2013, την δημοτική μας κίνηση, την «Αλληλέγγυα Πόλη».

Όταν ενεργοί πολίτες, με συμμετοχή στα κοινά, ο καθένας από το μετερίζι του, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την πόλη μας και τις ζωές μας.

Όταν ξεκινούσαμε αυτό το δύσκολο, αλλά συνάμα όμορφο ταξίδι.

Η «Αλληλέγγυα Πόλη» τον περασμένο Νοέμβριο έκλεισε τα 5 χρόνια ζωής.

Τα 5 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα κοινά της πόλης μας.

Και σήμερα, 5 χρόνια μετά, η δημοτική μας κίνηση είναι ήδη σε θέση να κάνει αποτίμηση του πλούσιου έργου της.

Κόντρα σε αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ανάλογα εγχειρήματα, εμείς επιλέξαμε να μην είμαστε ένα ακόμα «πυροτέχνημα» που απλά κατεβαίνει στις εκλογές και μετά από αυτές εξαφανίζεται.

Επιλέξαμε με τη δράση μας να ανταποδίδουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη όσων μας στήριξαν, πίστεψαν σε εμάς και με την ψήφο τους στις περασμένες εκλογές μας ανέδειξαν 3η δύναμη, φέρνοντάς μας στην αντιπολίτευση του Δήμου Ιλίου.

Με δημιουργικές προτάσεις και στοχευμένες διεκδικήσεις μπορέσαμε να κάνουμε αντιληπτό στους πολίτες το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα της πόλης μας.

Μέσα από τις πολύμορφες δράσεις που αναλάβαμε, συνεχείς παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, αλλά και με την έντονη παρουσία των φίλων και μελών μας στην πόλη, πετύχαμε μικρές αλλά και μεγάλες νίκες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Εκφράσαμε με συνέπεια τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Μιλήσαμε για την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής και όχι έργων βιτρίνας.

Και στην απαίτησή μας αυτή βρεθήκαμε συχνά αντιμέτωποι με μια διοίκηση αναντίστοιχη των περιστάσεων.

Σε μια πόλη που σε κάθε μεγάλη μπόρα είχαμε μεγάλες πλημμύρες, διεκδικήσαμε – και σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε – να υλοποιηθούν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Έργα ουσίας, για να μην κινδυνεύουν οι ανθρώπινες ζωές και οι περιουσίες των πολιτών.

Κι αυτή η τόσο θετική εξέλιξη για την πόλη μας δεν θα μπορούσε να έχει γίνει πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η τεράστια συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, όλο το τελευταίο διάστημα.

Tη στιγμή μάλιστα που η διοίκηση Ζενέτου – παρά το γεγονός ότι είχαμε πλημμύρες σε γειτονιές σαν την Ζωοδόχου Πηγή και τον Άγιο Φανούριο κάθε χρόνο – δεν διέθετε καν τις απαραίτητες μελέτες για τα έργα που ήταν αναγκαίο να γίνουν.

Δε μείναμε όμως εκεί.

Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς το κρίσιμο ρόλο που έπαιξε η «Αλληλέγγυα Πόλη» ώστε να μπει ένα φρένο στην χρόνια απαξίωση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»;

Γενικότερα, τα ζητήματα των δημόσιων χώρων, που ως παράταξη θέσαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Τόσο με τη συμβολή μας στο δημόσιο διάλογο, όσο και με την έμπρακτη συμμετοχή μας επιλέξαμε να μην απέχουμε αλλά να συμμετέχουμε και να σταθούμε αρωγοί σε όλη την προσπάθεια για την διάσωση και την ανάταξη του πάρκου που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.

Ορθώσαμε το ανάστημά μας απέναντι σε ένα Δήμαρχο που στον βωμό της μικροπολιτικής επέλεξε να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πολέμιο οποιασδήποτε θετικής προοπτικής για το πάρκο.

Έφτασε μέχρι στο σημείο, να απαγορεύσει στους εργαζόμενους να συλλέγουν τα σκουπίδια από τους πράσινους κάδους του πάρκου, να παραπληροφορεί τους πολίτες συνειδητά για την χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός του χώρου, κοινώς να επενδύει αποκλειστικά στην αποτυχία του όλου εγχειρήματος, για να εμφανιστεί στη συνέχεια ως «μετά Χριστόν προφήτης»

Αυτήν του την στάση, είναι βέβαιο πως ο κ. Ζενέτος θα την πληρώσει πολιτικά, διότι ο κόσμος εδώ στο Ίλιον δεν πρόκειται να του συγχωρέσει αυτήν την μικροκομματική προσέγγιση σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα για την πόλη μας, όπως είναι το μέλλον του Πάρκου Τρίτση.

Ο κ. Ζενέτος με την στάση του στο θέμα του Πάρκου, ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια, στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να προσπαθεί να σαμποτάρει.

Να κόψει τα φτερά στην ίδια την πόλη μας, το Ίλιον, καθώς είναι δεδομένο ότι κάθε θετική εξέλιξη στο Πάρκο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά προς όφελος του συνόλου της πόλης μας.

Εκτός όμως από αυτό, βάλαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα και φροντίσαμε να αναδείξουμε με κάθε τρόπο το θέμα της αξιοποίησης των παλαιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ προτείνοντας την δημιουργία ενός πάρκου-μουσείου Ραδιοφωνίας.

Διοργανώσαμε, μάλιστα, το 2016, το ετήσιο φεστιβάλ μας, την Αλληλέγγυα Μέρα, σε χώρο δίπλα από την Ραδιοφωνία, με κύριο σύνθημα την υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.

Καλέσαμε τους πολίτες να επισκεφτούν το χώρο, να δουν τις ιστορικές εκθέσεις φωτογραφίας που έφτιαξε το δίκτυο νεολαίας της παράταξης, φέραμε καλλιτέχνες να τραγουδήσουν αφιλοκερδώς γι’ αυτό.  

Η πρότασή μας αυτή έγινε δεκτή από την κεντρική διοίκηση και ήδη υλοποιείται.

Ήδη από το Νοέμβριο, το έργο πήρε την έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Αττικής, έχει ήδη ετοιμαστεί η μελέτη συντήρησης των κτιρίων και έχουν ανατεθεί στους ανάδοχους οι μελέτες που αφορούν στο επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας, στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και στη σύνταξη του προδιαγραφών του Οπτικοακουστικού Μουσείου.

Μέσα σε λίγους μήνες, δηλαδή, έχουν γίνει βήματα πολύ σημαντικά, που δεν μπόρεσαν να γίνουν εδώ και δεκαετίες.

Με βάση, λοιπόν, το χρονοδιάγραμμα το έργο θα δημοπρατηθεί ως τον Ιούνιο του 2019 και στόχος της ΕΡΤ είναι το Πάρκο να εγκαινιάσει τη λειτουργία του αρχές καλοκαιριού του 2020.

Και ποιος είναι άραγε ο  λόγος για τον οποίο η πρότασή μας περπάτησε, ενώ τόσα χρόνια αυτό δεν είχε γίνει εφικτό;

Ο λόγος είναι πολύ απλός:

Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν το χτίσιμο κάποιου φαραωνικού κτιρίου πολλών εκατομμυρίων που θα στέγαζε το μουσείο – μια εξέλιξη που θα εξυπηρετούσε αποκλειστικά τους εργολάβους που θα αναλάμβαναν τη κατασκευή – εμείς ως παράταξη προτείναμε την δημιουργία ενός πάρκου-μουσείου.

Ενός ανοιχτού χώρου πρασίνου που θα περιλαμβάνει μουσειακές διαδρομές και την συντήρηση των υπαρχόντων διατηρητέων κτισμάτων που στεγάζουν τον πομπό, ώστε να ξαναγίνουν επισκέψιμα στους πολίτες.

Η πρότασή μας, δηλαδή, ήταν μια πρόταση ρεαλιστική ως προς το κόστος αλλά εξασφάλιζε τεράστια οφέλη προς τους πολίτες.

Που θα έχουν πρόσβαση, πρώτον, σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου 33 στρεμμάτων, που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε κλειστός και χωρίς πρόσβαση για τους πολίτες, και δεύτερον σε έναν χώρο-Μουσείο που αποτελεί αλλά και αναδεικνύει, σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας εδώ στο Ίλιον.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν, να γνωρίσουν την ιστορία του ραδιοφώνου και μαζί με αυτήν και την ιστορία της πόλης μας.

Μιλάμε δηλαδή και εδώ για ένα project που τρέχει ήδη αυτήν την στιγμή και θα έχει, και αυτό, πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους του Ιλίου.


Κυρίες και κύριοι,

Οι νίκες που πετύχαμε ως παράταξη είναι πολλές.

Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις που η δημοτική μας κίνηση ασχολήθηκε όχι μόνο με τα μεγάλα αλλά και με τα μικρά προβλήματα της πόλης.

Ασχοληθήκαμε με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας – που σε πολλές περιπτώσεις μπάζουν νερά, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας, με τις κοινωνικές δομές, με τις υποδομές για τον πολιτισμό.

Ασχοληθήκαμε δηλαδή με τα πράγματα που κρύβονταν πίσω από τη βιτρίνα.

Με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας για απλά ζητήματα καθημερινότητας, ήμασταν ο κρίσιμος παίκτης για την επίλυσή τους.

Επέλεξα όμως να αναφερθώ συγκεκριμένα στα παραπάνω γιατί θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη που η παράταξή μας έχει ήδη αφήσει στην πόλη μας.

Και όλα αυτά, όντας στην αντιπολίτευση του Δήμου.

Φανταστείτε πόσα πολλά και σημαντικά μπορούμε να κάνουμε όταν οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν την Διοίκηση του Δήμου.

Κι αυτό γιατί η πόλη μας έχει ανάγκη από αλλαγή σελίδας.

Τρεις θητείες τώρα, στο τιμόνι του Δήμου μας έχουμε μια διοίκηση ανίκανη να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Μια διοίκηση φανερά αδύναμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις αλλά, κυρίως, να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η πόλη μας για να πάει πραγματικά μπροστά τα επόμενα χρόνια.

Μια διοίκηση μίζερη, που για όλα πάντα θα της φταίνε οι άλλοι.

Που η ίδια δυσκολεύεται πάρα πολύ να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Αρκείται να μας λέει: «στείλαμε έγγραφο στον τάδε», «απευθυνθήκαμε στον δείνα» και κατά αυτόν τον τρόπο, ως συνήθως, όλα να παραπέμπονται στις καλένδες.

Κυρίως όμως, έχουμε μια διοίκηση που βάζει τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις πάνω από το καλό της πόλης.

Πως αλλιώς μπορεί να δικαιολογήσει κανείς τη στάση της στο θέμα του Πάρκου που σας περιέγραψα νωρίτερα;

Πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι αρνείται να δώσει χώρους σε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας για να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους, μόνο και μόνο επειδή αυτοί δεν συντάσσονται πολιτικά μαζί της;

Συλλόγους, που τους συμπεριφέρεται λες και είναι β’ κατηγορίας, με αποτέλεσμα να τους αναγκάζει να απευθυνθούν σε γειτονικούς δήμους για να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους;

Η διοίκηση του Δήμου μας είναι μια διοίκηση αντιδημοκρατική.

Και μας το θυμίζει συχνά-πυκνά με τις επιλογές της.

Τα περασμένα 4 χρόνια είδαμε πολλές φορές τη διοίκηση του κ. Ζενέτου να ρέπει προς ακραία αυταρχικές μεθόδους και πρακτικές.

Υπενθυμίζω σε όλους, επισημαίνω σε όσους δεν το γνωρίζουν, πως το 2015, όταν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Ιλίου, θέλησε να διοργανώσει διανομή τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες», ο κ. Ζενέτος, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα απορριμματοφόρα του Δήμου σαν άλλες κλούβες των ΜΑΤ για να καταλάβει το δημόσιο χώρο – εδώ απέναντι από το Δημαρχείο – με στόχο να μπλοκάρει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Θυμίζω επίσης, την άρνηση της διοίκησης πολλές φορές να θέσει σε ψηφοφορία και να καταδικάσει τις δράσεις της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση χρυσαυγιτών έπειτα από ενέδρα σε νεολαίο στο Πέραμα, γνωστό για την αντιφασιστική του δράση.

Δε μπορώ όμως να μην αναφερθώ και ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, το 2017, μετά την καθιερωμένη παρέλαση, η διοίκηση Ζενέτου επέλεξε να διοργανώσει εκδήλωση για να τιμήσει τον πρώην Δήμαρχο Ιλίου, Γεώργιο Κακούρη, με αφορμή το γεγονός ότι ο τελευταίος είχε δωρίσει κάποιες εκτάσεις γης στον Δήμο.

Απέκρυψε όμως από τους πολίτες μια σημαντική λεπτομέρεια:

Ότι ο Γεώργιος Κακούρης ήταν ο άνθρωπος που διορίστηκε από τη χούντα στη θέση του Δημάρχου, όταν αυτή έπαψε από τη θέση του τον εκλεγμένο από τον λαό της πόλης,  Δήμαρχο, Θανάση Οικονόμου.

Τίμησε δηλαδή, μόλις πέρσι ο κ. Ζενέτος, έναν άνθρωπο που είναι συνδεδεμένος με τις πιο μαύρες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Γιατί όμως ο κ. Ζενέτος να επιλέξει να κάνει αυτά κι άλλα τόσα;

Γιατί να επιλέξει να τσαλαπατήσει την δημοκρατική και προοδευτική παράδοση της πόλης μας;

Γιατί να επιλέξει να τσαλαπατήσει την δημοκρατική και προοδευτική παράδοση ακόμη και της ίδιας του της παράταξης;

Μα φυσικά για να χτίσει την πολυπόθητη γι’ αυτόν συμμαχία με την πολιτική οικογένεια της Δεξιάς και με τον τρόπο αυτό να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πολιτική – αυτοδιοικητική του επιβίωση.

Για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συμμαχία με το κ. Μητσοτάκη. Τυπικά ή άτυπα. Με χρίσμα ή χωρίς. Τον κ. Δήμαρχο δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς θα γίνει, αρκεί να γίνει.

Όποιος παρακολούθησε την εκδήλωση που έκανε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πριν από λίγες ημέρες στο Ίλιον, και στην οποία παραβρέθηκε και ο κ. Ζενέτος, κατάλαβε.

Ο κ. Ζενέτος, λοιπόν, ζητά την εύνοια του κ. Μητσοτάκη, που έχει ταχθεί υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο και μιλά ανοιχτά για παραχώρηση σε ιδιώτες σημαντικών τμημάτων από την λειτουργία των δήμων όπως η καθαριότητα.

Του κ. Μητσοτάκη που προτείνει να κοπεί μαχαίρι η χρηματοδότηση των Δήμων από την Κεντρική Διοίκηση και να γίνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, που θα εισπράττεται πια από τους Δήμους. Μια πρόταση που θα φέρει την απόλυτη φτωχοποίηση σε εκατοντάδες Δήμους της χώρας μας αλλά και στο δικό μας Δήμο.

Του άνθρωπου που ως Υπουργός απέλυσε καθηγητές, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, το προσωπικό των Πανεπιστημίων.

Που το κόμμα του όταν ήταν στην Κυβέρνηση, έδιωξε χιλιάδες γιατρούς από το πρώην ΙΚΑ και τα στελέχη του σήμερα – όπως ο κ. Γιακουμάτος – ζητούν να κοπεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που λαμβάνουν οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας.

Ο κ. Ζενέτος επιλέγει να συμμαχεί με τον κ. Μητσοτάκη που θέλει να επαναφέρει τη σχέση «πέντε αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη» στο Δημόσιο, που με κόπο επανέρχεται στο «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» από 01/01/2019.

Που σε μια τέτοια περίπτωση, αυτό θα σημαίνει την εσαεί υποστελέχωση δήμων, σχολείων, νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών.

Ο κ. Ζενέτος τα γνωρίζει όλα τα παραπάνω, αλλά φαίνεται πως δεν τον πολυενδιαφέρουν.

Τον ενδιαφέρει, καθώς φαίνεται, αποκλειστικά η πολιτική του επιβίωση.

Δυστυχώς όμως για τον ίδιο, οι επιλογές του θα βρουν όχι μόνο εμάς, αλλά και σύσσωμη την νέα γενιά και όλους τους προοδευτικούς και χωρίς δεσμεύσεις πολίτες του Ιλίου, απέναντί του.

Ως προς αυτό να μην έχει καμία αμφιβολία.


Κυρίες και κύριοι,

Το έργο που παίζεται μπροστά στα μάτια μας είναι «Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας».

Όλο το παλιό πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας – ενώνει και εδώ,  σε τοπικό επίπεδο, τις δυνάμεις του για να επιβιώσει πολιτικά.

Μέσα από μια ψευδεπίγραφη ανεξαρτησία κρύβουν τους δεσμούς εξάρτησής τους με τις πιο αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές δυνάμεις και παραδόσεις.

Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως ισόβια πολιτικά πρόσωπα και θεωρούν ότι κατά έναν μαγικό τρόπο η πόλη τους ανήκει.

Όλοι αυτοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κρατηθούν στην εξουσία.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αντιστέκονται σθεναρά στην εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Τόσα χρόνια έχουν μάθει να λειτουργούν μονοπαραταξιακά, δημαρχοκεντρικά, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα και κανέναν, μη λαμβάνοντας υπόψη την άποψη της αντιπολίτευσης.

Αντιδρούν γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν αυτή την αντίληψη.

Κι αφού αυτοί δεν θέλουνε να αλλάξουνε, ήρθε η ώρα να τους αλλάξουμε εμείς.

Απ’ την άλλη, εμείς ποτέ δεν κρύψαμε την πολιτική μας ταυτότητα – δεν ζητήσαμε όμως και πολιτικά φρονήματα.

Στην δημοτική μας κίνηση χωράνε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες.

Όλοι όσοι αγαπάνε την πόλη τους και την έχουν φανταστεί διαφορετική.

Όλοι όσοι οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους.

Σε αντίθεση με τη διοίκηση Ζενέτου, μια κουρασμένη διοίκηση, ανίκανη να σχεδιάσει το μέλλον και να οικοδομήσει την επόμενη μέρα της πόλης μας, εμείς έχουμε όραμα.

Όραμα και ρεαλιστικές προγραμματικές θέσεις που μπορούν να απαντήσουν στις αγωνίες της πλειοψηφίας των πολιτών.


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να είναι δημοκρατική:

Μια πόλη που δεν υπάρχουν δημότες α’ και β’ κατηγορίας.

Που οι πολίτες θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα και άλλες δημοκρατικές διαδικασίες.

Που η διοίκηση του Δήμου θα ακούει τα αιτήματά τους και θα προσπαθεί να τα ικανοποιήσει και δε θα δυσφορεί στις διαμαρτυρίες πολιτών  στα Δημοτικά Συμβούλια.

Που θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενάντια στο φασιστικό κίνδυνο που γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια στο τόπο μας και δε θα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια.

Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ενεργό, δρώντα θεσμό να παίξει τον ιστορικό του ρόλο στην ανάσχεση του φασιστικού κινδύνου που, δυστυχώς, ετούτες τις μέρες βλέπουμε να αναβιώνει σε πολλές μεριές του πλανήτη.


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να είναι ανθρώπινη:

Γιατί στις αντίληψή μας, όλες οι συνοικίες αξίζουν τη φροντίδα του Δήμου και όχι μόνο η περιοχή γύρω από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Δεν μας αρκούν οι «φιέστες» στη βιτρίνα της πόλης, αλλά αναγνωρίζουμε ότι πίσω απ’ αυτή υπάρχουν γειτονιές που ασφυκτιούν.

Μας ενδιαφέρει όλες οι περιοχές να έχουν αυτά που πρέπει: Αξιοπρεπείς σχολικές μονάδες, παιδικές χαρές, πλατείες, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, γειτονιές με τον φωτισμό που χρειάζεται, δρόμους με τις απαραίτητες διαβάσεις.

Μας ενδιαφέρει να μπορούν οι συμπολίτες μας που είναι Άτομα με Αναπηρία – ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε στην πόλη μας το Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων – αλλά και τα νέα ζευγάρια που κυκλοφορούν με το παιδικό καρότσι να έχουν πρόσβαση με ασφάλεια σε όλους τους δημόσιους χώρους και υπηρεσίες.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο όταν θα είμαστε στη διοίκηση του Δήμου θα προχωρήσουμε στην ενοποίηση των οργανωμένων και διάσπαρτων χώρων πράσινου σε ένα ενιαίο, λειτουργικό δίκτυο «πράσινης διαδρομής» που θα ενώνει όλες τις γειτονιές της πόλης μας.

Όπως αντίστοιχα θέλουμε να ενοποιηθούν και να επεκταθούν και οι ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν στην πόλη μας, οι οποίοι και φτιάχτηκαν χωρίς καν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Θα προχωρήσουμε στην διαμόρφωση των κύριων λεωφορειακών αξόνων της πόλης (Ελαιών, Αγ. Νικολάου, Καλπακίου, Λεωφόρου Παλατιανής) με ανακατασκευή πεζοδρομίων, διαβάσεις πεζών και άλλα.

Θα διεκδικήσουμε την ανάπλαση του σκεπασμένου ρέματος της Εσχατιάς, από τον κόμβο Ιλίου προς το Καματερό και τη διαμόρφωσή του σε πράσινη διαδρομή.

Θα προχωρήσουμε σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας του Δήμου, διεκδικώντας την επίσπευση της δρομολογημένης επέκτασης του ΜΕΤΡΟ και μέχρι τότε θα καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν με την δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, κάτι για το οποίο ο Δήμος μας διαθέτει ήδη μελέτη.


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να είναι αλληλέγγυα – όπως λέει και το όνομά μας:

Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αξία της κοινωνικής πολιτικής σε μια λαϊκή,  εργατική γειτονιά σαν τη δική μας.

Ως διοίκηση θα ενισχύσουμε τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας των συμπολιτών μας από την ακραία φτώχεια.

Θα αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου.

Επιπλέον, θα εργαστούμε ώστε η κοινωνική πολιτική στον Δήμο μας να ασκείται με σχέδιο, αλλά και αξιοπρέπεια.

Στη δική μας αντίληψη, η πρόσβασή των ωφελούμενων στις κοινωνικές πολιτικές του Δήμου είναι δικαίωμά τους και δεν τους χαρίζεται από καμία διοίκηση.  


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να είναι φιλική προς τη νέα γενιά – και θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ως προς αυτό:

Με την συντήρηση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της πόλης ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μαθητών.

Με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων για παιδιά μέσα από τη δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών.

Με την αναβάθμιση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου.

Με την ουσιαστική αναβάθμιση του Γραφείου Υποστήριξης Ανέργων για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους άνεργους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους νέους.

Με την υποστήριξη εγχειρημάτων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο για τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο.

Με την στήριξη από τον Δήμο μέσω ενός «voucher για τον αθλητισμό», μια ιδέα που επεξεργαζόμαστε αυτόν τον καιρό και θέλουμε να την προχωρήσουμε για τον «αθλητισμό για όλους», ώστε σε σύμπραξη και με τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης, να διασφαλίζεται η χαρά της άθλησης και της προπόνησης για όλα τα μικρά παιδιά της πόλης, ανεξαρτήτως των οικονομικών δυσκολιών ή των πιέσεων που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι.  


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να είναι σύγχρονη:

Για αυτό και θα εφαρμόσουμε ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με ελάχιστη περιβαλλοντική και κοινωνική όχληση, με σύστημα διαλογής στην πηγή.

Στόχος μας είναι να ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων, ώστε αυτά να μην καταλήγουν για ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής και να συντηρείται αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Επιπλέον, θα διεκδικήσουμε την απομάκρυνση του δημοτικού νεκροταφείου από την Λεωφόρο Θηβών και τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και λειτουργικού νεκροταφείου για τις ανάγκες του Δήμου.

Στο χώρο που θα αποκαλυφθεί θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τις συνοικίες της Παλατιανής και της Ζωοδόχου Πηγής.

Τα τεχνικά έργα και οι παρεμβάσεις θα γίνονται με βιοκλιματικό σχεδιασμό, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου.

Παράλληλα,μας ενδιαφέρει η ψηφιακή αναβάθμιση της πόλης ώστε η πόλη μας να γίνει περισσότερο βιώσιμη και φιλική στον πολίτη.


Εμείς θέλουμε η πόλη μας να στηρίζει ουσιαστικά την πολιτιστική δημιουργία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό:

Στην πόλη που οραματιζόμαστε όλοι οι σύλλογοι και οι ομάδες θα έχουν ίση μεταχείριση.

Ο Δήμος θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέσα και υποδομές σε όλους και όχι σε λίγους και «εκλεκτούς».

Η οικονομική ενίσχυσή τους θα γίνεται με τρόπο ορθολογικό και διαφανείς διαδικασίες.

Σύντομα θα καταθέσουμε και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα ζητήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού και την σχέση του με τον Δήμο.

Σε ότι αφορά τον πολιτισμό, επειδή οι υπάρχοντες χώροι αδυνατούν να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες θα εργαστούμε για την δημιουργία νέων που θα μπορούν να στεγάσουν κοινωφελείς χρήσεις.

Πρώτα και κύρια, με την αποκατάσταση της Βίλας Κωνσταντινίδη – ένα αρχιτεκτονικό στολίδι μέσα στο Ίλιον – που με ευθύνη της διοίκησης Ζενέτου παραμένει εγκαταλελειμμένο και σιγά-σιγά καταστρέφεται.

Θέλουμε, επίσης, να αναβαθμίσουμε και τις πολιτιστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα ΚΑΠΗ, διότι νομίζουμε πως οι συγκεκριμένοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν και ως κοιτίδες πολιτισμού και άλλων δράσεων υπέρ των συνταξιούχων συμπολιτών μας.

Κάτι που εκτιμούμε πως δεν συμβαίνει τώρα - σίγουρα δεν συμβαίνει όσο θα έπρεπε.

Θεωρούμε πως οι συνταξιούχοι του Ιλίου, οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας αξίζουν κάτι καλύτερο.

Τέλος σε ότι αφορά τον πολιτισμό θα εργαστούμε με επιμονή ως δημοτική αρχή για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες προς τους νέους ανθρώπους ώστε να μπορούν να στηρίζουν και να παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους δράσεις.

Οι νέοι άνθρωποι να είναι βέβαιοι ότι θα μας βρουν στο πλευρό τους, ειδικά σε αυτόν τον τομέα.


Κυρίες και κύριοι,

φίλες και φίλοι,

Ο δρόμος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης του 2019 θα είναι ένας δρόμος δύσκολος και μακρύς.

Δύσκολος και μακρύς γιατί η άλλη πλευρά εδώ στο Ίλιον, διαισθανόμενη ότι αρχίζει να απομυθοποιείται με ταχύτητα στα μάτια των κατοίκων λόγω της ολιγωρίας και των αδυναμιών που επιδεικνύει πια σε πάμπολλα ζητήματα, αρχίζει και γίνεται επικίνδυνη.

Επικίνδυνη όχι για μας, αλλά για την ίδια την πόλη.

Να σας θυμίσω ότι μόλις λίγο καιρό πριν ο ίδιος ο Δήμαρχος, σε συνέντευξή του δήλωνε ότι «φοβάται πως στην επόμενη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι μέσα προς πώληση το Πάρκο Τρίτσης;

Να σας θυμίσω επίσης ότι έλεγε πως και κάποιες πλατείες των Δήμων θα βρεθούν στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ;

Με τέτοιους «φίλους» εδώ στο Ίλιον, πραγματικά, θα μπορούσε να αναρωτιέται κανείς, τι τους θέλουμε τους εχθρούς.

Θέλω να πω η απέναντι πλευρά είναι φανερό πως πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα – και είναι μάλλον πολλά αυτά τα τελευταία – μήπως και μπορέσει να παραμένει στην διοίκηση.

Είναι βέβαιο πως εμείς σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να την ακολουθήσουμε.  

Αντίθετα, θα δώσουμε αυτήν την μάχη, με σχέδιο, με επιμονή, με πίστη στις ιδέες μας.

Και φυσικά, με πολύ όρεξη για δουλειά.

Με τους νέους ανθρώπους να σέρνουν τον χορό σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά και με στελέχη της Αλληλέγγυας Πόλης που έχουν περάσει μια ολόκληρη ζωή εδώ στο Ίλιον και ξέρουν τι ακριβώς κρύβεται κάτω από κάθε πέτρα στην πόλη μας.


Αγαπητοί και Αγαπητές,

Το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε σε όλες τις γειτονιές της πόλης μας για να συζητήσουμε με τους πολίτες.

Με διάθεση να ακούσουμε και όχι απλά να ακουστούμε.

Με διάθεση να αποδεχθούμε και όχι απλά να υποδείξουμε.

Με διάθεση να συνδιαμορφώσουμε, να συμπορευτούμε.

Θέλουμε να αλλάξουμε το Ίλιον. Να μην υπάρχει το Ίλιον των δύο ή των πολλών ταχυτήτων.

Θέλουμε να μην υπάρχουν στο δήμο μας ξεχασμένες ή αφημένες στην τύχη τους γειτονίες.

Υπάρχει μια εκτεταμένη ανισορροπία στην πόλη μας και αυτό θα το αλλάξουμε.

Δεν μπορεί ο κ. Ζενέτος να διαφημίζει τα λουλούδια που τοποθετεί στα παρτέρια του κέντρου και την ίδια στιγμή να υπάρχουν χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου στον Δήμο που έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ για φορτηγά, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δεν μπορεί γήπεδα μπάσκετ να έχουν μετατραπεί σε χώρους αποθήκευσης υλικών για έργα.

Δεν μπορεί την στιγμή που ο κ. Δήμαρχος μιλά για τα κυκλάμινά του, να υπάρχουν σχολικές αίθουσες στον Δήμο που πλημμυρίζουν ή άλλες που στάζουν από την υγρασία.

Τέλος, δεν μπορεί τόσα χρόνια ο χώρος πάνω από το σκεπασμένο ρέμα της Εσχατιάς να είναι σε αυτήν την άθλια κατάσταση και να ακούμε τον κ. Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας λέει «ιστοριούλες από το παρελθόν», χωρίς να αναλαμβάνει καμία απολύτως ουσιαστική πρωτοβουλία.


Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε το Ίλιον. Τίποτα λιγότερο.

Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε μαζί. Όλοι μαζί. Με αυταπάρνηση.

Γιατί το αξίζει ο κόσμος του Ιλίου. Αξίζει κάτι καλύτερο.

Γιατί το αξίζει η πόλη του Ιλίου.

Σε όλη αυτή την πορεία σας θέλουμε δίπλα μας.

Εύχομαι σε όλους μας καλούς αγώνες.

Θα νικήσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)