to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:57 | 09.04.2015

Πολιτική

Κ. Ήσυχος: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον ένα οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο και μια χώρα χρέους, αλλά ο ρόλος της αναβαθμίζεται σε σταθερό και βασικό πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας και μιας χώρας που επιδιώκει μέσα από πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ν΄ αποπνέει ένα κλίμα συνεργασίας και σταθερότητας με όλους τους γείτονές της.


Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, επ΄ ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα.

Ο Κώστας Ήσυχος αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακή διέξοδο, μια άλλη πύλη στον ευρωπαϊκό νότο και στο βαλκανικό χώρο, για να έχουμε ενεργειακό πλουραλισμό στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δίνει έμφαση στη δημιουργία μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τη σημαντική βιομηχανία τροφίμων που έχουμε στη χώρα μας σε μια δύναμη που μπορεί να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία και τεχνολογία και να παίζει ένα ευρύτερο ρόλο στη Ρωσία αλλά και στην Παρευξείνια ζώνη.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Κύριε υπουργέ, ως συν-πρόεδρος της επιτροπής ελληνορωσικής συνεργασίας και θα ήθελα το πρώτο σχόλιο, το στίγμα των χθεσινών συμφωνιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

- Νομίζω ότι πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Ρωσία υπό την έννοια ότι οι σχέσεις δυο χωρών, επιτέλους. μπαίνουν σε μια ομαλοποίηση. Δύο χώρες σε μια περιοχή ιδιαίτερα εύφλεκτη και τεταμένη, τόσο από γεωπολιτικής άποψης, όσο από πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων. Υπό την έννοια αυτή νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και βασικός πυλώνας γεωπολιτικής σταθερότητας και μιας χώρας που επιδιώκει μέσα από πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική ν΄ αποπνέει ένα κλίμα συνεργασίας και σταθερότητας με όλους τους γείτονές της.

Ως χώρα - μέλος της Ε.Ε., ο ρόλος αυτός της Ελλάδας αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο και γνωρίζουμε σήμερα που βρίσκονται οι ευρωρωσικές σχέσεις, σε ποιο επίπεδο.

- Κύριε υπουργέ, δυο απ΄ ότι έχουμε καταλάβει είναι τα βασικά σημεία των συμφωνιών. Ένα αφορά τον ενεργειακό τομέα και ένα τ΄ αγροτικά προϊόντα. Στον ενεργειακό τομέα φαίνεται ότι όχι απλώς υπήρξε συμφωνία, αλλά οι δυο ηγέτες μπήκαν και σε λεπτομέρειες πια. Άρα έχει προχωρήσει αυτό το θέμα;

- Νομίζω ότι οι δυο ηγέτες από τις συνεντεύξεις τους, έδωσαν το στίγμα ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρόκληση, όχι μόνο ενεργειακή αλλά και γεωπολιτική στην περιοχή. Υπό την έννοια αυτή και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφεραν ότι ακόμη υπάρχει έδαφος να συζητηθούν λεπτομέρειες, αλλά νομίζω το κεντρικό ζήτημα που αφορά την επέκταση του αγωγού από την Τουρκία προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τα Βαλκάνια, την κεντρική Ευρώπη και ενδεχόμενα και προς την Ιταλία, κάτι το οποίο τονίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο η χώρα μας να γίνει και να μεταβληθεί σ΄ έναν κόμβο ενεργειακού παράγοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά να μπορεί η χώρα μας να παίξει και έναν ρόλο προς τις άλλες χώρες που θα ενδυναμώσει και την οικονομία μας και την στάση μας στο άμεσο μέλλον όπως είπα σε μια περιοχή στα Βαλκάνια, που υπάρχουν έντονοι εθνικισμοί. Μια περιοχή, που ιστορικά έχει δοκιμαστεί με τον πιο αρνητικό τρόπο και αυτό νομίζω ότι μπορεί ν΄ αλλάξει σελίδα στις σχέσεις και μεταξύ των βαλκανικών χωρών, αλλά και μεταξύ των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης συνολικότερα.

- Σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, είναι επίσης μια συμφωνία καμπής με πολλές φρέσκιες και νέες ιδέες απ΄ ότι ακούστηκε;

- Ναι. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό αυτό. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μια εξαγωγική χώρα παραδοσιακών προϊόντων αγροτικών ή διατροφικών προϊόντων, αλλά μετατρέπεται σε μια χώρα που μπορεί να εξάγει τεχνογνωσία και τεχνολογία τροφίμων σε ολόκληρη την καθετοποιημένη βάση και λογική της, κάτι το οποίο που για την όποια Ρωσία αποκτάει ιδιαίτερο σημαντικό ενδιαφέρον και στρατηγική μιας και γνωρίζουμε ότι ο ρωσικός νότος είναι ένα μικροκλίμα το οποίο ταιριάζει πάρα πολύ στο βαλκανικό και το μεσογειακό κλίμα. Επομένως, τα προϊόντα μας με τη δημιουργία μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων, θα έλεγα και με το ελληνικό δημόσιο να παίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο ενδεχόμενα σε αυτή την προσπάθεια, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και να μετατρέψουμε τη σημαντική βιομηχανία τροφίμων που έχουμε στη χώρα μας σε μια δύναμη που μπορεί να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία και τεχνολογία και να παίζει ένα ευρύτερο ρόλο στη Ρωσία αλλά και στην Παρευξείνια ζώνη.

- Κύριε υπουργέ διαβάζοντας τον σημερινό ευρωπαϊκό Τύπο και κυρίως τον γερμανικό, διαβλέπω μια ανησυχία από τους Γερμανούς, κυρίως από το Βερολίνο, μια ανησυχία που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ε.Ε. Μάρτιν Σουλτς, μήπως η Ελλάδα αποκοπεί από την Ευρώπη ή πάρει μέτρα τα οποία δεν συμβαδίζουν με την ευρωπαϊκή πολιτική. Πως το σχολιάζεται;

- Λοιπόν, να σχολιάσω το ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας πριν από τις κυρώσεις. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας και μάλιστα ο πιο μεγάλος κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία και ιδιαίτερα από την Γερμανία προς τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, που έχει μετατρέψει τη Γερμανία σ΄ έναν ενεργειακό γίγαντα μέσα από τον βαλτικό αγωγό, τον Baltic Stream, όπως είναι γνωστό.

Δεν κατανοώ και δεν καταλαβαίνω γιατί αποτελεί προνόμιο για μια χώρα της Ευρώπης να έχει προνομιακές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν μπορεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό νότο και στο βαλκανικό χώρο να μην αποτελεί μια διέξοδο ενεργειακή, μια άλλη πύλη ενεργειακή για να έχουμε ενεργειακό πλουραλισμό στην Ευρώπη και γιατί αυτό το προνόμιο το κρατάει για τον εαυτό της η Γερμανία;

Νομίζω έχουμε παρεξηγηθεί για το τι σημαίνει Ε.Ε. και ισότιμοι εταίροι και το τι σημαίνει κυριαρχία για μια χώρα και ιδιαίτερα όταν η χώρα μας ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εντός και εκτός Ευρώπης;

Κάποιοι πρέπει να λάβουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι έχουμε αλλάξει σελίδα και η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον ένα οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο και μια χώρα χρέους.

 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)