to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 21.04.2020

πηγή: stokokkino

Κοινωνία

Κ. Γιούργος: Το καθεστώς της Χούντας ποτέ δεν αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό

Ο δημοσιογράφος Κωστής Γιούργος που συνελήφθη τον Απρίλιο του 1968 και καταδικάστηκε λίγους μήνες αργότερα σε ηλικία μόλις 21 ετών από το Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας σε ποινή φυλάκισης 16 χρόνων με την κατηγορία της προδοσίας, μίλησε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου και την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.


Ο κ. Γιούργος, που κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης, εξήγησε ότι η δική τους δίκη ήταν η τελευταία της εποχής του Εμφυλίου και είχε πάρα πολύ σκληρές ποινές καθώς δικάζονταν με τον νόμο «ΑΝ 509» περί κατασκοπίας ότι ήθελαν να πουλήσουν την Ελλάδα στη Βουλγαρία και αναφέρθηκε στη σύγχυση η οποία επικρατούσε στο πολιτικό σύστημα της εποχής, στο στρατό, στο παλάτι, στους νατοϊκούς για να οδηγηθούν σε τέτοιους είδους εγχειρήματα και να χρησιμοποιούν αυτού του είδους την επιχειρηματολογία.

Ο κ. Γιούργος αναφέρθηκε στο πως ιδρύθηκε η οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», πως κράτησαν ανοιχτή την επικοινωνία των ανθρώπων, το αίσθημα της αντίστασης, το πως κατασκεύασαν τον πρώτο πολύγραφο από εξαρτήματα τα οποία βρήκαν σε γκαράζ αυτοκινήτων και από κυλίνδρους από κονσέρβες «Σβάν», καθώς το μέγεθος της είχε το πλάτος της σελίδας Α4 που η Ασφάλεια δεν μπόρεσε ποτέ να βρει, και έτσι κατάφεραν να τυπώσουν τον «ΘΟΥΡΙΟ».

Ο δημοσιογράφος μίλησε για όσα βίωσαν, για τα βασανιστήρια, «τη δοκιμασία της φάλαγγας που δεν περιγράφεται» για τα οποία ελάχιστοι μιλούν δημόσια και πως οι βασανιστές τους, τους διαβεβαίωναν ότι τις συνέπειες της φάλαγγας θα τις δουν αργότερα και ότι δεν είναι τίποτα αυτό που τραβάνε στα κελιά της Μπουμπουλίνας.

Ο κ. Γιούργος εξήγησε ότι πολλοί συναγωνιστές τους πέθαιναν τελικά από καρδιακά νοσήματα.

Αναφέρθηκε πως μετά από 5,5 χρόνια στη φυλακή αποφυλακίστηκε όταν η δίκη κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό, καθώς ο δικαστής ήταν πατέρας συμμαθήτριας του στο Δημοτικό, μίλησε για τις απειλές που δεχόταν η χήρα μάνα του, πως φίλοι του τον έκρυβαν στο σπίτι τους στο Παγκράτι και για όσα τράβαγε ο κόσμος τότε.

Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στη Χούντα παρά τα όσα λέγονται και αυτό είναι φανερό και από το γεγονός ότι «ουδέποτε μπόρεσε να δημιουργηθεί κόμμα που να είναι υποστηρικτικό της δικτατορίας ανοιχτά» εξήγησε ο κ. Γιούργος.

tags: Χούντα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)