to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 03.04.2017

Πολιτική

Σήμερα η υπουργική απόφαση για τη μείωση των εισακτέων

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να το δούμε με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».


Την έκδοση υπουργικής απόφασης σήμερα Δευτέρα 3/4, που θα αφορά τη μείωση του αριθμού των εισακτέων σε ορισμένες σχολές, ανακοίνωσε από τα Ιωάννινα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η υλοποίηση της απόφασης για τη μείωση των εισακτέων θα γίνει σταδιακά, δηλαδή οι μισοί τη φετινή χρονιά και οι υπόλοιποι την επομένη. 

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να το δούμε με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση». 

Σε ερώτηση σχετικά με την εξέταση και σε 5ο μάθημα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ο υπουργός Παιδείας είπε πως αφορά μόνο την Ιατρική. «Θα μπορούσε να είναι μια αρκετά σοβαρή λύση, όμως πήγαμε σε μία πιο καθαρή , μια λύση με μεγαλύτερη σαφήνεια, αυτή που σας είπα», συνέχισε προσθέτοντας πως «ο λόγος που προχωράμε σε αυτή τη διόρθωση είναι για να προστατεύσουμε τα παιδιά από πρωτοσέλιδα που πρέπει να αγνοήσουμε». 

Ο υπουργός Παιδείας έφτασε στα Ιωάννινα αργά χθες το απόγευμα και τίμησε με την παρουσία του εκδήλωση που οργάνωσαν στα Γιάννινα το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ηπείρου με θέμα τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα απόφαση του υπουργείου για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια:

Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών/τριων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκό. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων). Μετά την σημερινή απόφαση το Υπουργείο θεωρεί ότι τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και την σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και των οικογενειών τους και δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος .

Νέα διαμάχη με τη ΝΔ – Τι απάντησε το υπουργείο Παιδείας

Η επικείμενη ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου για την έκδοση νέας απόφασης για τον αριθμό των εισακτέων, ξεσήκωσε νέα κόντρα σήμερα με τη ΝΔ, η οποία κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργεόυ Παιδείας για «προχειρότητα»κι «έλλειψη στόχευσης» που «δημιουργούν αναστάτωση στους υποψηφίους, που θα έπρεπε απερίσπαστοι να επικεντρωθούν στις προσπάθειές τους, δύο μήνες πριν τις εξετάσεις και όχι να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας».

 «Όφειλε η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι «κανόνες» θα ήταν γνωστοί στους μαθητές τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.

 Απαντώντας, το υπουργείο προέβαλε το επιχείρημα ότι «για πρώτη φορά» γίνεται «προσπάθεια να συνεννοηθεί» με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον αριθμό εισακτέων και ότι η απόφαση που θα παρθεί σέβεται «την αγωνία των νέων που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις». «Αποφασίστηκε η μείωση στις συγκεκριμένες Σχολές να αρχίσει από φέτος, και να συνεχιστεί του χρόνου, ώστε να η μείωση να κατανεμηθεί σε δύο χρόνια», ήταν η απάντηση του υπουργείου, η οποία ανέφερε επίσης: «Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να αδιαφορεί για τα προβλήματα που εντοπίζουν πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περίπτωση που ο αριθμός εισακτέων υπερβαίνει τις δυνατότητές τους. Το εύκολο μεν αλλά το παιδαγωγικά προβληματικό θα ήταν να αγνοήσει το Υπουργείο τις προτάσεις των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων».

Εξάλλου, αναφορικά με την καθυστέρηση στον έλεγχο των συστημάτων μετάδοσης των θεμάτων, που ανέφερε επίσης η κ. Κεραμέως, το υπουργείο τόνισε ότι η πληροφορία δεν ευσταθεί και επεσήμανε ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και γίνονται σε εβδομαδιαία βάση όλες οι προετοιμασίες, «όπως γίνονται όλα τα χρόνια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)