to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 19.03.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Κ. Γαβρόγλου: Σκληρό μέτωπο ενάντια στο φασισμό και στο δηλητήριο του ρατσισμού

Εκατοντάδες άτομα τίμησαν, με τη συμμετοχή τους στη Πορεία Μνήμης, τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα του ναζισμού. Στην πορεία παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ και βουλευτές.


Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας  Γαβρόγλου τόνισε:

Εκατοντάδες άτομα τίμησαν, με την συμμετοχή τους στη Πορεία Μνήμης, τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που έπεσαν θύματα του ναζισμού. Στην πορεία παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο πρύτανης του ΑΠΘ και βουλευτές.

Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης και κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στον σταθμό από όπου, πριν από 74 χρόνια, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής έστειλαν το πρώτο βαγόνι με Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Ακολούθησαν εκδηλώσεις με ομιλίες, χορωδιακά τραγούδια ενώ ο κόσμος άφηνε αναμένα κεράκια στις ράγες του σταθμού.

Ο Κώστας Γαβρόγλου στο χαιρετισμό του τόνισε: Οι τραγικές αυτές μνήμες πρέπει να μας αναγκάσουν να σκεφτούμε το μέλλον της Ευρώπης και του τόπου μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα σκληρό μέτωπο ενάντια στην αναβίωση του φασιμού στην ήπειρό μας.

Ποτέ ξανά

Η σιωπηρή πορεία μνήμης με σύνθημα «Ποτέ ξανά» ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας όπου άρχισαν τα αντιεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942 και κατέληξε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό που αποτέλεσε την αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων των Εβραίων.


Το οδοιπορικό του θανάτου για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους άρχισε τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαρτίου 1943 όταν ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα 19 τρένα προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στα βαγόνια του στοιβάχτηκαν 2.800 άτομα του συνοικισμού Βαρόνου Χιρς που υπήρχε δίπλα στο σταθμό- οι περισσότεροι φτωχοί, άνεργοι, εργάτες και πάνω από τους μισούς ήταν έφηβοι και παιδιά. Έπειτα, ο κενός συνοικισμός μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου οδηγήθηκαν αρχικά οι κάτοικοι από τις γειτονικές περιοχές (Μικρού Σταθμού, Αγίας Παρασκευής, Ρεζή Βαρδάρ) και από εκεί επιβιβάστηκαν με τη βία στα τρένα για την Πολωνία. Ακολούθησαν οι Εβραίοι των άλλων συνοικιών της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία μνήμης για τους 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα καθιερώθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης, ενώ φέτος συμμετέχουν και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. 

Στην πορεία μνήμης συμμετείχε πλήθος κόσμου, επιζώντες του Ολοκαυτώματος ενώ το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο επικεφαλής του International March of The Living, Ααρόν Ταμίρ, ο αντιπρόεδρος της Βούλης, Τάσος Κουράκης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο γγ του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμμελος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Δημήτρης Μάρδας και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως: «συνεχίζω να απορώ και να ντρέπομαι που τόσο αργήσαμε ως πόλη να αναγνωρίσουμε το τραύμα σας: την έλλειψη συμπαράστασης όταν εκτοπιζόσασταν, την ψυχρή υποδοχή που σας επιφυλάξαμε όταν επιστρέψατε και για πολλά χρόνια μετά». «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε κάνει επιτέλους κάποια πρώτα σημαντικά βήματα μπροστά που μας επιτρέπουν να σηκώσουμε λίγο (και για λίγο) το κεφάλι και να σας κοιτάξουμε στα μάτια. Σας τιμούμε. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της εβραϊκής ιστορίας και πολιτισμού σαν δική μας, αναπόσπαστο κομμάτι της πολυτάραχης αλλά λαμπρής ιστορίας της πόλης μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.


«Το ΑΠΘ υποστηρίζει και ενισχύει την προσπάθεια για συνεχή αναζήτηση της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης σε σχέση με τους εβραίους συμπολίτες μας  μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα», σημείωσε η αναπληρώτρια Πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων ΑΠΘ, Αριάδνη Στογιαννίδου. «Αναγνωρίζοντας το ρόλο και την ευθύνη μας απέναντι στα δρώμενα, αναλογισμούς, μνήμες και σχέδια της πόλης για το μέλλον, θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια, με όλους τους πόρους και μέσα που διαθέτουμε. Αλλά, πέρα από τους πόρους και τα μέσα, μας κινητοποιεί η βαθιά πεποίθηση ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρουμε», τόνισε επίσης.

«Όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθούν και να καταπολεμηθούν το μίσος, η μη ανεκτικότητα, ο αντισημιτισμός, η άνοδος των Αρνητών του Ολοκαυτώματος και άλλα φασιστικά κινήματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του International March of The Living, Ααρόν Ταμίρ. «Στην σκιά της Θεσσαλονίκης και των άλλων τραγωδιών του Ολοκαυτώματος, που συνέβησαν όχι τόσο καιρό πριν –έχουμε μία αποστολή, να προστατεύσουμε όλους τους ανθρώπους από τις διακρίσεις, το μίσος και τις επιθέσεις– να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπως μας καθοδήγησαν οι προφήτες μας –να αγαπάμε αλλήλους όπως αγαπάμε εαυτόν!», υπογράμμισε ακόμη.

«Αν σήμερα θυμόμαστε για άλλη φορά και ανακαλούμε δημόσια αυτές τις σκληρές μνήμες δεν το κάνουμε μόνο για τιμήσουμε τη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα. Όσων έπεσαν θύματα μιας παράλογης και αρρωστημένης ιδεολογίας. Το κάνουμε γιατί η μάχη απέναντι στη λήθη αποτελεί ιερό καθήκον όλων. Αν αυτή δεν είναι μια συνειδητή επιλογή, αν αδιαφορήσουμε τότε διαπράττουμε ίσως το μεγαλύτερο ατόπημα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε αδιάφοροι, να στεκόμαστε σιωπηλοί», σημείωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, προσθέτοντας πως «οφείλουμε να επενδύουμε στη μετάδοση των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος προς τις νέες γενιές, ως ασπίδα, απέναντι σε όσους – σήμερα – αμφισβητούν, αρνούνται και παραποιούν το Ολοκαύτωμα».

Ακολούθησε ομιλία της ιστορικού, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκας Μπενβενίστε, με θέμα: «Από την ημέρα πένθους στις ημέρες μνήμης». Στη συνέχεια τραγούδησε η χορωδία και οι παρευρισκόμενοι άναψαν κεράκια και τα άφησαν μαζί με λουλούδια στις ράγες των τραίνων.

Κλείνοντας να αναφερθεί πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, την Δευτέρα το απόγευμα στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστεί έκθεση βιβλίου με τίτλο «Μαρτυρίες και ιστορικά δοκίμια για την Εβραϊκή γενοκτονία» με βιβλία από τη Συλλογή Shoa της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και εκδόσεις από την Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη και θα ακολουθήσει ομιλία της ιστορικού, Ρένας Μόλχο, με τίτλο: «Ιστορική έρευνα και μνήμη ως τρόπος ζωής». 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)