to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 14.02.2020

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Γαβρόγλου: Ανοίγει δρόμος για αφαίρεση του «θρησκευμάτων» από τον τίτλο του υπουργείου (ηχητικό)

Το φρένο του ΣτΕ στην προσπάθεια Εκκλησίας της Ελλάδας και κύκλων της να παρέμβουν στο τι περιγράφεται ως στόχος του υπουργείου Παιδείας, δημιουργεί προϋπόθεση ώστε να σκεφτόμαστε πλέον την αφαίρεση του «θρησκευμάτων» από τον τίτλο του, είπε ο πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Το να προχωρήσει κάθε υπουργείο σε έναν Οργανισμό «ήταν μία από τις υποχρεώσεις που είχαμε δεχθεί και εμείς στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», θύμισε ο κ. Γαβρόγλου, με στόχο μέσα από αυτόν να καταγραφούν οι ανάγκες, οι ελλείψεις σε θέσεις, κτλ.

Όπως εξήγησε, «κάθε Οργανισμός έχει ένα "προοίμιο", που περιγράφει τους στόχους του συγκεκριμένου υπουργείου. Στον Οργανισμό που προϋπήρχε (για το υπουργείο Παιδείας) έλεγε ότι ένας από τους στόχους είναι και η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης. Εμείς το βγάλαμε αυτό και στείλαμε το Προεδρικό Διάταγμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ που συνήθως στέλνει πίσω παρατηρήσεις για να ενσωματωθούν ... δεν μας έστειλε τίποτε πίσω. Εγκρίθηκε το ΠΔ και δημοσιεύτηκε».

Με τη δημοσίευση ωστόσο, όπως θύμισε, προσέφυγε εναντίον του η Εκκλησία της Ελλάδας, ο Πειραιώς Σεραφείμ, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, λέγοντας ότι η απουσία της συγκεκριμένης αναφοράς στο προοίμιο και τους στόχους του υπουργείου είναι αντισυνταγματική. «Η προχθεσινή απόφαση λοιπόν είναι πολύ σημαντική ... λέει "όχι, καλώς δεν αναφέρεται αυτό"».

Παράλληλα, αυτή η απόφαση του ΣτΕ «δημιουργεί την προϋπόθεση για να σκεφτόμαστε πλέον την αφαίρεση της λέξης "θρησκευμάτων" από τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)