to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Γαβρόγλου: Σε τρία χρόνια το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια (βίντεο)

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα στη Μάλτα που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ διεξοδικά αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στην Παιδεία με βάση την αναμόρφωση του Λυκείου.


«Η λογική μας θα είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες ανά μάθημα και περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα και με το βαθμό του Λυκείου ο μαθητής θα μπορεί να μπαίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είπε ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, περιγράφοντας την φιλοσοφία των αλλαγών στην εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι το νέο σύστημα των πανελλαδικών θα είναι έτοιμο σε τρία χρόνια καθώς εντάσσεται στη μεταρρύθμιση του Λυκείου.

«Αυτός που θα μπει τον Σεπτέμβριο θα έχει το νέο σύστημα που δεν είναι αυτοσκοπός αλλά προκύπτει από την αναμόρφωση του Λυκείου. Όπως ξέρετε οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου δεν υπάρχουν, δεν μπορεί να είμαστε μια κοινωνία χωρίς Λύκειο», είπε χαρακτηριστικά.

Θέλοντας μάλιστα να τονίσει την πίεση που δέχονται με το σημερινό σύστημα οι υποψήφιοι είπε ότι «το να βγαίνεις το Σάββατο το βράδυ για ένα ποτό και να γυρνάς με ενοχές, δεν κάνει καλό στους νέους».

Έχουμε μεγάλη απόκλιση στο μάθημα της Ιστορίας από τα σημαντικά επιτεύγματα της έρευνας

Aναφερόμενος στο μάθημα της Ιστορίας τόνισε ότι «θέλουμε να αρχίσουμε μια συζήτηση για το πώς διδάσκεται η Ιστορία. Τα τελευταία 15-20 χρόνια έχει γίνει επανάσταση στην έρευνα για την ιστορία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, δεν μπορεί αυτό που έχουμε στα μαθήματα της ιστορίας να είναι τόσο μακριά από το αποτέλεσμα της έρευνας», και διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα αφαιρεθούν τα στρατιωτικά γεγονότα του 1821.

«Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να δούμε πώς θα ενσωματωθούν νεότερα κεφάλαια. Το να πεις σε ένα μικρό παιδί να μιλήσεις για την ιστορία της οικογένειας ή της γειτονιάς του, του δημιουργείς την αίσθηση ότι είναι μέρος της ιστορίας, γιατί την ιστορία την κάνουν οι άνθρωποι και αυτό είναι παιδαγωγικά προς όφελός του, να μάθει ότι την ιστορία δεν την κάνουν μόνο οι πόλεμοι, ή οι μεταφυσικά βασιλείς», συμπλήρωσε.

Αμιγώς ακαδημαϊκά τα κριτήρια για τα μεταπτυχιακά, όχι οικονομικά

«Αμιγώς ακαδημαϊκά τα κριτήρια και όχι οικονομικά». Να κάνουν όλοι αίτηση γιατί κανένα παιδί με χαμηλό εισόδημα δεν θα μείνει εκτός τόνισε ο υπουργός Παιδείας. «Τα παιδιά που έχουν χαμηλά εισοδήματα δεν θα πληρώνουν δίδακτρα» και αυτό αφορά περίπου το 40% των σπουδαστών εξήγησε.

«Τα μεταπτυχιακά προγράμματα πρέπει να καθορίζουν τα δίδακτρά τους βάσει του κόστους» εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου ενώ σχολιάζοντας το θέμα με τον αριθμό των εισακτέων τόνισε «εκείνο που έγινε είναι ότι για πρώτη φορά είπαμε συμβολικά να ακούσουμε τι λένε τα πανεπιστήμια ώστε να πειστούν ότι συζητάμε μαζί τους».

Θα βρεθούν για όλα λύσεις τόνισε ο υπουργός Παιδείας αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και είπε, ότι «συζητάμε με την Ιερά Σύνοδο και οι συζητήσεις πάνε καλά, προφανώς θα βρεθούν για όλα λύσεις», χαρακτηρίζοντας ως «εξαιρετικές» τις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ερωτηθείς τέλος για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις διοικήσεις των πανεπιστημίων είπε ότι «εμείς λέμε ότι οι πανεπιστημιακοί πρέπει να ψηφίζουν πρόσωπα και όχι σχήματα. Μέχρι σήμερα τα σχήματα δεν έχουν κάνει καλό στα ΑΕΙ».

Για τον αριθμό των εισακτέων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε τέλος ότι «για πρώτη φορά ακούστηκαν τα Πανεπιστήμια» αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων τονίζοντας ότι τα Πανεπιστήμια είναι στα όρια τους. «Γύρω στα 45.000 θα μπουν φέτος στα Πανεπιστήμια όπως κάθε άλλη χρονιά» πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)