to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 13.12.2018

Πολιτική

Κ. Φωτάκης: Ο νέος προϋπολογισμός προωθεί μια ολιστική και συστηματική ερευνητική πολιτική

«Ο παρόν προϋπολογισμός, πέραν του ότι βάζει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή, αυξάνει τις δαπάνες για την έρευνα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ανέφερε o αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βασιζόμενος στα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης


   «Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού για το 2019 θα φέρει τη χώρα πιο μπροστά. Αυτός ο προϋπολογισμός διαφέρει από τους προηγούμενους, γιατί βάζει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πολιτική, την απαλλάσσει από την επιτροπεία και αφήνει ένα κοινωνικό αποτύπωμα για να αναδειχθεί η ιδεολογική μας ταυτότητα».

   Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.

   Ο κ. Φωτάκης έκανε λόγο για ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε στην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, τονίζοντας ότι, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι της τάξεως των 244 εκατ. ευρώ.

   Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο πεδίο της έρευνας και της οικονομίας γνώσης, επισημαίνοντας ότι και στον νέο προϋπολογισμό συνεχίζεται η αυξητική πορεία των κονδυλίων που έφθασε από τα 64 εκατ. ευρώ στα 120 εκατ. ευρώ για το 2019.

   «Η ερευνητική πολιτική που υλοποιείται με τη στήριξη του προϋπολογισμού για το 2019 προωθεί μια ολιστική συγκροτημένη, και συστηματική, βήμα - βήμα προσέγγιση στο χτίσιμο της οικονομίας της γνώσης για μια δίκαιη ανάπτυξη» επεσήμανε.

   Όπως ανέφερε, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης οι δαπάνες για την έρευνα, από 1,8 δισ. που ήταν το 2017, ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ φθάνοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

   Ο κ. Φωτάκης μίλησε, επίσης, για τρεις καίριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο νέος προϋπολογισμός:

   *την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας

   *την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους με έμφαση στη παιδεία και στην υγεία

   *τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην παιδεία, τις γνώσεις και την καινοτομία.

   «Προμετωπίδα των δράσεων του υπουργείου Παιδείας είναι η στήριξη των νέων επιστημόνων και ερευνητών που προέρχονται από τα δημόσια πανεπιστήμια» τόνισε ο κ. Φωτάκης, χαρακτήρισε «μεγάλη πληγή για τη χώρα το φαινόμενο της φυγής τους στο εξωτερικό», και επεσήμανε για ότι για την κυβέρνηση είναι ψηλά στην ατζέντα της η ανάσχεσή του.

   «Σειρά μέτρων που δρομολογούνται βασίζονται στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι, μετά από 8 χρόνια, άνοιξαν θέσεις στα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα με πιο πρόσφατη την έγκριση 151 θέσεων για να καλύψουν πάγιες ανάγκες.

   Τέλος, μίλησε για εμβληματικές δράσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα στον τομέα της ιατρικής ακρίβειας, με κύριο μέλημα -όπως είπε- τα αποτελέσματα να είναι άμεσα, ορατά και προσβάσιμα στο δημόσιο σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)