to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 26.06.2019

πηγή: 105,5 Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Κ. Φωτάκης: Η καινοτομία τρέχει και οι Έλληνες επιστήμονες άρχισαν να επιστρέφουν (ηχητικό)

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την έρευνα, η αντίστοιχη αντίδραση του ιδιωτικού τομέα και ο νέος θεσμός του ΕΛΙΔΕΚ ενεργοποίησαν την επιστροφή νέων Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, μαζί με δύο από αυτούς, τους κ.κ. Κοσμά Τσακμακίδη και Χρήστο Βλάχο.


Ο δείκτης καινοτομίας που καταρτίζουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασε στην Ελλάδα το 82% την περασμένη χρονιά, ενώ για μεγάλη περίοδο από το 2004 μέχρι και το 2014  κυμαινόταν στο 60%. Αυτό είναι αποτέλεσμα και της σημαντικής αύξησης της δημόσιας δαπάνης για έρευνα που ξεπέρασε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1% του ΑΕΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, το φαινόμενο της φυγής στο εξωτερικό Ελλήνων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, το περίφημο brain drain, έχει ανασχεθεί, πολλοί Έλληνες επιστήμονες επιστρέφουν και δημιουργούν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες, χάρη στον νέο θεσμό του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ιδρυμα Έρευνας καινοτομίας) αλλά και των άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στην εκπομπή Οικονομία στο Κόκκινο με τον Στάθη Σχινά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Φυσικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Κοσμάς Τσακμακίδης και ο μεταδιδάκτορας ερευνητής στον τομέα της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χρήστος Βλάχος, και οι δύο επιστήμονες μεταδιδάκτορες που μετά από λαμπρή πορεία σε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ελβετίας κλπ., επέστρεψαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία χάρις στο ΕΛΙΔΕΚ.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε με πλήθος στοιχείων στα προγράμματα που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση, στα περισσότερα από 2.000 προγράμματα και προτάσεις που υποβλήθηκαν από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού και στην θετική επίπτωση της όλης προσπαθειας και στην έρευνα και καινοτομία στον Ιδιωτικό τομέα.

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με τον κ.Φωτάκη, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και την 4η βιομηχανική επανάσταση και στη χώρα μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)