to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 08.12.2016

Πολιτική

Κ. Φωτάκης: Αυξητική η πορεία των κονδυλίων για την έρευνα από το 2015

Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι λαμβάνονται τα πρώτα συστηματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του σπουδαιότερου κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού της, για την ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.


«Η κυβέρνηση έδωσε εξ αρχής έμφαση στην έρευνα», ανέφερε στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και επικαλέστηκε τις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έρευνα από 97 εκατ. ευρώ το 2014, ακολούθησε συνεχώς αυξητική πορεία, σε 141 εκατομμύρια το 2015, σε 148 εκατομμύρια για το 2016, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 180 εκατομμύρια για το 2017. Αντίστοιχα ο τακτικός προϋπολογισμός για την έρευνα, από 60 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί το 2015, αυξήθηκε κατά 45%, στα 88 εκατομμύρια, για το 2016 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση στα 124 εκατομμύρια για το 2017. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις ερευνητών στην επόμενη διετία.

Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι λαμβάνονται τα πρώτα συστηματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας του σπουδαιότερου κεφαλαίου που έχει αυτή η χώρα, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού της, για την ανάσχεση της μονόπλευρης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Είπε ακόμα ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη στήριξη της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας που θα βρίσκεται μακριά από κρατικοδίαιτες λογικές του παρελθόντος και θα βασίζεται στην ανάδειξη μιας νέας επιχειρηματικής τάξης με κεντρικό κορμό τα νέα παιδιά.

Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για κατεπείγουσες παρεμβάσεις, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τις πηγές χρηματοδότησης που υπάρχουν. Ιδίως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει δυναμικά με προβλέψεις που φτάνουν το 1,2 δισ. για την έρευνα και την καινοτομία. Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε και στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη διοχέτευση πόρων 240 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη νέων επιστημόνων και της έρευνας. Ταυτόχρονα ιδρύεται το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που αποτελεί νέο θεσμό για τη διαχείριση αυτών των πόρων. Πάνω από 4.000 επιστήμονες αναμένεται να ωφεληθούν από τη δράση του Ιδρύματος την επόμενη τριετία. Ταυτόχρονα υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων που παρουσιάζουν ερευνητικό ενδιαφέρον και μέσα στο Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί η δημιουργία Ειδικού Ταμείου συμμετοχών για την καινοτομία που θα περιλαμβάνει μείγμα πόρων του ΕΣΠΑ και του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων –και αργότερα ίσως άλλων ιδιωτικών κεφαλαίων. Το ειδικό αυτό ταμείο θα έχει σκοπό να αξιολογεί ιδέες και ερευνητικά αποτελέσματα για τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, θα χρηματοδοτεί τη δημιουργία και την εκκόλαψη τεχνοβλαστών και start ups συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)