to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 01.10.2018

Πολιτική

Κ. Δουζίνας: «Ειρήνευση» σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη διαφαινόμενη παράταση για έλευση της συμφωνίας στη Βουλή

Σε όλη την Ευρώπη είναι σε άνοδο ο εθνικισμός και κυρίως στα μετα-κομμουνιστικά κράτη. Στην ΠΓΔΜ υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας. Οι γενιές που καλούνται να ψηφίσουν ξέρουν τον εαυτό τους ως "μακεδόνες"


«Ήταν σαφής πολιτική αποτυχία του κ. Ζάεφ», είπε ο κ. Δουζίνας, «δεν είχε υποχρέωση από την συμφωνία να κάνει δημοψήφισμα, προτίμησε να το κάνει γιατί έβλεπε ότι δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να αλλάξει το Σύνταγμα, θεωρούσε ότι με μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο ποσοστό του «ναι» θα μπορούσε να μεταστρέψει 10-12 βουλευτές του VMRO για να έχει συνταγματική πλειοψηφία, ή να πάει σε εκλογές από θέση ισχύος. Ήταν ένα πολιτικό στοίχημα που δείχνει ότι ο κ. Ζάεφ πήρε ρίσκο και, σε ένα βαθμό, έχασε το στοίχημα».

Μιλώντας στο Κόκκινο, υπογράμμισε επίσης, ότι διαφωνεί «με κάποιους από τους αναλυτές, εγώ θεωρούσα το αποτέλεσμα προβλέψιμο. Σε όλη την Ευρώπη είναι σε άνοδο ο εθνικισμός και κυρίως στα μετα-κομμουνιστικά κράτη. Στην ΠΓΔΜ υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ταυτότητας. Οι γενιές που καλούνται να ψηφίσουν ξέρουν τον εαυτό τους ως "μακεδόνες", είτε ως σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας είτε ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ο εθνικισμός είχε εκεί διαφορετικό πάτημα ... όπως στο δημοψήφισμα του Brexit, στο δικό μας, ή στα συνταγματικά δημοψηφίσματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα σε Γαλλία και Ολλανδία, ο κόσμος -όταν του δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει με αυτό το "ναι" ή "όχι" ... ψηφίζει με τρόπο που του δίνει αίσθηση αξιοπρέπειας».

Για τον ρωσικό παράγοντα, ο κ. Δουζίνας είπε ότι «τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες, τα Βαλκάνια και η θέση της Ρωσίας σε αυτά έχει γίνει μεγάλο θέμα συζήτησης στα μεγάλα ρωσικά think tank. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρχε συμπόσιο του Valdai Club, του μεγαλύτερου ρωσικού think tank που ασχολείται με διεθνείς σχέσεις. Τίτλος ήταν «Πού πηγαίνουν τα Βαλκάνια - ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας για την Ρωσία». Όπως αναφέρθηκε, τα Βαλκάνια υπήρξαν από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου ένας προνομιακός χώρος για την Ρωσία, ειδικά το Μαυροβούνιο, που την δεκαετία του '80 ονομαζόταν «η συνοικία της Μόσχας στην Αδριατική». Η έκθεση του think tank αναγνωρίζει ότι η Ρωσία έχασε το Μαυροβούνιο, ότι υποχωρεί η επιρροή σε όλα τα Βαλκάνια πλην της Σερβίας και της ΠΓΔΜ ... όπου επιμένει ότι πρέπει να αποκρουστούν και με νέες στρατηγικές την επέμβαση ΗΠΑ, Τούρκων και Σαουδαράβων.

«Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά», σημείωσε, «ο κ. Ζάεφ βγαίνει πληγωμένος, αλλά έχει πολιτικό χώρο και χρόνο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Από εμάς εδώ, η λογική είναι «νηφαλιότητα και ηρεμία, κάναμε ότι μπορούσαμε για την Συμφωνία, που είναι υπέρ των δύο λαών, θα περιμένουμε να δούμε τι πρόκειται να γίνει». Το γεγονός ότι παρατείνεται ο χρόνος μέχρι να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή (αν έρθει καν, εφόσον δηλαδή πάρει τα δύο τρίτα), δημιουργεί μία κατάσταση ειρήνευσης στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)