to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 03.04.2013

Διεθνή

Κ. Άστον: Δεν θα υπάρξουν νέες συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες Βελιγραδίου - Πρίστινας

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον δήλωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του όγδοου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας τέθηκαν πολλές προτάσεις κι ότι το χάσμα των δύο πλευρών «είναι στενό και βαθύ» και διαμήνυσε πως χθες ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκε επίσημα με τις δυο αντιπροσωπείες.


"Τώρα οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και θα έχουν διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες τους και τις επόμενες μέρες θα με ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους» ανέφερε η κ. Άστον.

Με τη δήλωση της κ. Άστον φαίνεται πρακτικά ότι έληξε ο διάλογος σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ των πρωθυπουργών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Η κ. Άστον, κλείνοντας τη δήλωσή της, τόνισε ότι στις δύο πλευρές εύχεται «καλό ταξίδι επιστροφής και κάθε δυνατή επιτυχία στην εξαγωγή συμπερασμάτων».

Οι δύο πρωθυπουργοί, μετά την ολοκλήρωση του όγδοου γύρου του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων Πρίστινας - Βελιγραδίου με τη διαμεσολάβηση της κ. Άστον, που διήρκεσε σχεδόν 13 ώρες, διατύπωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά «μας έμεινε λίγος ακόμη χρόνος να καταλήξουμε σε λύση, να συλλέξουμε τις εντυπώσεις μετά αυτές τις μακρές διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Σερβία με αυτή την έκβαση μπορεί να λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Ντάτσιτς απάντησε: «Δεν είναι το σημαντικότερο ζήτημα, αλλά έγινε μέρος αυτού του προβλήματος. Προφανώς, εφ' όσον δεν υπάρξει θετική έκβαση του διαλόγου είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ημερομηνία».

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι αναμένει τα επόμενα βήματα στον διάλογο την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

"Εμείς δεν κρύβουμε κάτι από το λαό μας. Αυτό που αποτελεί πρόταση - δύσκολα κάποιος σε φυσιολογική κατάσταση θα το εκτιμούσε ως δικαιοσύνη. Δεύτερο ζήτημα είναι αν έχουμε διαφορετική λύση κι αν έχουμε άλλη δυνατότητα. Είναι θέμα προς ανάλυση» είπε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου όμως είπε ότι η Πρίστινα ήταν έτοιμη για συμφωνία, αλλά υπήρξαν δισταγμοί από το Βελιγράδι.

Ο κ. Θάτσι ανήγγειλε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί νέος γύρος του διαλόγου ακόμη και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, αν, όπως είπε, η Σερβία αποδεχθεί τις αρχές της Πρίστινας.

Για πολλούς, ο συγκεκριμένος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας ήταν ο σημαντικότερος, ο κρισιμότερος και οπωσδήποτε ο δυσκολότερος.

Ο κ. Ντάτσιτς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι δύο πλευρές πέτυχαν μεγάλο βαθμό κατανόησης στην εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά σημείωσε ότι οι διαφορές στις θέσεις όσον αφορά τις αρμοδιότητες της μελλοντικής ένωσης των σερβικών δήμων στο Κόσοβο παραμένουν, κυρίως στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία της Σερβίας είχε ενιαία θέση, συμπλήρωσε ο κ. Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εξαιρετικά δύσκολες κι αυτό μαρτυρεί και το γεγονός ότι ο αναπληρωτης πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο διάλογο, κάποια στιγμή υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν έγινε δεκτή.

Οι υψηλοί τόνοι, στους οποίους στη διάρκεια της μέρας αναφέρονταν τα ΜΜΕ είναι φυσιολογικοί σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, είπε ο κ. Ντάτσιτς και παρατήρησε ότι χθες ίσως ήταν ακόμη υψηλότεροι καθώς η χθεσινή μέρα είχε χαρακτηριστεί ως η τελευταία για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Θάτσι συμφώνησε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες και είπε ότι αυτή τη φορά συμμετείχαν και νέα πρόσωπα, τα οποία δεν αποδέχθηκαν την πραγματικότητα στο Κόσοβο και χρειάστηκε χρόνος για να «προσαρμοστούν», όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι η Πρίστινα εμμένει στη θέση ότι η ένωση σερβικών δήμων δεν θα έχει εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες και ότι είναι έτοιμη να προσφέρει ό,τιδήποτε προέρχεται από το Σύνταγμα του Κοσόβου.

"Αν η Σερβία συμφωνεί με τις αρχές, ο επόμενος γύρος θα διεξαχθείς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε ο κ. Θάτσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)