to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:28 | 02.12.2020

Πολιτική

Κ. Αρβανίτης: Παραίτηση Leggeri και νέο πλαίσιο λειτουργίας για τη FRONTEX, τώρα

Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, μέλους της ΕπιτροπήςΠολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)του Ε/Κ, για τη χθεσινή ακρόαση του επικεφαλής της FRONTEX FabriceLeggeri ενώπιον της Επιτροπής:


Η χτεσινή εμφάνιση του επικεφαλής της FRONTEX ενώπιον της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε αποκαλυπτική, δυστυχώς όμως όχι στην κατεύθυνση που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Ελλήνων και των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών.

Οι αμήχανες και ανεπαρκείς απαντήσεις του για γεγονότα που έχουν καταγγελθεί εδώ και μήνες, δυστυχώς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας: ο κ. Leggeri με δική του προαίρεση ή κατόπιν εντολών της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, λειτουργεί τη FRONTEX είτε ανεπαρκώς, είτε αφήνοντας εκτεθειμένα τα στελέχη της σε σοβαρές κατηγορίες παραβίασης διεθνών νόμων αλλά και ευρωπαϊκών αρχών, είτε εκτός τους διεθνούς δικαίου.

Η υπηρεσία της οποίας προΐσταται είτε κάνει τα στραβά μάτια, ανέχεται δηλαδή με τρόπο απαράδεκτο εξωθεσμικές και παράνομες ενέργειες, είτε ακόμη συμμετέχει σε αυτές.

Η οργή των Προοδευτικών ομάδων του ΕΚ συνοψίζεται στο αίτημα που εκφράστηκε ανοιχτά και δημόσια χτες, να παραιτηθεί από τη θέση του, καθώς είναι πια ολοφάνερα ακατάλληλος να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του. Ανεπάρκεια που υπογραμμίζει εμφατικά η αποτυχία, αν όχι κωλυσιεργία του Οργανισμού να προσλάβει τους ειδικούς αξιωματούχους που θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είχε ρητή εντολή, και η συνακόλουθη καταφυγή σε απαντήσεις των ελεγχομένων.

Η FRONTEX χρειάζεται νέο επικεφαλής, μια νέα, καθαρή εντολή κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και σαφούς λογοδοσίας που θα διαλύει κάθε υποψία συμπαιγνίας με εθνικές αρχές για ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, όπως τα καταγγελλόμενα pushbacks από αρχές κρατών μελών, καταγγελίες για τις οποίες ακόμη δεν έχουμε δει επαρκείς απαντήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)