to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 07.03.2021

Πολιτική

Κ. Αρβανίτης: Το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης ενισχύει τις τρέχουσες αποτυχημένες πολιτικές (βίντεο)

Ρεαλιστική και ορθή διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού μπορεί να πετύχει η Ευρώπη μόνο με υποχρεωτική και ισότιμη μετεγκατάσταση και πολιτική ένταξης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι με μια πολιτική που βασίζεται στους «γυάλινους πυλώνες» του Συμφώνου Μετανάστευσης & Ασύλου που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή τον αποκλεισμό, τον εγκλωβισμό και την επιστροφή, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία /TheLeftσυμμετείχε σε μια ακόμη ειδική κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, με αντικείμενο το υπό διαπραγμάτευση Σύμφωνο της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Το νέο σύμφωνο επίσης, διατηρεί την αρχή της ευθύνης του κράτους μέλους της πρώτης εισόδου. Αυτό είναι πολύ προβληματικό», επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Κώστας Αρβανίτης, αναδεικνύοντας ένα από τα σημαντικότερα αδιέξοδα που αναμένεται να διαιωνίσει η υιοθέτηση και εφαρμογή του νέου Συμφώνου. «Η Δήθεν Υποχρεωτική Αλληλεγγύη που προβλέπει δεν είναι ούτε υποχρεωτική, ούτε αλληλεγγύη», τόνισε για μια ακόμη φορά.

Ο Ευρωβουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομική διάσταση του προσφυγικού αναδεικνύοντας την κακή εικόνα που υπάρχει για τη χώρα μας μεταξύ των ξένων Ευρωβουλευτών τόσο για την ποιότητα των συνθηκών διαβίωσης σε ΚΥΤ & ΠΡΟΚΕΚΑ, όσο και στο θέμα της διαφάνειας στη διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων, χωρίς να πάρει κάποια επαρκή και τεκμηριωμένη απάντηση ούτε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά ούτε και από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη στη Βουλή:

Το Νέο Σύμφωνο που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας υποσχέθηκε μια νέα αρχή στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης. Ωστόσο στην πραγματικότητα, το Σύμφωνο ενισχύει τις τρέχουσες αποτυχημένες πολιτικές εστιάζοντας στην αποτροπή και τον εγκλωβισμό των ανθρώπων που διαφεύγουν σε τρίτες χώρες, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την κράτηση των ανθρώπων και την επιτάχυνση των διαδικασιών στα σύνορα εις βάρος του δικαιώματός τους για μια δίκαιη και εξατομικευμένη διαδικασία.

Επίσης, διατηρεί την αρχή της ευθύνης του κράτους-μέλους της πρώτης εισόδου, πράγμα πολύ προβληματικό.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο στηρίζεται πλέον σε τρεις ορόφους, όπως είπε ο κ. Σχοινάς, αλλά εγώ θα διαφωνήσω. Πιστεύω πως στηρίζεται σε τρεις “γυάλινους πυλώνες”: τον αποκλεισμό, την προβληματική επιστροφή και τον εγκλωβισμό ανθρώπων και κρατών, εν προκειμένω της χώρας μας, που θα γίνει μια τεράστια φυλακή, μια χώρα εγκλωβισμένη.

Η ρεαλιστική και ορθή διαχείριση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον είναι μια ουσιαστικά κοινή πολιτική, και αυτό σημαίνει επί της ουσίας ενίσχυση των δύο στοιχείων που απουσιάζουν από τη νέα πρόταση: υποχρεωτική και ισότιμη μετεγκατάσταση και πολιτική ένταξης.

Δεν είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να υφίστανται ποινές, να πληρώνουν ουσιαστικά ένα ποσό στις χώρες πρώτης υποδοχής για να κρατούν τους φυλακισμένους, εγκλωβισμένους πρόσφυγες. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη. Αυτήν την αλληλεγγύη δεν την θέλουμε.

Σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για έναν μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης χωρίς εξαιρέσεις από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Δεν μπορούμε να υποκύπτουμε σε εκβιασμούς ακροδεξιών Κυβερνήσεων κι έτσι να απομακρυνόμαστε από μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, βασισμένη στα με μεγάλους κόπους κεκτημένα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου καταπατώνται στο νέο Σύμφωνο. Έτσι, δυστυχώς οδηγούμαστε στην παραβίαση ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου, την υποχώρηση της Ευρώπης από τις διεθνείς της υποχρεώσεις σχετικά με το θέμα, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και, φυσικά, στον εγκλωβισμό τους στις χώρες πρώτης υποδοχής με τις γνωστές συνέπειες.

Βασιζόμενος σε όσα έχω πει θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Σχοινά και κύριε Μηταράκη:

Γνωρίζουν οι Έλληνες βουλευτές, γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών ότι υπάρχουν Δήμοι στην Γερμανία και άλλες χώρες, με έτοιμες εγκαταστάσεις, που ζητούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο;

Τι λέει η Ελληνική Κυβέρνηση για αυτό; Τί λέτε εσείς κύριε Σχοινά για αυτό και τι κάνετε ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτό; Γιατί δεν επιτρέπεται αυτό και, σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν επεμβαίνετε ώστε οι εθνικές κυβερνήσεις να εισακούσουν τους Δήμους και να βρεθεί τρόπος να υποδεχθούν τους ανθρώπους που θέλουν να φιλοξενήσουν;

Στις ανταλλαγές απόψεων που είχαμε με την Κομισιόν για το Νέο Σύμφωνο και συγκεκριμένα για τον υποφάκελο διαχείρισης κρίσης όπου συμμετέχω ως σκιώδης εισηγητής και με την ύπαρξη του οποίου διαφωνώ κάθετα, είχα την ευκαιρία να ρωτήσω αντιπρόσωπο της Επιτροπής σας κύριε Σχοινά, γιατί δεν προτείνετε υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε κράτη μέλη.

Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή; Λέξη προς λέξη: «Όλοι γνωρίζουμε, το έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση δεν θα λειτουργήσει. Οι χώρες δεν θέλουν να πάρουνε πρόσφυγες».

Από την άλλη, θέλετε να επιβάλετε υποχρεωτικές διαδικασίες στα σύνορα που θα εντείνουν τις προκλήσεις της παρούσας κατάστασης.

Νομίζω έχει έρθει η στιγμή να αφήσουμε την διγλωσσία και την διπροσωπία. Η υποχρεωτική αλληλεγγύη που προσπαθείτε να παρουσιάσετε στο Σύμφωνο, με τη δήθεν «αλληλεγγύη μέσω επιστροφών», δεν είναι ούτε αλληλεγγύη, ούτε φυσικά υποχρεωτική.

Δεν υπάρχουν οι προβλέψεις που πραγματικά χρειάζονται για την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, δεν υπάρχουν καν κυρώσεις για τα κράτη-μέλη που την αρνούνται.

Οπότε ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Κ. Μηταράκη, υπάρχει θέμα όσον αφορά στα κονδύλια. Στο Ευρωκοινοβούλιο, κορυφαία φιλελεύθερη ευρωβουλευτής του Renew δήλωσε δημόσια ότι δεν θα δώσει ξανά έγκριση για κονδύλια προς την Ελλάδα εάν συνεχιστεί από την Ελληνική κυβέρνηση αυτή η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, και σε αυτό πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)