to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 20.05.2020

Πολιτική

Κ. Αρσένης: Στον διαγωνισμό ζητείται από τον ανάδοχο να προτείνει σε ποιο σημείο θα γίνει ο νέος ΧΥΤΑ για πέντε χρόνια!

Άνοιξαν σήμερα, παρουσία των ΜΑΤ εντός των γραφείων του ΕΔΣΝΑ και εν μέσω κινητοποίησης κάτω από το κτίριο των γραφείων, οι φάκελοι των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.


Έντονη ανησυχία για τη λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή τα επόμενα 5 χρόνια, εκφράζει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει δεσμευθεί πως «δεν θα επιτραπεί τίποτα παράνομο», ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής εκκρεμεί έλεγχος για ραδιενεργά σωματίδια από το 2004.

Αναλυτικότερα:

Άνοιξαν σήμερα, παρουσία των ΜΑΤ εντός των γραφείων του ΕΔΣΝΑ και εν μέσω κινητοποίησης κάτω από το κτίριο των γραφείων, οι φάκελοι των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, ο δήμαρχος Πετρούπολης και συντονιστικές επιτροπές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας, μεταξύ αυτών και το "Δυτικό Μέτωπο". 

“Αυτή η κυβέρνηση και η πολιτική της στους Δήμους και στις Περιφέρειες επιβάλλεται δια ροπάλου. Με αστυνομικές δυνάμεις να περιφρουρούν το Δημαρχείο ψήφισε ο Δήμαρχος Βόλου την καύση σκουπιδιών, με ΜΑΤ μέσα στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ άνοιξαν τους φακέλους για το διαγωνισμό για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση όσοι διαμαρτύρονται για τον Περιβαλλοντοκτόνο νόμο μπροστά από την Βουλή. Προχωράτε σε αναστολή δημοκρατικών ελευθεριών, για να εξυπηρετήσετε  ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. 

Σε σχετική, επίκαιρη ερώτησή του, προχθές (Δευτέρα 18 Μάϊου 2020), ο Κ. Αρσένης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό δίνεται στον ανάδοχο η δυνατότητα να προτείνει ο ίδιος σε ποιο σημείο θα λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ. Όπως τόνισε, οι υπαρκτοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι δυο:

-Καταρχήν, εάν χωροθετηθεί στον ήδη κορεσμένο ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, δημιουργούνται νέα ζητήματα για την υγεία των κατοίκων και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο Κ. Αρσένης σημείωσε ότι ήδη την περίοδο της καραντίνας έγιναν "πανωσηκώματα" στη Φυλή, πρακτική που ελλοχεύει τους παραπάνω κινδύνους. 

-Δεύτερον, από τα κινήματα της περιοχής διατυπώνονται έντονοι φόβοι για ενδεχόμενη επέκταση στην ζώνη απόλυτης προστασίας του ποικίλου όρους.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτραπεί καμία παρανομία. “Δεν υπάρχει χώρος στον ΟΕΔΑ για νέα χωματερή. Αν υπήρχε δεν θα προχωρούσαν σε πανωσηκώματα τόσα χρόνια. Δεν θα ακούγαμε τόσο συχνά ότι η Φυλή γέμισε. Να ξέρει η κυβέρνηση και ο κ. Οικονόμου ότι θα επανέλθουμε, ελέγχοντας βήμα-βήμα”, είπε ο Κρίτων Αρσένης και συμπλήρωσε: “Χαίρομαι που η επίκαιρη ερώτηση οδήγησε σε μία δημόσια δέσμευση του Υπουργού. Θα είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα κρατήσει το λόγο του”.  

Σχετικά με τον διαγωνισμό, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας, δηλ. τη διοίκηση Δούρου, και ότι η κυβέρνηση "έχει ξεκινήσει τη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε την επόμενη τριετία να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν τον κλείσιμο της Φυλής". Δεν τις προσδιόρισε συγκεκριμένα, αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις, από τις οποίες έχουν χορτάσει οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας. 

Είναι μεταβατική διαχείριση ένα έργο το οποίο έχει ορίζοντα 5 χρόνια;” αναρωτήθηκε ο Βουλευτής, “όταν μάλιστα δεν γίνονται βήματα προκειμένου να στραφούμε σε ένα μοντέλο που θα στηρίζει την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση, τη μείωση των απορριμμάτων;”. 

Ο Κρίτων Αρσένης έθεσε, επίσης, το θέμα έρευνας από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Θύμισε ότι, ήδη στις 7 Φεβρουαρίου 2020, ο κ. Οικονόμου και κατ' επέκταση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχαν δεσμευθεί για επανέλεγχο στην περιοχή. Στην τότε ερώτηση του ο βουλευτής είχε αποκαλύψει στην Βουλή ότι ο τελευταίος έλεγχος για ραδιενεργά σωματίδια είχε γίνει το 2004! “Με τροποποιήσεις της ίδιας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εδώ και 17 χρόνια, και χωρίς έλεγχο για ραδιενεργά σωματίδια, προχωράει η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής”. Ο Υφυπουργός δεν απάντησε. 

Δείτε το σχετικό βίντεο της επίκαιρης ερώτησης:
 
   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)