to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 10.01.2014

πηγή: unhcr.gr

Πολιτισμός

Justin Sullivan: «Ο ρατσισμός μπορεί να ηττηθεί»

Στα περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας τους στη βρετανική δισκογραφία, οι New Model Army ξεχωρίζουν για τους κοινωνικούς προβληματισμούς που μεταφέρουν τα τραγούδια τους.


Οι στίχοι τους έχουν καυτηριάσει τις διακρίσεις λόγω φυλής ή χρώματος, αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές σε υπερεθνικό επίπεδο. Το συγκρότημα έχει τιμήσει με την παρουσία του αντιρατσιστικές κι αντιφασιστικές εκδηλώσεις, μεταφέροντας μηνύματα συμφιλίωσης μεταξύ των λαών, πάνω στη σκηνή, αλλά και πέρα από αυτή.

«Καλή τύχη για το μέλλον και να μείνετε ενωμένοι!» ευχήθηκε στο κοινό του στην Ελλάδα ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Justin Sullivan, κατά την πρόσφατη συναυλία του στην Αθήνα. Λίγο αργότερα, μίλησε για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Στοιχεία ρατσισμού ενυπάρχουν σε όλους μας», υποστήριξε ο Justin Sullivan. «Αποτελούν κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης που σχετίζεται με την αφοσίωση και το οποίο μπορούν εύκολα να εκμεταλλευτούν, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, άνθρωποι με κακές προθέσεις. Άνθρωποι που ουσιαστικά αποτελούν βδέλλες επάνω στον πολιτισμό μας. Είναι χαζός ο ρατσισμός. Είναι χαζό να προβαίνεις σε κρίσεις για το χαρακτήρα του άλλου με βάση την καταγωγή του. Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, αλλά συχνά ο ρατσισμός είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που έχουν μικρό ποσοστό ξένων, γιατί οι κάτοικοι εκεί βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των διακρίσεων με βάση την εικόνα του άλλου. Ενώ αντίθετα, εάν περιβάλλεσαι σε καθημερινό επίπεδο από ανθρώπους άλλων χωρών, καταλαβαίνεις ότι δεν ορίζονται από τον τόπο προέλευσης ή από την εμφάνισή τους. Το αν θα είναι τίμιοι ή όχι δεν μπορείς να το κρίνεις απ’ το χρώμα του δέρματός τους. Γι’ αυτό και λέω ότι ο ρατσισμός είναι χαζός».

«Από πού προέρχεται η μουσική που ακούμε; Από ολόκληρο τον πλανήτη», συνεχίζει ο επικεφαλής του post-punk/indie-rock συγκροτήματος.

«Στην Ευρώπη έχουμε δημιουργήσει ένα μικρό φρούριο, αφού γενικά μιλώντας οι συνθήκες είναι καλύτερες απ’ ό,τι στη μέση της Αφρικής, στη Συρία και αλλού. Όμως είναι αναπόφευκτο να θες να έρθεις εδώ, αν έχεις γεννηθεί σε ένα φτωχό μέρος και οι ευκαιρίες να κάνεις κάτι με τη ζωή σου είναι λίγες. Δεν είναι ανθρώπινο ένστικτο να θες να φύγεις από τον τόπο σου. Εγώ καταλαβαίνω τη δυσκολία της κατάστασης».

«Οι διακρίσεις πάντως δεν παρατηρούνται μόνο στην Ευρώπη. Μπορείς να βρεις σε ολόκληρο τον πλανήτη φονταμενταλιστικά κινήματα που είναι αντίστοιχα με τους ρατσιστές. Πρόκειται για μια περίοδο φοβερής ανασφάλειας».

«Οι μάσκες έπεσαν με την κρίση του 2008. Έχει γίνει δύσκολο να πιστεύεις στη φιλελεύθερη δημοκρατία και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αυξάνεται ο ρατσισμός: η φιλελεύθερη δημοκρατία θεωρείται ότι απέτυχε, επειδή οι πολιτικοί που τη διαχειρίζονται ενεπλάκησαν υπερβολικά με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου».

«Όμως ο ρατσισμός μπορεί να ηττηθεί» καταλήγει ο τραγουδιστής των New Model Army. «Ορισμένοι έλκονται από το ρατσισμό και τον εθνικισμό γιατί κουράστηκαν να τους εκφοβίζουν. Θέλουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να εκφοβίσουν κάποιον πιο αδύναμο, κι απολαμβάνουν αυτή την αίσθηση ισχύος. Επομένως, μπορείς να τους δείξεις ότι δεν είναι οι πιο δυνατοί. Υπάρχει μια οργάνωση στην Αγγλία που λέγεται Αντιφασιστική Δράση (Antifascist Action) και σε ορισμένες περιπτώσεις διαδηλώνει κι αγωνίζεται εναντίον τους. Αλλά προφανώς αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος ή απαραιτήτως ο καλύτερος τρόπος. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παρέχουμε παιδεία στους ανθρώπους. Και να τους δείξουμε αυτό που έλεγα πριν, ότι ο ρατσισμός είναι χαζός», καταλήγει ο Justin Sullivan. «Κι ας μην ξεχνάμε αυτό που είπα στη σκηνή: ας μείνουμε ενωμένοι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)