to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ηξεραν καλά πού βρίσκονταν»

Η επικοινωνία του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. με τις ομάδες ΔΕΛΤΑ τις πρώτες ώρες μετά τον εμπρησμό της Marfin και τον θάνατο των τριών εγκλωβισμένων υπαλλήλων της (η μία έγκυος) το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, μέρος της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», πιστοποιεί τον παροξυσμό αστυνομικής καταστολής και βίας που γνωρίζουν καλά όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα στα Εξάρχεια, εκείνες τις βουβές ώρες μετά τη διάλυση της ιστορικής αντιμνημονιακής διαδήλωσης, όπως και ύστερα από σχεδόν κάθε αντιμνημονιακή διαδήλωση.


Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των συνομιλιών μέσω ασυρμάτου το κατέθεσε η υπεράσπιση στην πρώτη δίκη των εννέα αστυνομικών της διμοιρίας Δέλτα που κατηγορούνται για τη βίαιη εισβολή στα γραφεία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στον πεζόδρομο της Τσαμαδού στα Εξάρχεια εκείνο το απόγευμα.

Χτες, κατά την επανάληψη της δίκης στο Πρώτο Τριμελές στην Ευελπίδων, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών στην αθωωτική απόφαση, οι μάρτυρες της πολιτικής αγωγής Νίκος Γιαννόπουλος και Γιάννα Κούρτοβικ επιχείρησαν να δείξουν ότι «οι εντολές αυτές ενίσχυσαν την αυθαιρεσία, την αίσθηση προστασίας και ατιμωρησίας» των αστυνομικών, ώστε να υπερβούν το επιχειρησιακό σχέδιο και να δράσουν με μόνο γνώμονα την εκδικητικότητα και το μένος.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, ενώ η Τσαμαδού φυλασσόταν από ΜΑΤ στην είσοδο και την έξοδο, από την πλευρά της πλατείας Εξαρχείων μπήκαν με ταχύτητα οι άντρες των ΔΕΛΤΑ πάνω σε «παπιά».

Τα πέταξαν επιδεικτικά, όπως το συνηθίζουν, και μπήκαν στο κτίριο από την πόρτα, που δεν είχε προλάβει να κλείσει. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 30 μέλη που γυρνούσαν από τη διαδήλωση, μερικοί βρίσκονταν έξω.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι αστυνομικοί κρατούσαν κλομπ, μερικοί ανάποδα, τραυμάτισαν ανθρώπους, με πιο ακραίο τραυματισμό αυτόν της Μυρτώς Λαζαρίδου στο χέρι (οι φωτογραφίες δείχνουν αίματα παντού μέσα στο κτίριο), έσπασαν τζάμια, κατέστρεψαν βιβλιοθήκες, έντυπο υλικό και πανό και αποχώρησαν παίρνοντας λάφυρο μια κόκκινη σημαία, ενώ φώναζαν «Ολυμπιακός!».

«Όσο πρωτόγονο και αν είναι το κίνητρό τους, παραμένει πολιτικό. Διαπνέονται από φασιστική ιδεολογία, γι’ αυτό άλλωστε έβριζαν “μετανάστες, πουτάνες, γαμώ το ΣΥΡΙΖΑ, γαμώ την αναρχία”. Τους είμαστε αντιπαθητικοί, είμαστε αντίπαλοι. Στην επικοινωνία με το κέντρο φαίνεται να λένε πως εντόπισαν “οικία στην οποία τρέξανε άτομα και φέρουνε αντικείμενα αναρχικών ύποπτα”, ήξεραν όμως πολύ καλά πού βρίσκονταν. Είχαν μένος και εκδικητικότητα απέναντι σ’ αυτό που είναι το Δίκτυο», είπαν οι μάρτυρες.

Ο ένας από τους κατηγορούμενους περιγράφηκε ως «ιδιαίτερα ζωηρός» στην περιοχή των Εξαρχείων. Τα γραφεία του Δικτύου είχαν γίνει ξανά στόχος εισβολής αστυνομικών, που είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο και είχαν ζητήσει συγγνώμη, όσο και στόχος αγνώστων που είχαν πετάξει χειροβομβίδα κρότου-λάμψης μέσα στο κτίριο από τα ανοιχτά παράθυρα. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 24 Νοεμβρίου, στο κτίριο Προκάτ 2, στις 9 το πρωί.

«Οδοστρωτήρες στο πέρασμά σας»

Οι εντολές του κέντρου της αστυνομίας το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2010 είναι αποκαλυπτικές για την ένταση της ωμής καταστολής με την οποία αντιμετωπίζονται οι μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εντολές, κάποιες από τις οποίες προέρχονται απευθείας από τον Αττικάρχη («Α 50» στην κωδική ονομασία), ζητούν από τους άντρες των ΔΕΛΤΑ (ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τη διάλυση της μονάδας) να γίνουν «οδοστρωτήρες», να «διαλύσουν τους πάντες» στον 4ο τομέα (Εξάρχεια), να κάνουν προσαγωγές και συλλήψεις μέσα σε καφενεία και πάνω σε ταράτσες, και να επέμβουν «με τον τρόπο που ξέρουν», όπως επαναλαμβάνεται με νόημα.

15:11:06

Κέντρο: [...] Ενεργήστε με τον τρόπο που ξέρετε. Να τους διαλύσουμε και να κάνετε επέμβαση, τον τρόπο που ξέρετε πολύ καλά.

15:11:29

Κέντρο: Καταλαβαίνετε τι εννοώ. [...] καταλαβαίνετε τι εννοώ.

15:46:29

Κέντρο: Ακούστε με με προσοχή όλες οι ομάδες. Όλοι οι ομαδάρχες οι επικεφαλής. Οπου κινείται άτομο με σακίδιο, προσάγεται αμέσως στα σημεία που είστε. Όπου κινείται άτομο με σακίδιο προσάγεται αμέσως, ανασυντάσσεται ο σχεδιασμός, θα κάνουμε επέμβαση κυκλωτική στον 4ο τομέα. Ο,τι κινείται στον 4ο τομέα θα προσαχθεί αμέσως. Εάν έχουμε αντίδραση και επίθεση, θα αντιδράσουμε με τον τρόπο που ξέρετε και όχι με χαλαρότητα.

16:14:30

Δ 30: Κύριε διευθυντά, οι ομάδες που θα εισέλθουν στα Εξάρχεια, επιθυμείτε αν δούμε άτομα τα οποία είναι ειρηνικά, κάθονται φιλήσυχα, επιθυμείτε να τα διώξουμε, επιθυμείτε προσαγωγές, τι επιθυμείτε;

Κέντρο: Ορθόν. Οδοστρωτήρες στο πέρασμά σας, δεν θα αφήσετε κανέναν, θα διαλυθούνε όλοι, προσέξτε όμως από τις βεράντες μην δεχτείτε, και τις ταράτσες, μην δεχτείτε αντικείμενα. Εάν δεχτείτε αντικείμενα, πάση θυσία θα ανέβετε στις ταράτσες, πάση θυσία και θα τους συλλάβετε όλους.

Δ30: Ελήφθησαν άπαντα, θα πετάξουμε και σχοινιά. Έχουμε μαζί μας.

Κέντρο: 30, θα χτυπάτε το κουδούνι και θα μπαίνετε μέσα, ξέρεις. Σε ταράτσες δεν θα αφήσετε κανέναν.

17:20:36

Κέντρο: [...] Μεσολογγίου, Λόντου, Κωλέττη, Τζαβέλα, Μεταξά θα καθαρίσετε όλα, όλους, προσάγετε από όλους τους χώρους. Εντολή Α50 και από τα καταστήματα, τις καφετέριες που είναι μέσα, όσοι τρέξουνε για να μπούνε να κρυφτούνε, όλοι προσάγονται.

17:33:38

Δ2: Έχουμε δύο άτομα που έχουμε δει πολλές φορές σε επεισόδια και τώρα σταματήσαμε, τα έχουμε δει να κάνουνε βόλτες εδώ στο σημείο και ισχυρίζονται ότι πάνε σταθμό Λαρίσης, θέλουμε σταθμό για προσαγ...

Κέντρο: Μπορείς να τους κατεβάσεις, μπορείς να τους κατεβάσεις Ζαΐμη και Αλεξάνδρας;

Δ2: Ορθόν, ορθόν. Έχουνε και δίκυκλο τι θα γίνει με το δίκυκλο κύριε διευθυντά;

Κέντρο: Θα το δούμε, το δίκυκλο θα το δούμε. Βγάλτε τους εσείς Ζαΐμη και Αλεξάνδρας.

17:56:19

Δ2: Έχουνε έρθει δύο λεωφορεία Αλεξάνδρας και Ζαΐμη, ένα μικρό και ένα μεγάλο. Σε ποιο να δώσω τις προσαγωγές, κύριε διευθυντά;

Κέντρο: Ανάλογα με το μέγεθος του λεωφορείου, εάν υπερβαίνει τα τρία μέτρα... Τι ρωτάς τώρα, ρε συ; Σε ένα από τα δύο λεωφορεία θα δώσεις.

*Δ30 και Δ2 είναι κωδικές ονομασίες διμοιριών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)