to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 25.06.2021

Πολιτική

Ήξεις αφήξεις οι «27» για την Τουρκία: Ένταση της συνεργασίας παρά την απουσία κράτους δικαίου

Με την επισήμανση πως το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν ακόμα «βασικό μέλημα» και «αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας», οι επικεφαλής των 27 χωρών της ΕΕ μιλούν για σύσφιξη της συνεργασίας σε μια σειρά από θέματα, όπως μεταναστευτικό, τελωνειακή ένωση, δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.


Στα φλέγοντα θέματα για την Ευρώπη παραμένει το προσφυγικό, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί πλέον την Επιτροπή να υποβάλει «χωρίς καθυστέρηση» επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής. Το γνωστό, πάντως, αγκάθι σε αυτή τη χρηματοδότηση είναι ποιος τη διαχειρίζεται, με την Τουρκία να επιδιώκει την απευθείας διαχείριση των κονδυλίων αυτών, που μπορεί να φτάσουν και τα 3,5 δισ. ευρώ.

Το κομμάτι της τελωνειακής ένωσης ξεχωρίζει επίσης στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, και έτσι το Συμβούλιο καλεί σε έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς μια εντολή για τον εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Όσον αφορά στην ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες σημειώνουν την «αποκλιμάκωση», την οποία χαιρετίζουν και καλούν να διατηρηθεί, στη βάση της δήλωσης της 25ης Μαρτίου 2021. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά ξανά για «ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», χωρίς να επεκτείνεται άλλο επί του θέματος.

Σοβαρά θέματα εγείρονται από τους επικεφαλής των κρατών - μελών της ΕΕ  για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, το οποίο οι ηγέτες παραδέχονται ως σχεδόν ανύπαρκτο, μιλώντας για «θεμελιώδη δικαιώματα» που παραμένουν ακόμα «βασικό μέλημα», αλλά και πρακτικές οι οποίες δείχνουν «μεγάλη οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα». Ανάμεσα σε αυτές, η στόχευση πολιτικών κομμάτων (όπως το HDP), υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι αρχηγοί υπογράμμισαν επίσης τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζήτησαν τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος της Κύπρου, ας σημειωθεί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κείμενο που έχει συμφωνηθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη-μέλη, ύστερα από «μακρά διαδικασία διαβουλεύσεων (βρείτε αναλυτικότερα τι τόνισε σχετικά η κυπριακή πλευρά)

Τα βασικά σημεία στο κοινό κείμενο των 27 της ΕΕ για την Τουρκία

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης.

Παράλληλα, «χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την Τουρκία με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο» για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των όρων που καθορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, σημειώνει την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο προς μια εντολή για τον εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και υπενθυμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών δυσκολιών στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της προς όλα τα κράτη μέλη.

Επίσης το Συμβούλιο σημειώνει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως μετανάστευση, δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση επίσημες προτάσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και σε άλλα μέρη της περιοχής, σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του και «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για την ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπροσθέτως, «υπογραμμίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητεί τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251» ενώ, εκφράζει τη λύπη του που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας.

Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία παραμένουν βασικό μέλημα. Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι «η στόχευση πολιτικών κομμάτων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης δείχνει μεγάλη οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τέτοια θέματα παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με το κοινό συμφέρον της ΕΕ και της Τουρκίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία και όλους τους παράγοντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων».

Κύπρος: Ικανοποίηση Ν. Αναστασιάδη για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την ικανοποίησή του για το κείμενο που έχει συμφωνηθεί ομόφωνα από τα 27 κράτη-μέλη, το οποίο αποτελεί προϊόν μακράς διαδικασίας διαβουλεύσεων, εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρεται στα συμπεράσματα που συμφωνήθηκαν στο δείπνο εργασίας των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, οι σχέσεις με την οποία -όπως σημειώνει- το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σχεδόν ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κούσιος:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για την επικράτηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί, επίσης, την ανάπτυξη μίας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, υπό την προϋπόθεση της διαρκούς διατήρησης της αποκλιμάκωσης της κρίσης από μέρους της Άγκυρας και με την επιφύλαξη της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ένωσης και των κρατών-μελών της, ως αναφέρονται σε προηγούμενα Συμπεράσματα.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί επί μίας σειράς θεμάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρετίζει τις αναφορές στα τελικά Συμπεράσματα, όπου μεταξύ άλλων:

(α) Τονίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία συνολική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του ψηφίσματος 1251.

(β) Υπογραμμίζεται η σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και ζητείται να επιδειχθεί πλήρης σεβασμός προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκεκριμένα τα ψηφίσματα 550 και 789.

(γ) Επαναλαμβάνεται η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης έναντι όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθυμίζεται πως προκειμένου να δοθεί εντολή για εκσυγχρονισμό της ισχύουσας συμφωνίας θα πρέπει στο μέλλον να υπάρξει ομόφωνη απόφαση (καθοδήγηση) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

(δ) Σημειώνεται η τουρκική υποχρέωση για διατήρηση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

(ε) Εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σημειώνεται η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται στη χώρα αυτή σε σχέση με την υποχρέωσή της να σέβεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών.

(στ) Υπογραμμίζεται η ανάγκη όπως η Τουρκία συνδράμει θετικά στην επίλυση περιφερειακών κρίσεων.

(ζ) Επαναβεβαιώνονται οι αιρεσιμότητες, όπως είχαν τεθεί σε προηγούμενες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες ασφαλώς περιλαμβάνουν και την έκφραση της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως σε περίπτωση επανακλιμάκωσης από μέρους της Άγκυρας, η Ένωση θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών-μελών της και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στην επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε ευχαριστίες προς τους ομολόγους του για την ομόφωνη καταδίκη της απαράδεκτης λύσης «δύο κρατών», που το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει η τουρκική πλευρά.

Δήλωσε, δε, κατηγορηματικά πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε, επίσης, εμφαντικά την τεράστια σημασία του θέματος των Βαρωσίων και ζήτησε τη στήριξη όλων των εταίρων της Κύπρου προκειμένου να αποφευχθούν νέες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)