to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 23.06.2017

Πολιτική

Υπουργείο Προ.Πο.: Ο Μητσοτάκης αποφεύγει να απαντήσει εάν είναι υπέρ ή κατά της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια

Ενώ πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καταδικάσει δημόσια σε συνέντευξή του τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, (παρ' ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σπεύσει να τη στηρίξει), κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, αναγνώρισε το «δικαίωμα κάθε σωματείου να οργανώνει σε νόμιμα πλαίσια οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγκέντρωση»


«Ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από 114 λέξεις μιας ανακοίνωσης της ΝΔ, αποφεύγοντας για άλλη μια φορά να απαντήσει εάν είναι υπέρ ή κατά της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στην ανακοίνωση(χωρίς ξεκάθαρη απάντηση όμως) για τα πυρά που εξαπέλυσε νωρίτερα το υπουργείο στον Κυρ. Μητσοτάκη, σχετικά με την αντιφατική του στάση για το ζήτημα. 

Η ΝΔ, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει τη στάση του προέδρου της, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, επιτέθηκε στον Ν. Τόσκα αναφέροντας τα εξής:

«Θα συνιστούσαμε στον συνομιλητή των “συλλογικοτήτων” κ. Τόσκα να ασχοληθεί, επιτέλους, σοβαρά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών από το να εκδίδει ανακοινώσεις που εκθέτουν συνολικά την Κυβέρνηση, αλλά και τον ίδιο.  Ρόλος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν είναι η κριτική στους εκπροσώπους των αστυνομικών, αλλά  η ασφάλεια των πολιτών και η επίλυση των προβλημάτων των στελεχών της αστυνομίας, που έχουν οξυνθεί, λόγω της πρωτοφανούς ανεπάρκειας του κ. Τόσκα και της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.  Όσον αφορά τη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ,  καλούμε τον κ. Τόσκα να ξαναδιαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση του Κόμματος για να συνειδητοποιήσει ότι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σταθερή». 

Τα «ήξεις αφήξεις Μητσοτάκη και η αντίδραση του υπουργείου Προ.Π.ο.:

Τη θέση του ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Ιουνίου εκδήλωση των αστυνομικών υπαλλήλων στα Εξάρχεια δεν προσφέρει κάτι αντίθετα μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» εξέφρασε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, αλλά την ίδια ώρα αναγνώρισε το «δικαίωμα κάθε σωματείου να οργανώνει σε νόμιμα πλαίσια οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγκέντρωση», όπως αναφέρουν ενημερωτικές ιστοσελίδες. Στις παλινωδίες της ΝΔ για τη συγκέντρωση, την οποία είχε σπεύσει να στηρίξει με θέρμη ο Αδ. Γεωργιάδης, προστίθεται η γενικόλογη ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ:

«Πρόεδρε, χαιρόμαστε πάρα πολύ που για άλλη μια φορά, σε υποδεχόμαστε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δημόσιας Τάξης και της ασφάλειας. Θα ήθελα να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και που θα αναλάβετε, αφενός για να υπερασπιστείτε τον κλάδο τον οποίον εκπροσωπείτε και αφετέρου για να συμβάλλετε και εσείς ώστε να εμπεδωθεί στην κοινωνία το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο φαίνεται ότι τελευταία απουσιάζει. Τουλάχιστον φθίνει. 

Έχουμε πει πολλές φορές, ως Νέα Δημοκρατία, ότι για εμάς η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, προϋπόθεση ελευθερίας και Δημοκρατίας. Θα στηρίξουμε, σε κάθε περίπτωση, όλες τις προσπάθειες οι οποίες κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Τελικά, ο πρόεδρος της ΝΔ «στηρίζει ή όχι τη συγκέντρωση που προανήγγειλε ο συνδικαλιστικός φορέας των αστυνομικών στα Εξάρχεια;», σχολίαζε έυλογα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Το υπουργείο θυμίζει ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε καταδικάσει δημόσια σε συνέντευξή του τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σπεύσει να τη στηρίξει (αναλυτικά παρακάτω το σχόλιο του υπουργείου Προ.Πο.).

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Alpha για τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ (16:13):

Όπως αναφέρει η ΠΟΑΣΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την εκδήλωση της 29ης Ιουνίου στην πλατεία Εξαρχείων, «επανέλαβε τη θέση που δημόσια έχει ήδη εκφράσει για το θέμα, αναγνωρίζοντας όμως το δικαίωμα κάθε σωματείου να οργανώνει σε νόμιμα πλαίσια οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγκέντρωση». Αναφέρει επίσης η ανακοίνωση, ότι ο κ. Μητσοτάκης, «με δεδομένο ότι η απόφαση της ΠΟΑΣΥ έχει ληφθεί και η εκδήλωση έχει λάβει τη νόμιμη άδεια, σημείωσε ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να διαφυλάξει την τάξη και την ασφάλεια όσων συμμετέχουν σε αυτήν».Στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ, τέλος, επισυνάπτεται και η άδεια που της χορηγήθηκε από τον Δήμο, μετά από αίτημα που είχε υποβάλει για την διενέργεια της εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις αντιδράσεις για την επιπόλαιη, όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα και ο Ν. Τόσκας, ενέργειά της, η ΠΟΑΣΥ επιμένει και απευθύνει νέο κάλεσμα «προς όλους τους αστυνομικούς και τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις», να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων.

Μιλώντας πρόσφατα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Ν. Τόσκας είπε ότι η εκδήλωση των αστυνομικών "χαλάει το ευρύτερο σχέδιο εξομάλυνσης της περιοχής". Άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει πολιτική υποκίνηση λέγοντας πως "έτυχε της άμεσης υποστήριξης του κ. Άδωνι Γεωργιάδη". Η αστυνομία όπως και ο στρατός είναι "εργαλεία του κράτους, νόμιμης βίας" και έτσι πρέπει να λειτουργούν, είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στα Εξάρχεια θα πρέπει να μπορούν να κάνουν εκδηλώσεις πολίτες και κάτοικοι της περιοχής.

Αναλυτικά το σχόλιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ κατά τη συνάντηση με την ΠΟΑΣΥ:

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταδικάσει δημόσια σε συνέντευξή του τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σπεύσει να τη στηρίξει. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ στηρίζει ή όχι τη συγκέντρωση που προανήγγειλε ο συνδικαλιστικός φορέας των αστυνομικών στα Εξάρχεια;

Η ΝΔ σχεδιάζει και άλλες δράσεις και ποιες; Ως πότε η ΝΔ θα θεωρεί τους αστυνομικούς «πελάτες» της και χειραγωγούμενα; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
 

Θυμίζουμε αναλυτικά την πρόσφατη απάντηση Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο του Alpha:

Α. Σρόιτερ: Σε αυτήν τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει πάρει και πολιτικές προεκτάσεις, τοποθετήθηκε και ο κ. Γεωργιάδης πάνω σε αυτό, στην πρόθεση των αστυνομικών να κάνουν μια ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων στο τέλος του μήνα. Οι μισοί λένε ότι αυτό είναι μια πρόκληση και θα οδηγήσει σε επεισόδια και σε ταραχές στο κέντρο της Αθήνας. Οι άλλοι μισοί λένε, γιατί να μη κάνουν οι αστυνομικοί μία εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων. Δικαιούνται να την κάνουν από την στιγμή που δεν μιλάμε για άβατα. Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η δική σας θέση και να μου πείτε αν πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει μέσα σε αυτό το κλίμα αυτή η εκδήλωση των αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων;

 

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το σκέφτηκα πολύ και πρέπει να σας πω ότι η αρχική μου αντίδραση ήταν, γιατί όχι; Αλλά έχω μία ευθύνη, να διασφαλίσω την κοινωνική ηρεμία. Δεν θεωρώ ότι αυτή η διαδήλωση αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμη. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και σαφής. Το σκέφτηκα πολύ. Σίγουρα θα τάραζε τα νερά. Σίγουρα θα υποχρέωνε το Κράτος να διασφαλίσει την προστασία όσων θα συμμετέχουν σε αυτήν την εκδήλωση. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να ανοίξει και τον «ασκό του Αιόλου». Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να το συνδέσω με το να δείχνω ανοχή σε μία κατάσταση η οποία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)