to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιβάν Βίλιμπορ Σίνσιτς: Σε ανορθόδοξους καιρούς χρειάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις

Οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στην Κροατία επιφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη. Σπάζοντας το «παραδοσιακό» πολιτικό σκηνικό μιας ακόμα ανατολικοευρωπαϊκής χώρας, η υποψηφιότητα του 25χρονου Ιβάν Βίλιμπορ Σίνσιτς τάραξε τα λιμνάζοντα νερά σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Συνέντευξη στον Πέτρο Αλ Αχμάρ για το Δρόμο της Αριστεράς


Ο Σίνσιτς αναδείχτηκε από το κίνημα ενάντια στη διεφθαρμένη κεντροδεξιά κυβέρνηση του 2011, και έκτοτε συμμετέχει στην οργάνωση «Ανθρώπινο Τείχος» ενάντια στις εξώσεις – κάτι που του στοίχισε πέντε συλλήψεις κατά τις 100 εξώσεις που απέτρεψε μέχρι σήμερα.

Χωρίς τη στήριξη κανενός «παραδοσιακού» πολιτικού σχηματισμού, συγκέντρωσε τελικά το εντυπωσιακό 16,42% που τον φέρνει στην τρίτη θέση πίσω από τους υποψήφιους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και της Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και πάνω από τον δεξιό «λαϊκιστή» Μίλαν Κούγιουντζιτς που συγκεντρώνει το 6,30% των ψήφων.

Ο Σίνσιτς μίλησε αποκλειστικά στον Δρόμο της Αριστεράς μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

Η ατζέντα σας συνδυάζει ριζοσπαστικότητα και ρεαλισμό. Πώς σχολιάζετε την εκστρατεία φόβου εναντίον της;

Η εκστρατεία φόβου αποτελεί βασικό όπλο του συστήματος. Σε αυτή καταφεύγουν όσοι δεν έχουν να προτείνουν λύσεις στα σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εξωτερικής πολιτικής. Οι ανθυποψήφιοί μου αναδεικνύουν δευτερεύοντα ζητήματα, όπως ποιος δηλώνει αριστερός και ποιος δεξιός, το ρόλο της εκκλησίας, τον Τίτο κ.λπ. Επικαλούνται τον κίνδυνο πολέμου, ενώ εκπροσωπούν το διεφθαρμένο σύστημα που καταστρέφει την Κροατία ήδη από τη δεκαετία του ’90. Η ριζοσπαστική μας ατζέντα περιλαμβάνει λύσεις για τα ουσιαστικά ζητήματα. Η σημερινή εξωτερική πολιτική εκπροσωπεί τις επιθυμίες ξένων δυνάμεων, των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα και είμαστε έτοιμοι να φύγουμε από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αν κάτι είναι καλύτερο για το λαό, τότε πρέπει να υλοποιηθεί, ανεξαρτήτως τι μας προσάπτουν. Η δε προτεινόμενη έκδοση μη πιστωτικού χρήματος αποτελεί λύση για τη χρηματοπιστωτική κρίση όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Όλο το νομισματικό σύστημα και η δημιουργία χρήματος έγινε με τρόπο ώστε να συσσωρεύουν λίγοι κεφάλαιο. Η Ε.Ε. βυθίζεται στα χρέη και καταρρέει. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πουλήσει ό,τι κατέχει – αλλά και να το κάνει, δεν θα ξεπληρώσει ούτε το 5-10% του χρέους της.

Δεν φοβάστε τυχόν απομόνωση της χώρας;

Η θέση της Κροατίας είναι τέτοια που, όντας σταυροδρόμι μεταφορών και διαθέτοντας πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, θα έβλαπτε τους ίδιους τους επενδυτές αν έκλειναν τα σύνορα. Εξάλλου, η χώρα είναι τουριστική, άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Το πρόβλημα είναι μόνο λίγων πολιτικών. Όμως ούτε πολιτική απομόνωση θα υπάρχει. Η Ε.Ε. δεν είναι όλος ο κόσμος. Μάλιστα, έχει προ καιρού αρχίσει να δύει. Υπάρχουν άλλες, αναδυόμενες χώρες με τις οποίες θα πρέπει να συνεργαστούμε.

Συνδέετε το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος με την ποιότητα της δημοκρατίας. Πώς εννοείτε εσείς τη δημοκρατία;

Το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να θεωρείται καν δημοκρατικό. Χρειάζεται άμεσα μερικές απτές μεταρρυθμίσεις, όπως: πρώτον, το ξεκαθάρισμα των εκλογικών καταλόγων. Δεύτερον, η αντικειμενικότητα στα ΜΜΕ. Έπειτα, το ίδιο το δικομματικό σύστημα που εκπροσωπεί τις ίδιες ιδέες. Ευτυχώς τώρα αναπτύσσονται νέα κινήματα, κόμματα και ιδέες. Αυτό είναι πραγματική δημοκρατία. Επικεντρωνόμαστε σε αλλαγές εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι νομιμοποιούμε το υπάρχον σύστημα έτσι. Ωστόσο, πολλά σχέδιά μας για την ολόπλευρη ανάπτυξη της Κροατίας πραγματικά χρειάζονται χρόνο. Για παράδειγμα, δεν είμαι εναντίον της άμεσης δημοκρατίας, όμως αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ΜΜΕ, οι άνθρωποι πάλι θα έπαιρναν λάθος αποφάσεις. Η άμεση δημοκρατία θα αναπτυχθεί εν καιρώ, όταν η γενιά του διαδικτύου μεγαλώσει.

Η υποψηφιότητά σας προέκυψε από κινηματικούς αγώνες. Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία της διαδικασίας πολιτικοποίησης αγώνων που φτάνουν να διεκδικούν την προεδρία μιας χώρας.

Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε το σύστημα στο αδύνατό του σημείο. Αυτό τώρα είναι οι εξώσεις. Υπάρχει 90% ιδιοκατοίκηση και το τραπεζικό σύστημα και το καθεστώς αποφάσισαν να την πλήξουν. Θεωρούμε λάθος τις εξώσεις και όλο το τραπεζικό σύστημα. Να γιατί προβαίνουμε σε πολιτική ανυπακοή και φυσική αντίσταση εναντίον του καθεστώτος. Σε ανορθόδοξους καιρούς, χρειάζονται ριζοσπαστικές κινήσεις. Εξαρχής πιστεύαμε πως αυτό πρέπει να εκπροσωπηθεί στην πολιτική σκηνή. Το κίνημά μας ξεκίνησε το 2011, εμπνεόμενο από την Αραβική Άνοιξη, ενάντια στη διεφθαρμένη κυβέρνηση της Jandraka Kosor και την πολιτική λιτότητας. Ιδρύσαμε ένα κόμμα το 2011, συμμετείχαμε στις εκλογές, όμως τότε ήταν ακόμα δύσκολο να γίνουμε αντιληπτοί. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να παρεμποδίσουμε τις εξώσεις. Οι πολίτες κατάλαβαν πως αν ψηφίσουν συστημικούς υποψήφιους, υπερψηφίζουν την έξωσή τους. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την αμφισβήτηση του συστήματος στην πολιτική αρένα. Αν είσαι απλώς ακτιβιστής, ουσιαστικά αναπαράγεις το σύστημα αφού αυτοί θα πάρουν τις καρέκλες τους, ούτως ή άλλως. Αυτό που φοβούνται είναι πολιτικά κινήματα. Μόνο πολιτικά θα μπορούσε να επιλυθεί και το ζήτημα των εξώσεων.

Η υποψηφιότητά σας φαίνεται πως ανήκει σε μια νέα πολιτική τάση στην Ευρώπη, όπως οι Ποδέμος. Συμφωνείτε;

Πράγματι. Όλοι μας απορρίπτουμε την παλιά πολιτική γεωγραφία και τις αντίστοιχες κατηγοριοποιήσεις. Εστιάζουμε στα ουσιαστικά ζητήματα και δεν επιτρέπουμε να διασπαζόμαστε εξαρχής για δευτερεύοντα ζητήματα. Είμαστε μια απάντηση στο διπολικό-δικομματικό σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί σε πολλές χώρες, του οποίου οι δύο πόλοι συνιστούν στην πραγματικότητα ένα ενιαίο κόμμα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας σε ευρωπαϊκό επίπεδο από κόμματα που προτείνουν ένα νέο είδος πολιτικής, αφ” ης στιγμής πιστεύουμε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι βασικά τα ίδια. Η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας είναι σημαντική.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)