to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιβάν Σεπέδα Κάστρο στην «Α»: Η Κολομβία γυρίζει σελίδα με τον Γκουστάβο Πέτρο

Ο 60χρονος Σεπέδα Κάστρο σπούδασε φιλοσοφία στη Σόφια, αλλά κράτησε αποστάσεις από το αυταρχικό σοβιετικό μοντέλο και απεχώρησε από το ΚΚ της χώρας του


«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας μας υπάρχει η πραγματική δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση με λαϊκό χαρακτήρα, με έναν ισχυρό πυρήνα κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών ομάδων της Αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων που ανήκουν σε έναν συνασπισμό. Είναι η πρώτη φορά που στην Κολομβία ένας υποψήφιος που προέρχεται από αυτό τον πολιτικό χώρο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος.

Αυτό δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 13ης Μαρτίου, όπου είχαμε μια μεγάλη νίκη της Ιστορικής Συμφωνίας», τόνισε στην ΑΥΓΗ ο Ιβάν Σεπέδα Κάστρο, ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου, ένας από τους πλέον γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, αφού ο πατέρας του, ηγέτης του Κολομβιανού ΚΚ, Μανουέλ Σεπέδα Βάργκας ήταν ο τελευταίος από τους γερουσιαστές της Πατριωτικής Ένωσης που δολοφονήθηκαν στην Μπογκοτά τον Αύγουστο του 1994.

Ο 60χρονος Σεπέδα Κάστρο σπούδασε φιλοσοφία στη Σόφια, αλλά κράτησε αποστάσεις από το αυταρχικό σοβιετικό μοντέλο και απεχώρησε από το ΚΚ της χώρας του. Το 2010 εξελέγη βουλευτής αποτελώντας τον πέμπτο σε σταυρούς προτίμησης και το 2014 έκανε την είσοδό του στη Γερουσία.

Οδηγείστε στις εκλογές μέσα σε μια ιδιαίτερα αυξημένη πόλωση.

Μπροστά στην προοπτική μιας ιστορικής αλλαγής στην Κολομβία, ασφαλώς και οξύνθηκαν όλοι οι κίνδυνοι και οι δυσκολίες, οι απόπειρες και οι απειλές δολοφονίας των βασικών ηγετών του συνασπισμού μας, του υποψηφίου Προέδρου μας Γκουστάβο Πέτρο και της υποψηφίας αντιπροέδρου μας Φράνσια Μάρκες. Δεν είχαμε μόνο τις φυσικές απειλές εναντίον των υποψηφίων μας, αλλά και απειλές εναντίον της διασφάλισης της διαφάνειας του εκλογικού συστήματος, απειλές εναντίον των εγγυήσεων που θα έπρεπε να προσφέρει η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, που είναι υπέρ του υποψηφίου της Δεξιάς που είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος.

Η κυβέρνηση του Ντούκε δεν προσφέρει τις εγγυήσεις που θα έπρεπε για αδιάβλητες εκλογές. Για τον λόγο αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον Γκουστάβο Πέτρο και τη Φράνσια Μάρκες ώστε να εγγυηθούμε τη διαφάνεια των εκλογών. Θα έχουμε 27 αποστολές διεθνών παρατηρητών αναπτύσσοντας σε εθνικό επίπεδο ένα δίκτυο μαρτύρων και δικηγόρων που θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά σε όλα τα επίπεδα για να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε τον σεβασμό των εκλογικών αποτελεσμάτων και τον αναμενόμενο θρίαμβό μας.

Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις ότι σχεδόν ένας στους δύο πολίτες δηλώνει πως θα ψηφίσει τον Πέτρο και κυρίως οι νέοι άνθρωποι.

Αυτό δείχνει ότι κάναμε πάρα πολύ καλή δουλειά. Υπάρχουν τρία στοιχεία που πρέπει να υπολογίσουμε. Το πρώτο είναι ότι το 2016 καταφέραμε έναν πολύ σημαντικό πολιτικό θρίαμβο, τη Συμφωνία Ειρήνης ανάμεσα στο παλιό αντάρτικο των FARC και την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος. Η μεγάλη νίκη της ειρήνης δεν ήταν εύκολη ούτε τυχαία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που ακολούθησαν και στις αλλαγές στις οποίες οδηγείται η χώρα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές θριάμβευσαν τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουμε αριστερούς δημάρχους στην Μπογκοτά, το Κάλι, το Μεντεγίν και πολλές άλλες πόλεις. Οι τοπικές δημοτικές αριστερές αρχές αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου αποδεικνύοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούμε να κυβερνήσουμε υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το τρίτο στοιχείο καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2021 και αποκλήθηκε λαϊκή εξέγερση, ένα μεγάλο λαϊκό ξέσπασμα, μια τεράστια και πρωτοφανής για την Κολομβία λαϊκή κινητοποίηση. Επικεφαλής αυτών των κινητοποιήσεων μπήκαν οι νέοι που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, τροφοδοτώντας την ελπίδα για μια πολιτική αλλαγή στη χώρα μας.

Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνάρτηση με την καταστροφική πολιτική της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ντούκε, που ακολούθησε μια εντελώς ελιτίστικη πολιτική και οδήγησε στη φτώχεια εκατομμύρια Κολομβιανούς και Κολομβιανές, με ένα ύφος στρατιωτικο-πολιτικού ακροδεξιού δικτάτορα, ένα είδος καουντίλιο περασμένων εποχών, όπως ήταν ο Άλβαρο Ουρίμπε.

Που εφάρμοσε και μια άγρια καταστολή…

Ασφαλώς, οι ειρηνικές, στην τεράστια πλειοψηφία τους, λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες αντιμετωπίστηκαν με την κρατική βία, την αστυνομική βία, την παρακρατική βία. Ο κόσμος αγωνίστηκε, αντιστάθηκε, πάλεψε, μάτωσε και θέλει αλλαγές.

Είναι σημαντικό ότι φτάσαμε να διεκδικούμε την προεδρία της χώρας έχοντας δύο εξαιρετικούς υποψηφίους. Ο Πέτρο είναι ένας πολύ χαρισματικός πολιτικός, όπως και η Φράνσια Μάρκες, και εκπροσωπούν δύο διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Ο Πέτρο είναι ένας πρώην αντάρτης που υπέγραψε την ειρήνη, αποδέχθηκε και εργάστηκε για την ειρήνη με συνέπεια, έδωσε μεγάλες μάχες στη Βουλή εναντίον των μαφιών της παραπολιτικής και έγινε δήμαρχος της Μπογκοτά.

Η Μάρκες είναι μια αφροαμερικανικής καταγωγής λαϊκή γυναίκα που αναγνωρίστηκε διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος, προέρχεται από τις κοινότητες που ζουν στη φτώχεια, αλλά έκανε μεγάλα βήματα στη ζωή της. Έλαβε και το διεθνές Βραβείο Γκόλμαν για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μια αγωνίστρια υπέρ της φύσης και των δημοσίων αγαθών των κοινοτήτων, της φύσης του νερού, του αέρα, του περιβάλλοντος.

Τι ρόλο παίζουν οι ΗΠΑ στην Κολομβία;

Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε με τις ΗΠΑ μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού. Θέλουμε τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας μας. Αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με τον εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε θέματα όπου έχουμε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε με την κυβέρνηση του Μπάιντεν μια διαφορετική οπτική αντιμετώπισης του εμπορίου ναρκωτικών.

Οι ΗΠΑ δίνουν πρωταρχική σημασία σε έναν στείρο και άγονο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, που εφαρμόζεται εδώ και πενήντα χρόνια στην Κολομβία. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαμε μέχρι σήμερα ήταν ο θάνατος και η καταστροφή και η διατήρηση του εμπορίου ναρκωτικών. Η Κολομβία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερο παραγωγό κοκαΐνης στον κόσμο. Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη μιας εντελώς διαφορετικής προσέγγισης, που να μην στηρίζεται στον πόλεμο και την τιμωρία, αλλά σε μια οικονομική και κοινωνική αντιμετώπιση των βαθιών αιτιών του φαινομένου. Για τον λόγο αυτό προέχει ένας διμερής διάλογος με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πολιτική τιμωρίας δεν απέδωσε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η σταδιακή αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση ορισμένων ουσιών φαίνεται να φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό το είδαμε σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ ή και σε άλλες χώρες με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Δεν θέλουμε να εφαρμόζουμε την ίδια πολιτική τιμωρίας στην Κολομβία, όπως και στις ΗΠΑ. Θέλουμε την αλλαγή της πολιτικής και της οπτικής της σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο.

Πώς βλέπετε την Ευρώπη και τις προσπάθειες μιας πολιτικής ολοκλήρωσης των χωρών της Νότιας Αμερικής;

Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας με την Ευρώπη θα είναι πάρα πολύ σημαντικές για την κυβέρνηση του Πέτρο και της Μάρκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένας σημαντικό εταίρος σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η οικοδόμηση της ειρήνης στην Κολομβία, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ίδιας της δημοκρατίας. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά θέματα που θα πρέπει να τα συζητήσουμε. Πρέπει να ισχύει το ίδιο καθεστώς αλληλοσεβασμού που θα πρέπει να έχουν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Θέλουμε να αναπτύξουμε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με την Ε.Ε. για να έχουμε και οι δύο κέρδος.

Σε λίγο θα έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Κολομβία και σε λίγους μήνες ελπίζουμε να έχουμε και μια προοδευτική κυβέρνηση στη Βραζιλία, μετά τη νίκη στην Χιλή και την Ονδούρα. Οι προοδευτικές δυνάμεις φαίνεται να σαρώνουν στην Κεντρική και Λατινική Αμερική δίνοντας μια ελπίδα στον κόσμο μας.

Την τελευταία εικοσαετία οικοδομούμε μια πορεία αλλαγών σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής ταυτόχρονα με μια πορεία πολιτικής ολοκλήρωσης της περιφέρειάς μας. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι λαοί και οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν από κοινού κοινά προβλήματα.

Σταδιακά και η Λατινική Αμερική οδηγείται σε μια παράλληλη πορεία. Κάποιες κυβερνήσεις πέτυχαν πάρα πολλά πράγματα, άλλες λιγότερα, υπάρχουν διαφορετικές προοδευτικές προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων και διαφορετικές οπτικές, αλλά σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινωνίες μας, υπάρχει ένα κίνημα των λαών μας, υπάρχουν λαϊκά κινήματα, προοδευτικά και κοινωνικά κινήματα, κινήματα των ιθαγενών λαών, των οργανώσεων των αγροτών, των Αφροαμερικανών, των φεμινιστικών και νεολαιΐστικων κινημάτων στην αναζήτηση αλλαγών. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή πάνω στα αιτήματα των κοινωνικών αλλαγών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις σε όλες τις χώρες στέκονται δίπλα στον κόσμο και μετατρέπονται σε ερμηνευτές των πόθων, των διεκδικήσεων και των δικαιωμάτων του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)