to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ηττήθηκε η Ν.Δ. της Αμερικής

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και όχι η Ν.Δ., δικαιούται να πανηγυρίζει για την τελικά περιφανή νίκη Μπάιντεν


Η νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δίκαια πανηγυρίστηκε από τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Στη χώρα μας, ακόμα και η ηγεσία της Ν.Δ. προσπάθησε να οικειοποιηθεί τη δημοκρατική νίκη του λαού των ΗΠΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στο ποιες πολιτικές ηττήθηκαν και ποιες επιδοκιμάστηκαν στις εκλογές αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, και όχι η Ν.Δ., δικαιούται να πανηγυρίζει για την τελικά περιφανή νίκη Μπάιντεν. Πρώτα - πρώτα διότι σύμπασα η Αριστερά των ΗΠΑ τάχθηκε και κινητοποιήθηκε υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Για τους μη γνωρίζοντες, ακόμα και το Κ.Κ. των ΗΠΑ (CPUSA) ενεργοποιήθηκε προεκλογικά υπέρ του Μπάιντεν δηλώνοντας ότι «η απειλή του φασισμού είναι πραγματική» και αποφεύγοντας την ψεύτικη διαπίστωση «τι Τραμπ, τι Μπάιντεν» που υποστήριξαν ορισμένοι αριστεροί εκτός της Αμερικής.

Επανερχόμενος στο ποιες πολιτικές ηττήθηκαν μαζί με τον Τραμπ, επισημαίνω, από το αποτέλεσμα των exit polls την ημέρα των εκλογών, ότι τρία κατά σειρά ήταν τα κριτήρια για την ψήφο των Αμερικανών πολιτών: α) η οικονομία, β) οι διαφυλετικές σχέσεις και γ) ο χειρισμός του κορωνοϊού. Η εξωτερική πολιτική δεν βάρυνε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στα θέματα της οικονομίας, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πήγε άσχημα συνολικά, αν και υπήρξε καταστροφική για τους κοινωνικά αδύναμους με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε υπέρ των πλουσίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Στις διαφυλετικές σχέσεις προκάλεσε βαθύτατο διχασμό στην αμερικανική κοινωνία, πριμοδοτώντας τη ρατσιστική βία εις βάρος των Αφροαμερικανών, ενώ ίδιας ποιότητας ήταν η μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, με κορυφαία επιλογή το χτίσιμο τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Στο μέγιστο πρόβλημα της πανδημίας, η πολιτική Τραμπ δεν αντέχει σε οποιαδήποτε κριτική, αφού κατάργησε το σύστημα Υγείας τού προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα, περιφρόνησε την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, ενώ αποχώρησε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καταγγέλλοντάς τον ως «Δούρειο  Ίππο» της Κίνας.

Η νίκη Μπάιντεν αποτελεί ήττα της Δεξιάς

Αν στα κρίσιμα μεγάλα θέματα συνυπολογιστεί και η στάση Τραμπ απέναντι στην κλιματική κρίση, την οποία υποτίμησε αποχωρώντας και από την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού, έχουμε την πλήρη εικόνα τού γιατί καταψηφίστηκε ο Τραμπ, όπως και γιατί η ευρύτερη Αριστερά στις ΗΠΑ τάχθηκε και έδρασε υπέρ του Μπάιντεν. Κάθε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να αντιληφθεί ότι η νίκη Μπάιντεν αποτελεί ήττα της Δεξιάς, και κυρίως της Ακροδεξιάς, στις ΗΠΑ και γενικότερα στον κόσμο.

Όσο για τα καθ’ ημάς, η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα προαναφερθέντα ζητήματα δεν απέχει πολύ από την πολιτική Τραμπ.  Άλλωστε, γι’ αυτό η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος επιλέγει να μιλάει ελληνοκεντρικά για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ επικαλούμενη, κατά κανόνα, ότι ο Τραμπ είναι φίλος του Ερντογάν, ενώ ο Μπάιντεν φίλος της Ελλάδας. Το αν η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο θα αποβεί υπέρ του αμερικανικού λαού, της δημοκρατίας στον κόσμο και της ενίσχυσης της παγκόσμιας συνεργασίας δεν απασχολεί τα στελέχη της Ν.Δ. Ούτε καν αναφέρονται οι δήθεν ευρωπαϊστές στο σοβαρό ενδεχόμενο με Πρόεδρο Μπάιντεν να βελτιωθούν οι σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ και γενικότερα οι ευρωαμερικανικές σχέσεις.

Σε αντίθεση με την ηγεσία της Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε πρωτίστως στην πρωτοφανή λαϊκή συμμετοχή στις εκλογές ως στοιχείο τόνωσης της δημοκρατίας, ενώ μίλησε και για την ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας μέσω των αντίστοιχων θεσμών.  Ήδη ο εκλεγμένος Πρόεδρος ανακοίνωσε την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα, καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

tags: άρθρα

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)