to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:10 | 15.05.2012

πηγή: https://left.gr/97

Ήττα της Μέρκελ στις Βεστφαλίες;

Από αυτή την κατάσταση δεν διαφαίνεται καμία σοβαρή αισιόδοξη προοπτική στην Γερμανία, και η ελληνική αριστερά πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό.


Του Γιάννη Μπρούζου


Πολύ ανήσυχα διαβάζω τις αναλύσεις και σε μέσα ενημέρωσης αλλά και από ανθρώπους της Αριστεράς, που μιλούν για πανωλεθρία της Μέρκελ και ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας λόγω του κακού αποτελέσματος του κόμματός της στις τοπικές εκλογές στo κρατίδιο Norden-Westfallen. Είναι σημαντικό μετά την μεγάλη νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα και τις ευθύνες που αυξάνονται, να παραμένουμε ψύχραιμοι και σοβαροί στην ανάλυση της κατάστασης και της συγκυρίας.


Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έχει βέβαια κάποιες ενδείξεις για την γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα, αλλά δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, και της πολιτικής Μέρκελ (προσοχή της πολιτικής και όχι των προσώπων). Σε πολύ μεγάλο βαθμό απλά επικυρώθηκε η δημοφιλία της υποψήφιας του SPD (σοσιαλδημοκράτες) έναντι ενός πραγματικά τελειωμένου πολιτικού των χριστιανοδημοκρατών CDU και όλα τα παράπλευρα στοιχεία συνιστούν μάλλον μια πύρρεια νίκη του νεοφιλελεύθερου στρατοπέδου παρά μια ήττα. Έχουμε λοιπόν


1. την τεράστια ήττα της Αριστεράς (Linke) που έχασε σχεδόν το μισό ποσοστό της και όλες της έδρες στο κοινοβούλιο.


2. την μικρή αλλά σημαντική στη συγκυρία άνοδο του κόμματος των φιλελευθέρων (fdp) που φαίνεται να ξανανιώνει μετά από αλλεπάλληλες ήττες. Το κόμμα αυτό είναι ακραία νεοφιλελεύθερο και συμμετέχει στην κυβέρνηση Μέρκελ αποτελώντας και τον βασικό της σύμμαχο.


3. την μεγάλη άνοδο των πειρατών ενός επίσης φιλελεύθερου κόμματος που φαίνεται πια να εδραιώνονται στην πολιτική σκηνή.


4. Σε επίπεδο χώρας από της δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται πτώση του CDU που διατηρείται στις 3-4 μονάδες πάνω από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα παραμένοντας αδιαμφισβήτητα πρώτο κόμμα. Το SPD ανεβαίνει λίγο και οι Πράσινοι φαίνεται να έχουν ανακόψει την πορεία τους σε ένα ποσοστό γύρω στο 15% με την Αριστερά τελευταία στο 6% (αρκετά πιο χαμηλά από το εκλογικό της ποσοστό). Το μόνο κόμμα που κερδίζει γύρω στο 10% και είναι κύριος παράγοντας ανακοπής και των πρασίνων αλλά εν μέρη και της αριστεράς είναι οι πειρατές.


Από αυτή την κατάσταση δεν διαφαίνεται καμία σοβαρή αισιόδοξη προοπτική στην Γερμανία, και η ελληνική αριστερά πρέπει να το λάβει υπόψη αυτό. Η πολύ πιθανή αλλαγή φρουράς μεταξύ Μέρκελ και κοκκινοπράσινης συμμαχίας (spd και πράσινοι) και ο μη αναμενόμενος ρόλος των πειρατών που μπορεί να στηρίξουν οποιοδήποτε μεγάλο κόμμα, δεν προδιαθέτει για κάτι θετικό, καθώς η ατζέντα δεν κινείται καθόλου προς τα αριστερά σε αυτή τη φάση. Η επικράτηση Ολάντ για παράδειγμα είναι μια κάποια ελπίδα κυρίως διότι η ατζέντα του επηρεάστηκε από την δυναμική του Μετώπου της Αριστεράς και του Μελανσόν, κάτι που δεν ισχύει για την Γερμανία με την αριστερά να βρίσκεται σε πολύ κακή θέση. Ας είμαστε λοιπόν συγκρατημένοι, και ας μην δημιουργούμε αυταπάτες στον κόσμο. Έχουμε πολύ μεγάλη μάχη μπροστά μας στην Ευρώπη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)