to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:36 | 04.12.2018

Διεθνή

Ήττα στο κοινοβούλιο για την κυβέρνηση της Μέι - Έχασε δύο ψηφοφορίες

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για το Brexit που ζητά να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων "δεν είναι τέλεια", όμως είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να γίνει, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει ένα διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία ή ακόμη και να μην υπάρξει καθόλου αποχώρηση - Πλήθος αντιδράσεων εντός Βρετανίας


"Δεν λέω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια. Δεν επρόκειτο ποτέ να είναι τέλεια. Αυτή είναι η φύση της διαπραγμάτευσης", είπε η Μέι, κατά την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την έγκριση της συμφωνίας, στις 11 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση "που δίνει τα πάντα στη μία πλευρά και τίποτα στην άλλη". Και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η αναζήτηση του τέλειου Brexit να αποτρέψει ένα καλό Brexit".

Νωρίτερα, η Μέι είχε διαβεβαιώσει ότι το λεγόμενο backstop για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο διαφωνούν πολλά μέλη του Συντηρητικού κόμματος, δεν αποτελεί παγίδα για τη χώρα. "Δεν είναι κάποιο τρικ για να παγιδευτούμε στην ΕΕ", τόνισε. "Στην πραγματικότητα μας δίνει κάποια σημαντικά οφέλη όσον αφορά την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς πολλές από τις υποχρεώσεις και αυτό είναι κάτι που η ΕΕ δεν θα ήθελε να συμβεί, πόσω μάλλον να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα", είπε.

Η κυβέρνηση της Μέι υπέστη δύο αλλεπάλληλες και σοβαρές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, ένδειξη της αδύναμης θέσης στην οποία έχει βρεθεί, πριν ακόμη ξεκινήσει η συζήτηση για τη συμφωνία του "διαζυγίου" με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που αφορούσε το κατά πόσο η κυβέρνηση επέδειξε περιφρόνηση απέναντι στο κοινοβούλιο, παραβιάζοντας τους κανόνες του, οι βουλευτές την καταψήφισαν με ψήφους 311 έναντι 293. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι εμφανίζονται εξοργισμένα επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η Ντάουνινγκ Στριτ από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Υπέβαλαν έτσι από χθες ένα αίτημα ζητώντας την άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και σήμερα έκριναν την κυβέρνηση ένοχη για περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

"Η σημερινή ψηφοφορία είναι ντροπή για την κυβέρνηση. Είναι τεράστιας συνταγματικής και πολιτικής σημασίας. Ουδέποτε στο παρελθόν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν είχε κρίνει τους υπουργούς ένοχους για περιφρόνηση", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, μετά την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο αύριο, Τετάρτη.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση της Μέι έχασε και μια δεύτερη ψηφοφορία που αφορούσε μια τροπολογία –την οποία κατέθεσε ένα μέλος του Συντηρητικού κόμματος– με την οποία θα αναγκαζόταν να παραχωρήσει διευρυμένες εξουσίες στο κοινοβούλιο στη διαδικασία του Brexit εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες απορριφθεί από τους βουλευτές. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 299.

Με την καταψήφιση της πρότασης αυτής, η Μέι χάνει το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για να πείθει τους βουλευτές να στηρίζουν τη συμφωνία: ότι σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ άτακτα, δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία.

«Άλμα στο κενό» η συμφωνία Brexit δηλώνει ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η συμφωνία για το Brexit που ζητά η Τερέζα Μέι να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων ισοδυναμεί με άλμα στο κενό και πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία ή να παραιτηθεί.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με τι θα μοιάζει η µακροπρόθεσµη σχέση μας με την Ευρώπη και για αυτό το λόγο τόσοι πολλοί βουλευτές σε όλο το κοινοβούλιο είναι απρόθυμοι να ψηφίσουν ένα Brexit στα τυφλά και να κάνουν ένα άλμα στο κενό με το μέλλον της Βρετανίας», τόνισε ο Κόρμπιν.

Εθνική ταπείνωση η συμφωνία Brexit κατά τον πρώην ΥΠΕΞ Τζόνσον

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα να καταψηφιστεί η συμφωνία για το Brexit που έχει φέρει η βρετανική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη συμφωνία εθνική ταπείνωση – περίγελος της απόφασης για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Έχουμε πληθώρα επιλογών. Για να ενεργήσουμε δεόντως πρέπει να καταλάβουμε τι θα συμβεί την ερχόμενη Τρίτη, εάν, όπως ελπίζω, αυτή η σπουδαία Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία», τόνισε ο πρώην ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)