to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 25.10.2012

Διεθνή

Ιταλός, εβραϊκής καταγωγής, του Estelle, μηνύει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ

«Ως Εβραίος, είναι το όνειρό μου να πάω στη Γάζα για να καταθέσω ότι είμαστε αδέρφια, και ότι το Ισραήλ πρέπει να βρει άλλα μέσα –που δεν θα είναι στρατιωτικά– για να επιλύσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο λαών».


Στις 24 Οκτωβρίου 2012, ο Μάρκο Ραμαζότι Στόκελ, με τη βοήθεια της Ιταλικής Νομικής Ομάδας (Gilberto Pagani και Simonetta Crisci) κατέθεσαν στο Δικαστήριο της Ρώμης μήνυση για:

 

α) απαγωγή

β) βιαιοπραγία

γ) ληστεία

δ) κατάληψη πλοίου (π.χ. έγκλημα του άρθρου 3,του νόμου 422/1989)

«ζητώντας να διενεργηθούν ανακρίσεις για να επιτευχθεί η ταυτοποίηση των ατόμων που κατηγορούνται γι’ αυτά τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών και ναυτών της μονάδας που διεξήγαγε την επιχείρηση, υποδεικνύοντας, εντούτοις, τα κάτωθι άτομα, με την ιδιότητά τους ως ανώτατες αρχές του κράτους του Ισραήλ, που διέταξαν τη δράση και διάπραξη των εγκλημάτων που αναφέρθηκαν στο παρόν: Σιμόν Πέρες (πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ), Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Πρωθυπουργός), Εχούντ Μπαράκ (Υπουργός Άμυνας), Αβιγκντόρ Λίμπερμαν (Υπουργός Εξωτερικών), Μπένυ Γκαντζ (Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων) Ram Rothberg (Διοικητής του Ναυτικού).»

Στη μήνυση αναφέρετε ότι του αφαιρέθηκαν: 1 κινητό τηλέφωνο, 1 δορυφορικό τηλέφωνο, ένας φάκελος που περιείχε το ποσό των 75 ευρώ σε μετρητά, σημειώματα σχετικά με το ταξίδι, φωτογραφίες διαβατηρίου και ιατρικοί φάκελοι που σχετίζονται με εμβολιασμούς, εξαιρετικά σημαντικοί καθώς ο ενάγων ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό, σε χώρες όπου τα εν λόγω εμβόλια συνίστανται ιδιαίτερα.


Ο Μάρκο Ραμαζότι Στόκελ είναι 65 ετών, Ιταλός, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. Το δεύτερο επώνυμό του είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν: «Γράψτε το, σας παρακαλώ, για να καταλάβουν ότι είμαι Εβραίος και ότι αν παλεύω ενάντια στην κατοχή, είναι για τους ίδιους τους Εβραίους, επειδή η κατοχή βλάπτει αυτούς και όχι μόνο τους Παλαιστίνιους».

 «Μεγάλωσα σε μουσουλμανική χώρα. Έχω ζήσει και δουλέψει σε δώδεκα μουσουλμανικές χώρες. Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι κοντά στην καρδιά μου. Οι Άραβες είναι αδέρφια μου. Είναι αδιανόητο για εμένα ότι ένας Εβραίος/α θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η ασφάλειά του/της  – από διώξεις, Ολοκαύτωμα, πογκρόμ – θα μπορούσε ποτέ να έρθει από τη χρήση βίας εναντίον άλλων ανθρώπων. Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα αυτής της βίας».


Ο Μάρκο Ραμαζότι έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην αναπτυξιακή βοήθεια, ως ανθρωπολόγος και κοινωνιο-οικονομολόγος, και μάνατζερ σε πρότζεκτ και εκπρόσωπος ΜΚΟ. Έχει δουλέψει σε 26 αναπτυσσόμενες χώρες και διεθνείς ΜΚΟ, σε διεθνείς συμβουλευτικές εταιρίες, την Ε.Ε και διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ (FAO, IFAD, UNICEF, WFP), και στην Italian Development Cooperation. Έχει υπάρξει σύμβουλος σε μια αφρικανική κυβέρνηση και, πρόσφατα, έχει οργανώσει και διδάξει σε μαθήματα ασφαλείας για ΜΚΟ, θρησκευτικές αποστολές και επιχειρήσεις που δουλεύουν στο εξωτερικό. Έχει πτυχίο στο Διεθνές Δίκαιο και είναι βοηθός καθηγητή στο Churchill College του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Έχει ένα πολιτικό παρελθόν στο Ιταλικό Κομουνιστικό Κόμμα και ήταν μέλος του μεγάλου Ιταλικού συνδικάτου CGIL. Από το έτος 2000, είναι μέλος του ECO (Ebrei contro l’Ocupazione – Εβραίοι κατά της κατοχής), και του EJSP (European Jews for a Just Peace – Ευρωπαίοι Εβραίοι για μια Δίκαιη Ειρήνη). Συμμετείχε σε προηγούμενο εγχείρημα για τη Γάζα, μαζί με τη γαλλική ομάδα.


«Το Ισραήλ ακολουθεί μόνο τους κανόνες που έχει φτιάξει το ίδιο, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, ούτε τηρεί τα διεθνή ηθικά πρότυπα, επειδή έχει επιβάλει στους Παλαιστίνιους ένα καθεστώς απαρτχάιντ», λέει ο Μάρκο. «Οπότε άλλοι Εβραίοι είναι ανάγκη να πουν: “Κυβέρνηση του Ισραήλ, έχετε πάρει μια πολιτική κατεύθυνση δράσης που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη […] αλλά εάν αγωνιστούμε και προσπαθήσουμε να δουλέψουμε με τους Άραβες, τους Μουσουλμάνους, στην πραγματικότητα θα προστατεύουμε και θα υπερασπιζόμαστε τον εβραϊκό λαό – τους προστατεύουμε, γιατί θυμόμαστε, ως Εβραίοι, ότι κι εμείς έχουμε διωχθεί. Ο μόνος δρόμος να αποτρέψουμε το διωγμό είναι να τείνουμε το χέρι μας στον εχθρό: δεν θα είναι τα όπλα που θα μας προστατεύσουν”».

«Ως Εβραίος, είναι το όνειρό μου να πάω στη Γάζα για να καταθέσω ότι είμαστε αδέρφια, και ότι το Ισραήλ πρέπει να βρει άλλα μέσα – που δε θα είναι στρατιωτικά μέσα – για να επιλύσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο λαών».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)