to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:18 | 03.07.2019

Διεθνή

«Η Κάρολα σήμερα είναι ένας εντελώς ελεύθερος άνθρωπος»

Ιταλικό δικαστήριο ήρε την εντολή κατ' οίκον περιορισμού της Γερμανίδας πλοιάρχου του Sea-Watch 3, το οποίο είχε διασώσει 43 αφρικανούς μετανάστες στη Μεσόγειο - «Σαλπάρει» και το ιστιοφόρο Alex της Mediterranea Saving Humans για αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο


Η Κάρολα Ράκετε, η πλοίαρχος του Sea-Watch 3, δεν αναμένεται να επιστρέψει αμέσως στη Γερμανία, αφότου αφέθηκε ελεύθερη από τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί στην Ιταλία. Ο πατέρας της, Έκεχαρτ Ράκετε, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (Tετάρτη 3/7), ότι η κόρη του θα ήθελε να παραμείνει στην Ιταλία έως την επόμενη ακροαματική διαδικασία, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου.

Χθες, δικαστής ήρε τη διαταγή του κατ’ οίκον περιορισμού σε βάρος της Ράκετε, καθώς απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εναντίον της ότι αντιστάθηκε στις εντολές που είχε λάβει από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. «Η Κάρολα σήμερα είναι ένας εντελώς ελεύθερος άνθρωπος» δήλωσε η Τζόρτζια Λινάρντι, η εκπρόσωπος τύπου της μκο Sea-Watch, σε μια συνέντευξη τύπου στη Ρώμη.

«Μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία επειδή δέχθηκε απειλές»

Όπως ανακοίνωσε η γερμανική ΜΚΟ για την οποία εργάζεται, η Καρόλα Ρακέτε, μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία καθώς δέχθηκε απειλές,

«Έγιναν κάποιες γενικές απειλές εναντίον της Καρόλα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Sea Watch. «Για τον λόγο αυτό τη μεταφέραμε σε μυστική τοποθεσία. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τα σχέδιά της», πρόσθεσε μιλώντας στα αγγλικά. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ, η Ρακέτε χαρακτήρισε την απόφαση της δικαστή Αλεσάντρα Βέλα «μια μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν»

Ο δικαστής απέρριψε την κατηγορία της «βίας εναντίον  πολεμικών πλοίων» και υποστήριξε ότι η αντίσταση στις αρχές δικαιολογείται "κατά την εκπλήρωση ενός καθήκοντος" - του καθήκοντος της διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα (από tweet της Sea Watch - το σκίτσο γράφει "Υπάρχουν καπετάνιοι... και καπετάνιοι")

Οργισμένος ο ακροδεξιός Σαλβίνι

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχο.

«Είμαι απλά τσαντισμένος για την απόφαση που αφήνει ελεύθερη μια εγκληματία και αποφασισμένος να σταματήσω τους διακινητές ανθρώπων, όπλων και ναρκωτικών» έγραψε την Τετάρτη ο ακροδεξιός πολιτικός στο Twitter.

Σε μια άλλη ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε: «Βγάλτε τις ρόμπες σας (των δικαστών) και κατεβείτε υποψήφιοι με την αριστερά εάν θέλετε να μπείτε στην πολιτική».

Η Ένωση Δικαστών της Ιταλίας αποδοκίμασε την επίθεσή του. «Για μία ακόμη φορά, τα περιφρονητικά σχόλια για μια δικαστική απόφαση, χωρίς ούτε μία αναφορά στο τεχνικό ή νομικό περιεχόμενό της, κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν το κλίμα μίσους» τονίζεται σε μια ανακοίνωση.

Απαντώντας στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, η Λινάρντι επισήμανε ότι η Sea-Watch έχει «κουραστεί» από τις κατηγορίες του Σαλβίνι κάνοντας λόγο για ένα «πρόσωπο, το οποίο, χωρίς κανένα δικαίωμα, προσβάλλει (το Sea Watch) ολημερίς». Σύμφωνα με την ίδια, ο Σαλβίνι «θα μπορούσε να επωφεληθεί» περνώντας χρόνο σε ένα πλοίο της Sea-Watch και αναμένει ότι εκείνος θα βοηθούσε στην περίπτωση μιας διάσωσης. Εάν όχι, είπε η Λινάρντι, ο Ματέο Σαλβίνι «θα ήταν τέρας».

Πάντως, ο Σαλβίνι αποκάλεσε τη Ράκετε «πλούσια και κακομαθημένη Γερμανίδα».

Η Ράκετε κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς αψήφησε τις εντολές του πολεμικού ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας με το πλοίο της, της μκο Sea-Watch.

Η δικαστίνα Αλεσάντρα Βέλα απεφάνθη σήμερα ότι η Ράκετε δεν παραβίασε κανέναν νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Εισαγγελία του Ακράγαντα: Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν σχέση τους με διακινητές   

Η σύλληψη της Καρόλα Ρακέτε δεν πρόκειται να πτοήσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις από τις δραστηριότητές τους για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο. Ήδη, η Mediterranea Saving Humans ανακοίνωσε πως επιστρέφει στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λαμπεντούζα, όχι πλέον με το γνωστό σκάφος Mare Jonio, αλλά με το ιστιοφόρο Alex, ενώ ήδη έχει εντείνει τη δράση της και η ισπανική Open Arms.

   Σε μήνυμά της η Mediterranea τονίζει πως επιστρέφει στις θάλασσες, όχι πλέον με το Mar Jonio «που παράλογα παραμένει δεμένο πίσω από κάγκελα στο λιμάνι, επειδή έσωσε τη ζωή 30 ανθρώπων», αλλά με το έως τώρα βοηθητικό σκάφος της Alex. «Ακόμη μία φορά σαλπάρουμε στη θάλασσα για να σώσουμε ζωές, αλλά πλέον δεν είμαστε μόνοι γιατί οι Open Arms και Αϊλάν Κούρντι της Sea-Eye θα είναι μαζί μας», τονίζει ο οργάνωση.

   Η αποστολή της θα παραμείνει η ίδια. «Θα παρακολουθούμε και θα καταγγέλλουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη θάλασσα, που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει ένα νεκροταφείο και μία έρημο, και να διασώσουμε και να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Θα φθάσουμε στη λεγόμενη Λιβυκή SAR, μία ζώνη που ελέγχεται από πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών, που η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης και της ΕΕ έχουν νομιμοποιήσει. Η παρουσία μας εκεί είναι το μόνο αποτρεπτικό μέσο», αναφέρει η ΜΚΟ.

   «Ακόμη μία φορά», προσθέτουν στελέχη της, «πηγαίνουμε εκεί που δεν έπρεπε να βρισκόμαστε: σε εκείνη τη Μεσόγειο που σήμερα διακυβεύεται το μέλλον όλων μας, διότι σε εκείνη τη θάλασσα πνίγεται η ανθρωπιά μας, το καλλίτερο κομμάτι του νομικού μας πολιτισμού και η ελπίδα να ζούμε σε έναν κόσμο ελεύθερο και πιο δίκαιο».

Εισαγγελέας: Καμιά απόδειξη για σχέση ΜΚΟ και διακινητών

Ο «ούριος άνεμος» για τα σκάφη των ΜΚΟ έρχεται από τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Ακράγαντα (Αγκριτζέντο) Λουΐτζι Πατρονάτζο, ο οποίος εξήγησε πως δεν υπάρχουν υλικές αποδείξεις ότι υπάρχουν προσυμφωνίες «μεταξύ διακινητών ανθρώπινων υπάρξεων και ΜΚΟ» για τη διάσωση των μεταναστών, «ούτε ως ένα απλό τηλεφώνημα, ούτε ως επικοινωνία του τύπου' μεταφέρουμε μετανάστες, προσεγγίστε και επιβιβάστε τους».

   «Οι λιβυκοί λιμένες δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλείς λιμένες. Όταν κάποιος μιλάει για ασφαλείς λιμένες δεν εννοεί απλώς ένα λιμάνι όπου ο ναυαγός μπορεί να πατήσει γη, αλλά ένα λιμάνι όπου θα είναι εξασφαλισμένα για τους μετανάστες όλα τα δικαιώματα για τη ζωή του ανθρώπου», υπογραμμίζει ο εισαγγελέας, εξηγώντας πως ο κίνδυνος για την Ιταλία «δεν είναι τα φουσκωτά που έρχονται από τη Λιβύη», αλλά οι λεγόμενες «βάρκες φάντασμα», δηλ. οι αφίξεις σε ιταλικό έδαφος που δεν εντοπίζονται.

Sea Watch: Δεν σταματάμε τις επιχειρήσεις διάσωσης

Παράλληλα και η Sea Watch ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. «Χρειάζεται μία πολιτική λύση, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν καταστάσεις αυτού του είδους», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ρούμπεν Νόιγκεμπάουερν, υπαινισσόμενος την απαγόρευση κατάπλου του σκάφους της οργάνωσης και τη σύλληψη της Ρακέτε. Ο ίδιος πρόσθεσε: «είμαστε πολύ απογοητευμένοι από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρώπη».

Η οργάνωση ενημέρωσε πως έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα νομικά και δικαστικά έξοδα της Καρόλα Ρακέτε. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, πάνω από 60 πόλεις και κοινότητες στη Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες να δεχθούν ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα».

Εξάλλου, το σκάφος Sea Watch 3 απέπλευσε από τη Λαμπεντούζα με προορισμό τον λιμένα της Λικάτα στη Σικελία, όπου θα υποβληθεί στους αναγκαίους ελέγχους των Αρχών.

Πηγές: huffingtonpost.it, Corriere della Sera - ΑΠΕ/ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)