to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιταλία: Ένας παγετώνας του Λευκού Όρους κινδυνεύει να καταρρεύσει

Τμήμα ενός παγετώνα στο Λευκό Όρος (Monte Bianco), το υψηλότερο της Ευρώπης, κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι ιταλικές αρχές κλείνουν δρόμους και εκκενώνουν χωριά στις Άλπεις, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση για δράση με στόχο την αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.


Ένα τμήμα του παγετώνα, το οποίο υπολογίζεται σε 250.000 κυβικά μέτρα πάγου, μπορεί να καταρρεύσει στο όρος αυτό, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ο Στέφανο Μιζερόκι, δήμαρχος της γειτονικής πόλης Κουρμαγιέρ. Ο Μιζερόκι έδωσε εντολή να κλείσουν δύο δρόμοι και να εκκενωθούν καλύβες στο ύψους 4.800 μέτρων βουνό, αφού ειδικοί είπαν πως ο παγετώνας Πλανπενσιέ κυλάει με αυξανόμενη ταχύτητα, απειλώντας τμήμα της κοιλάδας Φερέ.

Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, το κάτω μέρος του παγετώνα κυλούσε με ταχύτητα 50-60 εκατοστών την ημέρα.

«Τα φαινόμενα αυτά δείχνουν άλλη μια φορά πως το βουνό περνά μια περίοδο μεγάλων αλλαγών λόγω κλιματικών παραγόντων, έτσι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο», δήλωσε ο Μιζερόκι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κοντε, μιλώντας σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως «η είδηση ότι ένας παγετώνας στο Λευκό Όρος κινδυνεύει να καταρρεύσει είναι μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, πρέπει να μας συνταράξει και πρέπει να κινητοποιηθούμε».

Το Λευκό Όρος

Το Λευκό Όρος (γαλλ. Mont Blanc, ιταλ. Monte Bianco) είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Περιλαμβάνει την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.808 μ.. Η κορυφή αποτελεί το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας.

Έχει προσανατολισμό από ΝΔ. προς ΒΑ. και χωρίζεται από βαθιές και απότομες χαράδρες. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)