to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 17.05.2023

Διεθνή

Ιταλία: Οκτώ νεκροί και αρκετοί αγνοούμενοι από την κακοκαιρία

Η Πολιτική Προστασία της χώρας υπογραμμίζει ότι «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στην φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων».


Ο προσωρινός απολογισμός του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την ιταλική περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια είναι οκτώ νεκροί, ανάμεσα τους, ένας γεωργός, μια γυναίκα, η οποία βρέθηκε νεκρή στην παραθαλάσσια περιοχή στο Τσεζενάτικο, και ένας ηλικιωμένος, ο οποίος πέθανε από πνιγμό μέσα στο σπίτι του, στο Φορλί, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας. Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ανεξακρίβωτος.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία μεταβαίνει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που διεξάγεται στην Ιαπωνία, δήλωσε από την Αλάσκα ότι θα συγκληθεί το συντομότερο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την στήριξη των πληγέντων.

"Ουσιαστικά, ζούμε έναν νέο σεισμό. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι σε διαρκή επαφή με τις τοπικές αρχές μας", δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα ορμητικά νερά παρέσυραν το πτώμα μιας γυναίκας, σε συνολική απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από το σπίτι της.

"Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν πάνω από επτακόσιοι πυροσβέστες. Αυτή την στιγμή, η κύριά μας προτεραιότητα, φυσικά, είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι.

Η Πολιτική Προστασία της χώρας υπογραμμίζει ότι «η περιοχή που έχει πλημμυρίσει, με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι τεράστια και στην φάση αυτή κινδυνεύουν ακόμη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων».

Παράλληλα με τις πλημμύρες, υπάρχουν πολλές κατολισθήσεις που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για όσους οδηγούν σε μικρούς επαρχιακούς δρόμους. Συνολικά 14 ποταμοί και παραπόταμοι, που βρίσκονται στην περιφέρεια αυτή, έχουν υπερχειλίσει. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, οι διασώστες, που προσπαθούν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή.

Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, για προληπτικούς λόγους αλλά και εξαιτίας των καταστροφών, πάνω από 5.000 άνθρωποι. Ο Ιταλός υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης διέθεσε δέκα εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων, άμεσων αναγκών.

«Ήταν πιθανώς η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβέννα, Μικέλε ντε Πασκάλ, στο δημόσιο ραδιόφωνο RAΙ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)