to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 03.02.2021

Διεθνή

Ιταλία: Στον Μάριο Ντράγκι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Ντράγκι καλείται να βρει ένα βιώσιμο δρόμο επιστροφής της ιταλικής οικονομίας στην ανάκαμψη μετά από μια αναιμική πορεία δεκαετιών και απομείωσης του τεράστιου χρέους


Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα το μεσημέρι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. H συνάντησή τους στο μέγαρο Κυρηνάλιο διήρκεσε μια ώρα και είκοσι λεπτά.

Ο Ντράγκι καλείται να βρει ένα βιώσιμο δρόμο επιστροφής της ιταλικής οικονομίας στην ανάκαμψη μετά από μια αναιμική πορεία δεκαετιών και απομείωσης του τεράστιου χρέους. Όπως σχολιάζει το Bloomberg "θα χρειαστεί επίσης να επιστρατεύσει όλες τις διπλωματικές του ικανότητες για να οδηγήσει το καράβι της κυβέρνησης μέσα σ’ ένα περίπλοκο πολιτικό τοπίο γεμάτο υφάλους και εσωτερικές διαμάχες για την εξουσία".

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση του Μάριο Μόντι του προηγούμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους ο οποίος ξεκίνησε με ισχυρή κοινοβουλευτική υποστήριξη μόνο για να την δει να καταρρέει καθώς προσπάθησε να περάσει μια αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, ο δρόμος για την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντράγκι δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, πράγμα που ίσως αποδειχθεί δύσκολο καθώς ορισμένα κόμματα έχουν πει ότι δεν θα τον υποστηρίξουν.

Το "Κίνημα των Πέντε Αστέρων", μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, έσπευσε να αρνηθεί να παράσχει στήριξη σε κυβέρνηση υπό τον Ντράγκι. Ο Βίτο Κρίμι, ηγέτης του κόμματος, που ξεκίνησε την πορεία του ως αντισυστημικός, υποστηρίζει ότι προηγούμενες κυβερνήσεις τεχνοκρατών είχαν προκαλέσει "ακραία αρνητικές συνέπειες" για τους Ιταλούς πολίτες. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το κόμμα να διχαστεί με αρκετούς βουλευτές του να επιλέγουν πιθανώς να στηρίξουν τον Ντράγκι.

Το κόμμα θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το απόγευμα προκειμένου να ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις σχετικά με τη στήριξη του Ντραγκι.

Η επιστροφή του "σούπερ Μάριο' στο παιχνίδι, ως υποψήφιου πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη περίοδο, δείχνει ότι η Ιταλία είναι αποφασισμένη να επιστρέψει, όπως σχολιάζει η εφημερίδα "New York Times', στο μοντέλο της τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που έχει τη φήμη ότι σώζει τη χώρα, όταν αποτυγχάνουν οι πολιτικές της δυνάμεις.

Τα νέα της εισόδου του Μάριο Ντράγκι στην πολιτική αρένα ενθουσίασαν και τους επικριτές του Κόντε για την έλλειψη εμπειρίας. "Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε", σχολίασε στο Twitter o πρώην κεντροαριστερός πρωθυπουργός και νυν επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αλλά και η Τερέζα Μπελανόβα, ηγετικό στέλεχος του μικρού κόμματος "Italia Viva" του Ρέντσι, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της χώρας για την «αίσθηση υπευθυνότητας» προσθέτοντας ότι το κόμμα της θα κάνει ότι του αναλογεί «αυτή την ευαίσθητη στιγμή».

"Πέρα απ’ όλα τα επιχειρήματα ως προς το ποιος κέρδισε και έχασε, η ουσία της υπόθεσης είναι ότι στην πιο δύσκολη και δραματική κατάσταση, που μπορούμε να φανταστούμε, περνάμε από τα χέρια του Κόντε σε αυτά εκείνα του Ντράγκι. Εγώ θα κοιμηθώ ήσυχος. Εσείς;", σχολίασε στο Twitter ο Μάριο Καλαμπρέζι, αρχισυντάκτης μεγάλων ιταλικών εφημερίδων.

"Είναι μια σημαντική ώθηση εμπιστοσύνης για τους ξένους επενδυτές, καθώς ο Ντράγκι είναι τόσο γνωστός και σεβαστός", δήλωσε ο Πίτερ Τσατγουελ επικεφαλής της στρατηγική

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)