to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 10.05.2016

Διεθνή

Ιταλια: Πρώτο για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα.


Η δημοσκόπηση της εταιρείας Index Research, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της τηλεοπτικής εκπομπής Piazzapulita του τηλεοπτικού δικτύου La7, κατέδειξε πως το 28,4% των Ιταλών ψηφοφόρων θα ψήφιζαν το M5S εάν διεξάγονταν σήμερα εθνικές εκλογές, ενώ το 28% θα ψήφιζε το PD.

Αυτή ήταν η πρώτη δημοσκόπηση που φέρει το Κίνημα Πέντε Αστέρων να προηγείται έναντι των Δημοκρατικών. Το M5S είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στις δημοσκοπήσεις, λόγω των προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας.

Παράλληλα, το τάση αυτή επέτεινε μια σειρά σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη η κυβέρνηση και το PD, κάτι που μείωσε και το ποσοστό δημοτικότητας του Ρέντσι προσωπικά.

Ωστόσο, οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις συνέχιζαν να δίνουν στο PD το προβάδισμα, που κυμαινόταν μεταξύ της μιας και των τεσσάρων μονάδων.

Το M5S, το οποίο είχε ιδρύσει το 2009 ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, καταγράφει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά μεταξύ των νέων ψηφοφόρων ενώ δεσμεύεται ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η Ιταλία θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη.

Πάντως το M5S τείνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις τοπικές εκλογές, κάτι που γενικά αποδίδεται στην έλλειψη οργανώσεων βάσης και γνωστών προσωπικοτήτων σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά ο υποψήφιος για τον δήμο της Ρώμης προηγείται.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν του χρόνου, λόγω της αστάθειας στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Ρέντσι.

Η δημοσκόπηση επίσης φέρει το ακροδεξιό, αυτονομιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με το 13% των προθέσεων ψήφου και το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατατάσσεται τέταρτο με 12,6% των προθέσεων ψήφου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)