to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 15.01.2018

Διεθνή

Ιταλία: Περιορισμένη συνεργασία της ιταλικής αριστεράς με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να στηθεί μια αριστερή συμμαχία και για τον λόγο αυτό στηρίζουμε την συγκεκριμένη υποψηφιότητα»


Περιορισμένη συνεργασία ανάμεσα στο αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και ίσοι» και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα διαφαίνεται στις περιφερειακές εκλογές που θα συμπέσουν με τις βουλευτικές, στις 4ης Μαρτίου.
 
Οι «Ελεύθεροι και ίσοι» θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του απερχόμενου, κεντροαριστερού περιφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης Νικόλα Τζινγκαρέτι. «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να στηθεί μια αριστερή συμμαχία και για τον λόγο αυτό στηρίζουμε την συγκεκριμένη υποψηφιότητα», δήλωσε ο Πιέτρο Γκράσο, επικεφαλής του «Ελεύθεροι και ίσοι» και πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας.
 
Σε ό,τι αφορά αντιθέτως τον Τζόρτζιο Γκόρι, υποψήφιο των «Δημοκρατικών» για την προεδρία της περιφέρειας της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), το κίνημα της ιταλικής αριστεράς αποφάσισε να μην προσφέρει την στήριξή του. Κύρια αιτία το ότι ο Γκόρι, (πρώην τηλεοπτικός μάνατζερ) ήταν επί σειρά ετών εκφραστής της «μετριοπαθούς γραμμής» του Ματέο Ρεντσι και δεν θεωρείται πραγματικά εναλλακτικός στην κεντροδεξιά, που κυβερνά έως τώρα την πλούσια αυτή περιφέρεια.
 
Για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 Μαρτίου, προς το παρόν δεν έχει συμφωνηθεί καμία απολύτως συνεργασία ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα και στο «Ελεύθεροι και Ίσοι». Όλα δείχνουν ότι ουσιαστικές επαφές και ζυμώσεις θα γίνουν μόνον μετεκλογικά.
 
Σήμερα, πάντως, ο Πιέτρο Γκράσο δήλωσε ότι η ιταλική αριστερά δεν έχει προκαταλήψεις κατά του κινήματος Πέντε Αστέρων και ότι «πρόκειται για μια πολιτική δύναμη την οποία πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του», έστω και αν «αμφιταλαντεύεται, στερείται αξιοπιστίας και είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι μαζί της».
 
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πρωθυπουργική θητεία του Ματέο Ρέντσι, ο Γκράσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία σε πανεθνική κλίμακα, από την στιγμή που «ο ίδιος ο Ρέντσι έχει δηλώσει ότι κατάφερε να κάνει όσα δεν μπόρεσε να πετύχει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι».
 
ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)