to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 13.04.2013

Διεθνή

Ιταλία: Οι βασικές προτάσεις των δέκα "σοφών" του Ναπολιτάνο

Τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων τους παρουσίασαν οι δέκα σοφοί που ορίστηκαν από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο. Τι πρότειναν για τον εκλογικό νόμο.


Τα κύρια σημεία των συμπερασμάτων τους έπειτα από δέκα ημέρες προσπαθειών παρουσίασαν στον ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο οι δέκα ''σοφοί'' που είχε επιλέξει ο ίδιος την 29η Μαρτίου, ζητώντας τους να υποδείξουν εφαρμόσιμες για την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Οι δυο πενταμελείς επιτροπές ''σοφών'' ασχολήθηκαν κυρίως με το θέμα του εκλογικού νόμου, την χρηματοδότηση της πολιτικής και την μείωση του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, οι ''δέκα σοφοί'', τάσσονται υπέρ ενός ''μεικτού εκλογικού νόμου'', που να προβλέπει πριμ εδρών για την πρώτη πολιτική δύναμη, ώστε να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση της χώρας και να ενισχυθεί η συνολική σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η μείωση του αριθμού των γερουσιαστών σε 120 (σήμερα είναι 315) και των βουλευτών σε 480 (από 630). Οι εμπειρογνώμονες που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος τάσσονται επίσης υπέρ της μετατροπής της Γερουσίας σε σώμα που να εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

''Η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων, υπό τις πρέπουσες μορφές και με τους απαιτούμενους ελέγχους των διαφόρων δαπανών, αποτελεί στοιχείο, που δεν μπορεί να απαλειφθεί, για μια ορθή δημοκρατική άμιλλα και για να αποφευχθεί ο αθέμιτος επηρεασμός της πολιτικής δράσης από τον πλούτο των ιδιωτών'', τονίζουν οι ιταλοί ''σοφοί'', στα συμπεράσματά τους.

Στην δημόσια διοίκηση προτείνουν τον περιορισμό των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, ενώ συστήνουν πλήρη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις, ''με σεβασμό, στο εξής, στο όριο τριάντα ημερών για την εξόφληση των τιμολογίων που προβλέπεται από την αρχή του 2013''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)