to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 08.06.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ιταλία: Ο ρατσιστής Σαλβίνι «σωσίβιο» του Γκρίλο σε Ρώμη και Τορίνο

Ανταπόκριση από το Μιλάνο - Του Αργύρη Παναγόπουλου για την Αυγή: Η αποχή ανατρέπει τις πολιτικές ισορροπίες στην Ιταλία, ενώ ο ρατσιστής Σαλβίνι στηρίζει τις υποψήφιες δημάρχους του Γκρίλο στη Ρώμη και το Τορίνο μετατρέποντας την αντιδραστική και ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά σε ρυθμιστή των δημοτικών εκλογών σε δύο πρώην φέουδα του Ρέντσι.


Πόλεμος αριθμών

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο επιμένει ότι κέρδισε τις δημοτικές εκλογές λαμβάνοντας 956.552 ψήφους, σε σχέση με τις 953.674 ψήφους που πήρε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι. «Ψέματα» απαντά το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυριζόμενο ότι στις πρωτεύουσες των επαρχιών πήρε 940.348 ψήφους έναντι των 866.793 ψήφων του Γκρίλο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα στοιχεία του «φιλικού» «Ινστιτούτου Κατανέο», που υποστηρίζει ότι η κεντροδεξιά κυμαίνεται στο 34,3%, η κεντροδεξιά στο 29,5% και ο Γκρίλο στο 21,4%

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε μεγάλα ποσοστά σε ολόκληρη τη χώρα στις μερικές δημοτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, από τις μεγάλες και μικρές πόλεις της πλουσιότερης Βορείου Ιταλίας έως το φτωχό Νότο. Από την εποχή που ο Μπερσάνι ήταν ηγέτης του κόμματος στις δημοτικές εκλογές το 2011 ο Ρέντσι έχει χάσει 14,5% στο Μιλάνο, 17% στη Μπολόνια, 26,4% στη Ρώμη, 40,4% στη Νάπολη, 48,4% στο Πρίντιζι, 57,4% στη Τεργέστη, 69,1% στην Όλμπια της Σαρδηνίας, 24,2% στη Ραβέννα, 82,5% στο Πορντενόνε, 63,6% στη Λατίνα, 55,6% στο Μπενεβέντο. Η κατάσταση είναι περισσότερο τραγική για το Ρέντσι εάν τα αποτελέσματα των μερικών δημοτικών εκλογών συγκριθούν με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ξεπεράσει το 40%. Εάν όμως χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών που ακολούθησαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιμετωπίζει και αυτό μια μεγάλη αιμορραγία ψήφων, που κρύβονται εξαιτίας της αποχής από τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζει.

Ο Ρέντσι ανακοίνωσε τη νίκη σε τουλάχιστον 1.000 από τους περίπου 1.300 δήμους, αλλά φαίνεται ότι κέρδισε μέχρι στιγμής μόλις 18, κατήγγειλε ο Γκρίλο, επιστρατεύοντας όλο το βαρύ πυροβολικό του λεξιλογίου του για να επιτεθεί στο Ρέντσι. «Είναι βλάκας… έριξε μια μεγάλη κανονιά, αλλοίωσε με τεράστιο και τραγελαφικό τρόπο τα στοιχεία, όπως κάνει με την ανεργία».

«Ο Γκρίλο βγάζει νούμερα σαν αυτά των λαχείων», απάντησε ο δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Γκουερίνι, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Γκρίλο χάνει ψήφους και ποσοστά.

Η Λέγκα ρυθμιστής;

Η κρίση εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στο πολιτικό σύστημα και το τέλος της εποχής των μαζικών κομμάτων φαίνεται ότι επιτρέπει στην αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά να διαδραματίσει το ρόλο του ρυθμιστή για την εκλογή των δημάρχων σε μια σειρά μεγάλων πόλεων, αρχίζοντας από τη Ρώμη και το Τορίνο, όπου ο Σαλβίνι καλεί πλέον ανοικτά τους ψηφοφόρους της Λέγκας του Βορρά να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο τις υποψήφιες του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ελπίζοντας σε μια ανάλογη στήριξη σε δεξιούς υποψηφίου, κυρίως στο Μιλάνο, από το Γκρίλο για να εξουδετερώσουν τον κοινό εχθρό Ρέντσι.

Κομματάρχης ο Γκρίλο;

Η προοπτική του ελέγχου μεγάλων δήμων από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και κυρίως της πρωτεύουσας Ρώμης και του χτυπημένου από την αποβιομηχάνιση Τορίνου οδηγεί το Γκρίλο στο αδιέξοδο της μετατροπής του Κινήματος σε… Κόμμα.  Διαφορετικά κινδυνεύει να επαναλάβει την αποτυχία της εμπειρίας της Πάρμας, της πρώτης πρωτεύουσας επαρχίας που διαχειρίστηκε το κίνημα του Γκρίλο. 

Εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατακτήσει το δήμο της Ρώμης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια από τις πιο διεφθαρμένες και γραφειοκρατικές δημοτικές αρχές της χώρας. Πως όμως θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο διαμέσου «δημοκρατικών» διαδικασιών από το… διαδίκτυο;

Η δεξιά στη.. γωνία

Η μεταφορά του 79χρονου Μπερλουσκόνι για έκτη φορά σε τρία χρόνια στο νοσοκομείο «φωτογραφίζει» με το καλύτερο τρόπο τη κατάσταση της «κουρασμένης» και κατακερματισμένης ιταλικής δεξιάς, που κινδυνεύει να χάσει το γερασμένο ηγέτη της, που ξεπεράστηκε όμως στη πράξη από το νεαρότερο και υποτιθέμενο «αντίπαλο» Ρέντσι.

Η σπουδή και η αποτελεσματικότητα με την οποία ο Ρέντσι επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις έχουν παροπλίσει ένα μεγάλο τμήμα της ιταλικής δεξιάς που αμέσως αναγνωρίζει ότι ο Ρέντσι κατάφερε να επιβάλλει πολλές μεταρρυθμίσεις που είχε αποτύχει να επιβάλλει ο Μπερλουσκόνι, ξεκινώντας από τη διάλυση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο Ρέντσι φαίνεται ότι στοιχηματίζει να απορροφήσει τμήματα του συντηρητικού και μετριοπαθούς εκλογικού σώματος για να καλύψει τις απώλειες προς το Γκρίλο και την αποχή. Για το λόγο αυτό στοχεύει να κερδίσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα επιτρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα να μπορεί να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της βουλής ακόμη και με το 25%. Εάν ασφαλώς του το επιτρέψει ο «ανερχόμενος» από την αποχή Γκρίλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)