to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:23 | 09.04.2013

Διεθνή

Iταλία: Ο Ναπολιτάνο θυμίζει το '76 και πιέζει για κυβέρνηση συνεργασίας

Το «πολιτικό θάρρος» που απαιτήθηκε για τον «ιστορικό συμβιβασμό» του 1976 μεταξύ Χριστιανοδημοκρατίας (Dc) και Κομμουνιστικού Κόμματος (Pci) επικαλείται ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας την μπερλουσκονική δεξιά και την Κεντροαριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να βρουν σημεία σύγκλισης για κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Μπερλουσκόνι μιλά για αποδοχή συνάντησης από τον Μπερσάνι




Σταδιακά, μάλιστα, έρχονται οι πρώτες ενδείξεις για ένα «άνοιγμα» μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) και του Λαού της Ελευθερίας (Pdl).

«Επιτέλους ο αξιότιμος κύριος Μπερσάνι είναι διαθέσιμος για μία συνάντηση» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Tg4. Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, επισήμανε, ωστόσο το δεδομένο είναι ότι πως τελικά θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Καβαλιέρε και του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι που έχει εισέλθει πλέον στη δίνη εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Και το πιο πιθανό σενάριο, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica, είναι να επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί στην Ιταλία 37 χρόνια πριν -η κυβέρνηση «της μη ψήφου εμπιστοσύνης» ή των «αποχών» όπως είχε ονομαστεί η τρίτη θητεία του Τζούλιο Αντρεότι εν μέσω μετεκλογικού αδιεξόδου που έρχεται να θυμίσει τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπενθύμισε «το θάρρος που χρειάστηκε» για την ευρεία συμμαχία και την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε το 1976 υπό το βάρος απειλών και προκλήσεων για την Ιταλία που βρισκόταν απέναντι σε μία οικονομική κατάσταση εκτός ελέγχου και στην τρομοκρατία.

Σημείωσε, επίσης, τη θετική αξία που έχει η αντιμετώπιση της πολιτικής ως ευθύνη από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Και επιτέθηκε εμμέσως στον επικεφαλής του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο, λέγοντας ότι καταστρέφουν την πολιτική οι ηθικολογίες και ο στείρος φανατισμός.

(...)

Παρά την επιμονή του Μπερσάνι να απορρίπτει συνεργασία με την κεντροδεξιά, κορυφαία στελέχη του Pd -με πρώτο τον Ματέο Ρέντσι, που έχει ήδη αμφισβητήσει ανοικτά τον αρχηγό του κόμματος- βγαίνουν μπροστά λέγοντας πως οι περιστάσεις δεν πρέπει να αποκλείουν μεγάλο συνασπισμό.

Πληροφορίες από το in.gr - στη φωτογραφία η πρώτη σελίδα του σάιτ της Ρεπούμπλικα που μιλά για συνάντηση Μπερλουσκόνι-Μπερσάνι

Άλλες ειδήσεις από την Ιταλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)