to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 25.03.2013

Διεθνή

Ιταλία: Ο Μπερσάνι συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές

Τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που ανέλαβε την περασμένη Παρασκευή συνεχίζει ο επικεφαλής της προοδευτικής συμμαχίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.


Τόσο οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, όσο και της ένωσης βιομηχάνων Confindustria, επανέλαβαν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος, από την στιγμή που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο» και ο ίδιος ο πρόεδρος Ναπολιτάνο έχει εκφράσει με σαφήνεια την επιθυμία του να ξεπερασθούν οι όποιες κομματικές διαφορές, για το γενικότερο καλό της χώρας.

Ο Μπερσάνι καλείται να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικό άνοιγμα προς την μπερλουσκονική κεντροδεξιά, συνθέτοντας μια κυβέρνηση με την συμμετοχή της κεντροαριστεράς, της μετριοπαθούς συμμαχίας του Μόντι και της συντηρητικής παράταξης του «Καβαλιέρε».

Υπέρ αυτής της λύσης τάχθηκε πριν από λίγο και ο ίδιος ο ζάμπλουτος πρώην πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό του όμιλο Mediaset. «Καταθέτουμε μια νέα πρόταση: ο Μπερσάνι να αναλάβει πρωθυπουργός και ο γραμματέας του κόμματός μας, του Λαού της Ελευθερίας, ο Ανζτελίνο Αλφάνο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», είπε ο Ιταλός καναλάρχης και πολιτικός.

Όπως υπογραμμίζουν όμως οι αναλυτές, μεγάλο μέρος των ιθυνόντων του προοδευτικού «Δημοκρατικού Κόμματος» εκφράζει την έντονη ανησυχία του ότι μια συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι θα οδηγούσε την κεντροαριστερά σε τραγική μείωση της εκλογικής της δύναμης.

Ο «μίστερ τιβί» συγχρόνως, επιμένει στο αίτημά του για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας-μετά την λήξη της θητείας του Ναπολιτάνο, σε ένα μήνα- που να μην εκπροσωπεί μόνο την κεντροαριστερά. «Διαφορετικά, θα μπλοκάρουμε την λειτουργία του κοινοβουλίου», δήλωσε στα κανάλια του ο «Καβαλιέρε». 

Σε ότι αφορά παράλληλα το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, έως τώρα συνεχίζει να απορρίπτει κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τα λεγόμενα «παραδοσιακά κόμματα».

Σήμερα το βράδυ ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι πρόκειται να πληροφορήσει τα στελέχη των «Δημοκρατικών» σχετικά με τις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις του. Δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και οξεία αντιπαράθεση, από την στιγμή που στελέχη που πρόσκεινται στον Μπερσάνι κατηγορούν τον μεταρρυθμιστή 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματτέο Ρέντσι ότι προσπαθεί να αποδυναμώσει την προσπάθεια του εντολοδόχου πρωθυπουργού προσβλέποντας στην άμεση διαδοχή του. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)