to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 04.04.2013

Διεθνή

Ιταλία: Ο Μπέπε Γκρίλο προσπαθεί να περιορίσει τις αμφισβητήσεις της πολιτικής του γραμμής

Σε μια προσπάθεια εξασφάλισης μιας συμπαγούς και ενιαίας γραμμής του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) στην αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης έχει αποδυθεί ο επικεφαλής του Μπέπε Γκρίλο, περιορίζοντας τις ολοένα και εμφανέστερες αμφισβητήσεις.


Αίσθηση προκάλεσε συνέντευξη του βουλευτή του M5S Τομάζο Κουρό ο οποίος εξελέγη στην περιφέρεια της Σικελίας. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Λα Στάμπα (Τορίνο), επισήμανε: «νιώθω αυτόνομος, δεν εκτελώ εντολές, δεν ‘πατάω μηχανικά κάποια κουμπιά’ στην βουλή». Ο ίδιος είπε πως «θεωρεί ότι με τη κεντροαριστερή παράταξη υπάρχουν αναμφισβήτητα κοινές ευαισθησίες».

Για να ελέγξει την κατάσταση, ο Γκρίλο αύριο αναμένεται να συναντήσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του στην ιταλική πρωτεύουσα, χωρίς φυσικά να είναι παρόντες δημοσιογράφοι, σε χώρο που δεν έχει αποκαλυφθεί.

Το ζήτημα της αμφισβήτησης της πολιτικής γραμμής του M5S δεν αφορά μόνον τον Κουρό. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα βουλευτών που διαφωνεί με την γραμμή της μη-συμμετοχής στις πολιτικές εξελίξεις, η οποία τηρείται μέχρι σήμερα.

Σε συνεδρίαση των βουλευτών και γερουσιαστών του M5S, 82 υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τη γραμμή του Γκρίλο, αλλά 32 τάχθηκαν υπέρ μιας πιο ανοικτής προσέγγισης και ενός πιθανού διαλόγου με την κεντροαριστερά.

Είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει με τόση σαφήνεια μια σύγκρουση απόψεων στο εσωτερικό του κινήματος του Ιταλού ηθοποιού και πολιτικού. Το γεγονός αυτό προοιωνίζεται εξελίξεις, αφού το καταστατικό του M5S προβλέπει την παραίτηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων του που διαφοροποιούνται από την επίσημη στρατηγική του κινήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Γκρίλο δήλωσε απερίφραστα ότι «όποιος μας ψήφισε νομίζοντας ότι θα συνεργαζόμασταν με την κεντροαριστερά πρέπει να καταλάβει ότι έκανε λάθος».

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI το μήνυμα είχε βασικό παραλήπτη όχι τους ψηφοφόρους, αλλά τους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές του M5S.

Ο διάλογος αυτός αναμένεται ότι θα έχει συνέχεια. . .

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)