to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 17.02.2014

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ιταλία: Ο «φόβος» του Ρέντσι αυξάνει τον πυρετό για τη «λίστα Τσίπρα»

Ο Ματέο Ρέντσι, με μια αιφνιδιαστική έφοδο, κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία του μεγάλου ασθενούς του ευρωπαϊκού Νότου, δεδομένου ότι το χρέος της Ιταλίας ξεπερνά τα 2,1 τρισ. ευρώ, διαμηνύοντας πριν από την ορκωμοσία του ότι θα ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του Ενρίκο Λέτα, όπως επιθυμεί ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Ναπολιτάνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο και φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ.


Το ρεπορτάζ του Αργύρη Παναγόπουλου από την Αυγή:

Η έφοδος του Ρέντσι στο Παλάτι Κίτζι, την έδρα της ιταλικής κυβέρνησης, απέσπασε προς το παρόν τους φακούς της επικαιρότητας από τον πυρετό της ιταλικής κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς για τη δημιουργία ενός ενωτικού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, ενώ είναι εμφανές ότι η «ρεντσοποίηση» της ιταλικής κυβέρνησης θα θέσει νέες προκλήσεις σε όλους τους πρωταγωνιστές του «ψηφοδελτίου Τσίπρα», από τους έξι διανοούμενους του καλέσματος, τους συλλόγους και τα κινήματα έως τα κόμματα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας που το υποστηρίζουν.

Για πολλούς η «έφοδος» του Ρέντσι αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να επιταχυνθεί η οικοδόμηση του ψηφοδελτίου. Ήδη στη Ρώμη πραγματοποιήθηκε μια πρώτη σύσκεψη εβδομήντα κινηματικών συλλογικοτήτων και συλλόγων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από εκατό εκπρόσωποί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας. Η μεγάλη πολιτιστική και κοινωνική οργάνωση ARCI, που έχει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια μέλη, πήρε την απόφαση να επιτρέψει στις περίπου 5.000 λέσχες της να συγκεντρώνουν τις απαραίτητες υπογραφές για τη στήριξη του ψηφοδελτίου. Το κίνημα των No TAV του Τορίνο εναντίον των τρένων μεγάλων ταχυτήτων συζητά για τη συμμετοχή ακτιβιστή του στα ψηφοδέλτια, ενώ σε ανάλογες διαδικασίες βρίσκονται πάρα πολλές μεγάλες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και οι πρωταγωνιστές της επιτροπής του δημοψηφίσματος για το νερό κοινό αγαθό.

Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη την Ιταλία ακτιβιστές κινημάτων και συλλογικοτήτων, ανένταχτοι και στελέχη κομμάτων, προχωρούν στη δημιουργία επιτροπών στήριξης, που πολλές φορές ξεφεύγουν από τον έλεγχο και των ίδιων των... διοργανωτών. Σε πολλές μεγάλες πόλεις έχουν δημιουργηθεί εδώ και εβδομάδες πάνω από μια επιτροπές στήριξης!

Από το πρωί του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου όσοι έχουν προσυπογράψει το κάλεσμα για τη δημιουργία του «ψηφοδελτίου Τσίπρα» θα μπορούν να ψηφίσουν on line για το όνομα του ψηφοδελτίου, ενώ θα μπορούν να ψηφίσουν στην ιταλική ιστοσελίδα www.listatsipras.eu και όσοι συνυπογράψουν έως το απόγευμα της Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Επικρατέστερα σύμβολα φαίνεται ότι είναι: «Αλλάζουμε την Ευρώπη με τον Τσίπρα» και «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Από την Επανίδρυση πάντως εκφράστηκαν ενστάσεις γιατί το όνομα δεν περιέχει τουλάχιστον τη λέξη «Αριστερά».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, άρχισε να μετρά τους πρώτους κραδασμούς αμέσως μετά την επίσημη εμφάνιση του «ψηφοδελτίου Τσίπρα» στη Ρώμη.

Ο Πίπο Τσιβάτι, της διεύθυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος γραμματέας με το 14%, υπογράμμισε στο blog του ότι οι ιδέες του Τσίπρα είναι χρήσιμες για να αλλάξει το Δημοκρατικό Κόμμα, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο θα μειώσει τη συναίνεση προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

Από τις σελίδες του «Μανιφέστο» ο Στέφανο Φασίνα, ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας της πρώην πλέον κυβέρνησης Λέτα, αναγνώρισε ότι ο Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει ότι «η τυφλή λιτότητα και η υποτίμηση της εργασίας πιέζουν την πραγματική οικονομία, καταστρέφουν το ΑΕΠ και φουσκώνουν το δημόσιο χρέος» και το γεγονός ότι «το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά ο ιδεολογικός μηχανισμός των κυρίαρχων συμφερόντων». Για τον Φασίνα, μπορεί να υπάρχει ένα περιθώριο για ένα «Μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη» ανάμεσα στους ευρωβουλευτές του Τσίπρα και του Δημοκρατικού Κόμματος «για μια στροφή», χωρίς όμως την αποχώρηση του τελευταίου από τη σοσιαλιστική οικογένεια! Από τις σελίδες της ίδιας εφημερίδας ο Αλφόνσο Τσιάνι έθεσε τον πήχη στη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των Μνημονίων με έντονο «συριζαίικο στιλ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)