to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 09.07.2015

Πολιτική

Ιταλία: "Μαζί με Ευρώπη και Γαλλία καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για λύση"

Λεπτομερή αναφορά στην διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς έκανε ο Ιταλός υφυπουργός παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, σε συνέντευξη του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.


Σχετικά με την δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ο στενός αυτός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, δήλωσε: "Μια συμφωνία είναι εφικτή. Έχουν γίνει βήματα προόδου σε σχέση με την ημέρα του δημοψηφίσματος, η καθοριστική στιγμή είναι η κατάθεση των λεπτομερών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Ως ιταλική κυβέρνηση, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την γαλλική κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση θετική, που να ικανοποιεί όλους. Θα το πράξουμε διότι όταν μιλάμε για μια δημοκρατική Ευρώπη πρέπει να εργασθούμε μέσα στους θεσμούς, με ομαδικό τρόπο. Όχι με διευθυντήρια, από την στιγμή που πρόκειται για ένα θέμα που αφορά δεκαεννέα λαούς της ζώνης του Ευρώ. Είναι αδιανόητο να εμπλέκονται μόνο δυο κυβερνήσεις. Η διαδικασία αυτή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Η Ευρώπη των διευθυντηρίων τελείωσε, πρόκειται για ένα ακόμη μάθημα που προκύπτει από το καθοριστικό αυτό ελληνικό δημοψήφισμα".

Σε σχέση με τα άμεσα βήματα που πρέπει να γίνουν και τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ευρώπης ο Σάντρο Γκότζι πρόσθεσε:

"Περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά πειστικών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό της. Τα περασμένα χρόνια η Ελλάδα δεν βοήθησε τον εαυτό της, δεν εκμεταλλεύθηκε όλες τις βοήθειες, την τελευταία δεκαπενταετία δεν εκμεταλλεύθηκε τα χαμηλά επιτόκια για να γίνουν επενδύσεις και μια σειρά κυβερνήσεων έκαναν πολύ σοβαρά λάθη.

Αλλά και στην Ευρώπη, πρέπει να καταλάβουμε κάτι . Αν πρώτα είχαμε μια αμφιβολία, τώρα υπάρχει βεβαιότητα: δεν εξυγιαίνονται οι οικονομίες μόνον με λιτότητα. Μαζί με πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης της ανάπτυξης. Για να γίνουν επενδύσεις, για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Τα λάθη αυτά δεν έγιναν , σίγουρα, από την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν η Ευρώπη δεν είχε κάνει λάθος συνταγή και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν κάνει τα λάθη για τα οποία ευθύνονται, πιθανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές.

Παράλληλα με τα ευρωπαϊκά μέτρα για να διατηρηθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά, υπάρχει και υπήρχε και μια δέσμη επενδύσεων τριάντα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη. Το σημερινό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης θεωρώ ότι τίθεται με σωστό τρόπο: πρέπει να βγούμε από τις τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες προοπτικές, με τις οποίες κάθε τρεις μήνες έλεγαν στην Ελλάδα "πέστε τι κάνατε διότι διαφορετικά δεν σας δίνουμε βοήθειες". Χρειάζεται μια πολυετής προοπτική, η οποία θεωρώ ότι είναι μια σωστή κίνηση".

Κληθείς να σχολιάσει το δημοψήφισμα, τέλος, της περασμένης Κυριακής, ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός δήλωσε:

"Το δημοψήφισμα χρησίμεψε στον Τσίπρα σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, εκτός από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και το ΚΚΕ που διαφώνησε, δώσανε εντολή στον Έλληνα πρωθυπουργό να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν μια συμφωνία. Καταγγέλθηκε, σε έναν βαθμό, και το έλλειμμα Δημοκρατίας, που όμως ακόμη υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εμείς θέτουμε μεγάλους πολιτικούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μόνον με μια πολιτική ένωση: με κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό, για την ανάπτυξη και την άμυνα. Το κύριο θέμα είναι ότι λείπει μια πραγματική υπερεθνική Δημοκρατία. Το ελληνικό δημοψήφισμα, μπορεί να μην αποτελεί την απάντηση, αλλά κατήγγειλε όλα αυτά. Ήταν μια σωστή καταγγελία, αν και δεν μπορούμε ούτε να αντιπαραθέσουμε την βούληση ενός λαού με εκείνη άλλων δεκαοκτώ. Έδειξε, όμως, ότι οι λαοί πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, για να επιτευχθεί η πολιτική ένωση. Αλλά εκείνο το οποίο θα κάνει καλό σε όλους τους Ευρωπαίους, είναι ένα δημοψήφισμα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αυτή είναι η Δημοκρατία που πρέπει να οικοδομήσουμε".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)