to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιταλία: Κλιματικοί ακτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Μέλη της ομάδας «Τελευταία Γενιά», έριξαν μαύρο ύγρό από φυτικό κάρβουνο στη Φοντάνα ντι Τρέβι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα ορυκτά καύσιμα.


Παρέμβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι με υγρό που περιέχει φυτικό κάρβουνο, πραγματοποίησαν οι ακτιβιστές της «Τελευταίας Γενιάς» στην Ιταλία, βάφοντας μαύρα τα νερά ενός από τα κεντρικότερα σημεία της «αιώνιας πόλης». Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, οι οποίες σύμφωνα με «Τελευταία Γενιά», συνδέονται άμεσα με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία σε βάρος των μελών της οργάνωσης είναι πιθανό να ασκηθεί δίωξη για πρόκληση ζημιάς σε σιντριβάνι το οποίο ανήκει στην ιστορική κληρονομιά της χώρας.

Η διαμαρτυρία έγινε καθώς η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, επισκέφτηκε τις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες κατά τις οποίες 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 36.000 έχουν εκτοπιστεί. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία εδώ και έναν αιώνα, με ακραίες βροχοπτώσεις για 36 ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ύψος της βροχής που έπεσε σε 36 ώρες καταγράφεται σε διάστημα 6 μηνών.

Η ανακοίνωση από την όμαδα:

Μπροστά σε όσα συμβαίνουν και στη συστηματική εκμετάλλευση από την πολιτική, κινητοποιηθήκαμε σήμερα σε μια από τις πολιτιστικές καρδιές της Ρώμης ενάντια σε αυτή την υποκρισία και την αδράνεια, ρίχνοντας φυτικό κάρβουνο στην πηγή Τρέβι.

Εάν ακόμα περιμένουμε να δράσουμε κατά της κλιματικής κατάρρευσης, εάν περιμένουμε να μπλοκάρουμε τις δημόσιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, πλημμύρες όπως η Emilia Romagna θα γίνουν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

Ζητάμε να παρέμβουμε στην πηγή του προβλήματος, να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που σήμερα δίνονται στα ορυκτα καύσιμα σε μια οικολογική μετατροπή και να εξασφαλίσουμε την επικράτειά μας.
Μόνο τότε μπορούμε να μετριάσουμε τις ζημιές και να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Η «Τελευταία Γενιά» αναφέρεται και στην έκθεση της Τράπεζας της Ιταλίας που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα και προειδοποιούσε ότι το 23% των ιταλικών κατοικιών κινδυνεύουν από πλημμύρες, με δυνητικό κόστος τριών δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, η «Τελευταία Γενιά» τονίζει ότι αυτό που συνέβη στην Emilia Romagna αποτελεί προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί στην Ιταλία εάν δεν σταματήσουν οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Αυτή δεν είναι η πρώτη δράση της ομάδας. Οι ακτιβιστές έκαναν παρεμβάσεις και για τους 12 νεκρούς στο νησί Ίσκια και για τις καταστροφικές πλημμύρες στην κεντρική Ιταλία τον Σεπτέμβριο στο Μάρκε κατά τις οποίες 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Μεταξύ των κλιματικών κινδύνων, οι πλημμύρες είναι μακράν ο πιο διάχυτος κίνδυνος παγκοσμίως. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίζονται από τα σπίτια τους κάθε χρόνο. Οι ανθρώπινες επιπτώσεις των πλημμυρών τείνουν να συγκεντρώνονται δυσανάλογα στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, με την ευπάθεια να συνδέεται με τη φτώχεια. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζει να επιδεινώνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες αναμένεται να αυξηθούν και να γίνουν πιο έντονες μέχρι το τέλος του αιώνα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)